Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su 6 razloga zbog kojih će ekrani osetljivi na jačinu dodira doprineti efikasnosti nadolazećih iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefona!

Ovo su 6 razloga zbog kojih će ekrani osetljivi na jačinu dodira doprineti efikasnosti nadolazećih iPhone 6s i iPhone 6s Plus telefona!

Ekrani koji su osetljivi na jačinu dodira će možda u početku biti premijerno predstavljeni na Apple uređajima ali će se nakon njih pojaviti na svim ostalim. Pogledajte kako će Apple iskoristiti novi način unosa, odnosno interakcije sa telefonom.

Već duže vreme se govori o tome da će Apple početi da implementira tehnologiju koja će njihovim ekranima omogućiti osetljivost na jačinu dodira (eng. force touch). Kako saznajemo, već sledeći modeli iPhone 6s i iPhone 6s Plus bi trbalo da se opreme ovom tehnologijom koja je već dostupna i u upotrebi kod Apple Watch i pojedinim MacBook uređajima. Ova tehnologija će devinitivno doprineti jednostavnijem i intuitivnijem korisničkom izgledu iOS 9 platforme. U daljem tekstu ćemo vam predočiti šta je i koje su to prednosti force touch ekrana.

Šta je Fource Touch ekran

Kao usvojena tehnologija od strane Apple kompanije, force touch upošljava nekoliko senzora koji mogu napraviti razliku između laganog dodira po ekranu ili jakog tj. intezivnog dodira po ekranu. Ova tehnologija na Apple Watch uređaju omogućava korisnicima da jačim dodirom dođu do dodatnih opcija koje se ne mogu smestiti u okviru njegovog majušnog ekrana. Što se MacBook uređaja tiče, force touch je implementiran u trackpad pružajući korisnicima unikatne mogućnosti i gesture kao što je “Force Click”. Za razliku od trenutne svrhe force touch tehnologije koja služi na pomenutim uređajima, iPhone 6s i iPhone 6s Plus bi ovu tehnologiju mogao da iskoristi zarad pregleda određenog sadržaja prilokm jačeg tj. intezivnijeg dodira ili slično.



Uz force touch tehnologiju, novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus bi trebalo da dođu sa pojednim inovacijama koje podrazumevaju određeni feedback prilikom dodira ekrana. On se odražava na prst korisnika sofisticiranim vibracijama koje simuliraju osećaj dodirivanja fizičkog tastera gde se u realnosti zapravo ne dodiruje taster već se ekran samo jače pritiska.

Ne postoje nikakve precizne informacije o tome kako će se iskoristiti ova tehnologija na samom iPhone 6s ili iPhone 6s Plus telefonu ali se veruje da će sve biti veoma slično Apple Watch-u.

Potpuno novo iskustvo prilikom dodira ekrana

Dodavanjem force touch tehnologije novim iPhone uređajima će promeniti ono što osećamo prilikom interakcije sa njima. Force touch bi mogao da pruži osećaj dodirivanja fizičkog tastera kada koristite aplikacije za koje je to bitno, tipa kada kuckate poruke. Force touch se recimo može iskoristiti prikom unosa lozinki pa tako kada unosite lozinku prilikom jačeg dodira možete pregledati karaktere koje unosite.

Jednostavniji korisnički izgled

Prilikom budućeg implementiranja force touch tehnologije ona bi se mogla iskoristiti zarad dopunjavanja, ili možda čak potpune zamene, tastera za dodatne opcije. Umesto da tragate za uobičajeni taster za dodatne opcije, jednostavnim jačim dodirom po ekranu bi mogli da dođete do svih dodatnih opcija u okviru aplikacije koju trenutno koristite. Naravno, ovo je samo jedan od primera koji predstavlja kako će force touch pojednostaviti korisnički izgled, verujemo da će ih biti mnogo više prilikom zvaničnog predstavljanja nadolazećih iPhone uređaja.



Skraćenice na početnomekranu

Prema anonimnom izvoru koji trenutno testira iPhone 6s, force touch će verovatno biti prisutan i na samom početnom ekranu omogućavajući korisnicima jači dodir na ikonicu neke aplikacije. Ta gestura sa početnog ekrana će prikazati skraćenicu sa nekoliko opcija. Primera radi, ukoliko biste jače dodirnuli na aplikaciju za pozivanje, na početnom ekranu, došli biste do dodatnih opcija tj. skraćenica u vidu govorne pošte ili nedavno pozivani brojevi.

Uvid u sadržaj

U okviru iOS 9 platforme, force touch bi mogao da se iskoristi prilikom surfovanja internetom putem internet pregledača. Tada, jačim dodirom biste moglli da pregledate određeni sadržaj, a da mu pritom ne pristupite. Takođe, pregled sadržaja putem force touch tehnologije će verovatno biti prisutan u ostalim apliakcijama kao što su kontakti, mape, galerija i slično. Verujemo da i sami možete pretpostaviti kako bi to funkcionisalio…

Igranje igrica

Igranje igrica je takođe još jedan važan segment koji može poprimiti mnoštvo benefita kada je reč o force touch tehnologiji. Dodatni unos, tačnije komanda bi mogla da pruži inovativno iskustvo prilikom igranja igrica i tako ga obogati. Primera radi, kada igrate neku igricu poput Temple Run 2 gde se beskrajno u nedogled trči, jači dodir po ekranu bi mogao da znači duži skok ili niže saginjanje.



Digitalna umetnost

Slično MacBook uređajima, force touch bi mogao da koristi na ekranima na dodir kao način unosa prilikom korišćenja aplikacija za crtanje ili uređivanje fotografija. Taj način unosa podrazumeva senzitivne prelaze pojedinim četkicama (eng. brush) u okviru tih aplikacija što će doprineti preciznijim umetničkim delima. Takođe, force touch mose poslužiti kao brz pregled rada u tim aplikacijama pa tako kada jače dodirnete ekran u toku rada moći ćete da pregledate kako fotografija izgleda pre i posle.