Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Pojavio se LG patent telefona čiji ekran može da se presavije!

Pojavio se LG patent telefona čiji ekran može da se presavije!

I LG ima patent sklopivog ekrana za trku! Evo kako oni planiraju da naprave svoj prvi telefon čiji ekran može da se presavije.

Svedoci smo svih ovih godina raznim unapređenjima kada su ekrani pametnih telefona u pitanju. Viđali smo ekrane različitih dijagonala, tipova, kvaliteta, ali i materijala.

 



Sećate se prve, Wove narukvice koja je imala savitljivi ekran? Ona je 2015. godine izazvala mnoga interesovanja medija i korisnika. Ipak, narukvica ne koristi ekran u boji, već eInk tip ekrana.

Ubrzo nakon toga smo imali priliku da vidimo kako se situacija oko nove tehnologije savitljivih ekrana zahuktava između Samsung i LG kompanije. Prvi korak je napravio LG sa svojim G Flex telefonima. Oni su imali vertikalno zakrivljene ekrane i što je najbitnije, bili su savitljivi! Doduše, ne u celosti. Mi smo testirali LG G Flex 2 model te više o tome možete pročitati na priloženom linku:

>> LG G Flex 2 - Test (VIDEO) <<

Krajem 2015. godine, koju su praktično obeležile glasine o zakrivljenim ekranima, Samsung je zvanično najavio prve uređaje sa savitljivim ekranom. Samsung je obećanje delimično ispunio početkom 2016. godine kada su predstavili prve rolajuće ekrane u svojstvu koncepta. Dakle, prve ekrane koji se mogu srolati, ali koji se u tom trenutku nisu mogli koristiti u komercijalne svrhe.

Na CES konferecniji, ove godine, Samsung je održao tajni događaj na kojem su prisustvovali odabrani ljudi kako bi po prvi put ugledali uređaj sa savitljivim ekranom. Budući da sve informacije koje imamo vezano za taj Samsung uređaj sa savitljivim ekranom počivaju na bazi glasina i patenta, onda bi bio red da posvetimo članak glasinama o LG uređaju čiji je ekran navodno savitljiv.

LG je navodno prijavio patent u julu, prošle godine, a 12. januara, ove godine, je patent i javno objavljen. Patent predstavlja nekoliko različitih dizajna kada je uređaj sa savitljivim ekranom u pitanju.

Prvi dizajn predstavlja uređaj čiji se ekran presavija na sredini. Jednom kada se ekran presavije i telefon preklopi, određen sadržaj bi trebalo da bude prikazan na poleđini.



Drugi dizajn LG uređaja sa savitljivim ekranom predstavlja telefon koji se presavija na taj način da delić ekrana bude vidljiv zarad prikazivanja najbitnijih informacija.


Nekako nam se čini da bi tablet uređaji imali smisla samo u ovim prilikama: kada bi mogli da se preklope u telefon. Biće zanimljivo videti koja će kompanija prva lansirati uređaj čiji će ekran biti istinski savitljiv, a ne kao kod ZTE telefona. Vrlo lako može da se desi da ni Samsung, ni LG ne lansiraju uređaj sa ovim tipom ekrana, kao što je bio slučaj za čitač otiska prstiju ispod ekrana.

Sećate se da je bilo priče da će prvi telefon sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana biti Galaxy Note 8, ali se na kraju ispostavilo da je to Vivo telefon.