Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Projekat Tango je "mrtav". Umesto njega stiže ARCore!

Projekat Tango je "mrtav". Umesto njega stiže ARCore!

Čuveni Tango uređaji sa po 6 kamera i ko zna koliko senzora više neće imati podršku. Ukida se uskoro. 

Google je uvideo potencijal izmenjene realnosti još 2014. godine, što je dalek datum za tech industriju. Tada su, tačnije u novembru mesecu, 2014. godine, objavili da rade na projektu koji se naziva “Tango”.

 



Prvi telefon koji se našao u prodaji za krajnje korisnike, a da je bio Tango kompatabilan, je Lenovo Phab 2 Pro. Lansiran je 2016. godine.

>> Lenovo Phab2 Pro - karakteristike i cene <<

Više o samom Tango projektu tj. šta on tačno podrazumeva možete da pročitate u tekstu koji smo mi posvetili njemu:

“Google Tango projekat je "naučna fantastika" za mnoge ali uskoro i proizvod za krajnje kupce!” 

U suštini, Tango uređaj treba da ima odgovarajuće senzore i kamere kako bi on mogao da mapira prostor oko sebe. Nakon mapiranja, Tango uređaj može da vidi prostor oko sebe u 3D-u. Ceo projekat je obećavao mnogo, ali iz pojedinih razloga, nije daleko dogurao.

Poslednji uređaj koji je lansiran, a da je bio Tango kompatabilan je Asus Zenfone AR. Lansiran je u januaru mesecu, ove godine. Ispostavilo se da je Asus Zenfone AR i poslednji Tango kompatabilan uređaj jer je taj projekat upravo zvanično i ukinut. Na zvaničnom Twitter nalogu se pojavilo obaveštenje od strane Tango naloga da će projekat biti ukinut. Tačnije, podrška će trajati do 1. marta, 2018. godine.

Ok, zvuči prilično neodgovorno. Međutim, ceo posao zapravo preuzima Google ARCore. Google je zapravo ARCore predstavio u avgustu, ove godine, kao potpuno novu platformu za AR tj. izmenjenu realnost. Dok se projekat tango oslanjao na posebne senzore koje bi uređaj morao da ima, ARCore bi sa druge strane upošljavao senzore koje uređaj već ima.

Tehnički, ARCore je manje sposoban u odnosu na Tango jer nije u mogućnosti da mapira prostor oko sebe u 3D-u. Međutim, ispostavilo se da ARCore daleko prihvaćeniji i da programeri lakše mogu da kodiraju aplikacije bazirane na izmenjenoj realnosti koristeći upravo ovu novu platformu.

Za sada, ARCore je ograničen isključivo na Google Pixel telefone, prve i druge generacije, kao i na Galaxy S8, Galaxy S8 Plus i Galaxy Note 8 telefone. No, Google je obećao da će ARCore platformi moći a pristupi preko 100 miliona ljudi u trenutku kada on bude zvanično lansiran narednih meseci.  

Druga verzija za programere ARCore platforme je lansirana ove nedelje uz nekoliko tehničkih unapređenja po pitanju SDK. Google je naveo da radi sa kompanijama kao što su Samsung, Huawei, LG, Asus i sa ostalim gigantima kako bi ARCore platforma bila dostupna na što više pametnih telefona.

Nedavno je Google lansirao i “AR” stikere koji se mogu koristiti u izmenjeno realnosti na Google Pixel telefonima, ali za neke druge modele koje pokreće Android 7 Nougat kao što su One Plus 3/3T ili Xiaomi Mi 5.