Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Pojavio se novi lukavi virus za Android platformu!

Pojavio se novi lukavi virus za Android platformu!

Istraživači firme Malwarebytes otkrili su maliciozni program "PhoneSpy" uz pomoć koga napadači kradu privatne podatke korisnika Android uređaja. Pročitajte više!

Kao i u slučaju mnogih drugih malvera za Android, i maliciozni kod "PhoneSpy" se ubacuje u inače bezbedne aplikacije iz Google Play prodavnice. Ovako inficirane aplikacije se zatim pojavljuju u drugim prodavnicama aplikacija.

Posle instalacije, aplikacija inficirana sa PhoneSpy se sama pokreće i odobrava sebi administartorska prava. PhoneSpy tada kreira posebnu bazu podataka da bi u njoj čuvao zabeležene pozive, kontakte, događaje i poruke. PhoneSpy takođe krade i fotografije napravljene uz pomoć inficiranog Android uređaja, ali i prati lokaciju korisnika. Kada prikupi određenu količinu podataka, PhoneSpy šalje prikupljene informacije na određeni URL, po svoj prilici tamo odakle ih napadač može uzeti.Istraživači kažu da još uvek nije jasno ko bi mogao biti autor PhoneSpy malvera. Tipično za sajber kriminalce je da koriste Android trojanca za krađu bankovnih akreditiva, savladavanje prepreke koju predstavlja dvofaktorna autorizacija, ili jednostavno pretplaćivanje žrtava na SMS servise. Ukratko, u obzir dolazi sve od čega kriminalci mogu na brzinu da zarade novac.

Međutim, u slučaju PhoneSpy nema trenutne zarade do koje je moguće doći zahvaljujući informacijama o pozivima ili "selfijima" napravljenih zaraženim telefonom. To navodi na zaključak da PhoneSpy možda ima neke podmuklije ciljeve. Na primer, trojanci koji omogućavaju daljinski pristup (eng. RAT, Remote Access Trojan) se ponekad koriste da bi se došlo do privatnih informacija o žrtvama, koje se zatim ucenjuju. S obzirom na mogućnosti koje pruža, PhoneSpy se takođe može prodavati ljubomornim supružnicima koji pomoću njega mogu pratiti svoje partnere.

Trojanizovane aplikacije se skoro nikada ne nalaze na Google Play marketu, već samo u alternativnim prodavnicama aplikacija. Zato stručnjaci savetuju korisnicima da aplikacije nikada ne preuzimaju izvan Google Play prodavnice!