Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Signal konačno ažurira kod javnog servera nakon meseci tišine!

Signal konačno ažurira kod javnog servera nakon meseci tišine!

Signal je objavio izvorni kod za svaku svoju komponentu, uključujući pozadinske servere i klijentske aplikacije, ali javni kod za serverski softver ostao je zastareo mesecima, sve do danas!

Signal Private Messenger godinama je popularna platforma za razmenu poruka, zahvaljujući svom fokusu na privatnost i šifrovanje od kraja do kraja. Signal čuva što manje podataka na udaljenim serverima, ali još uvek postoji komponenta servera za povezivanje korisnika sa telefonskim brojevima, slanje push obaveštenja i drugih funkcija. Signal je obezbedio izvorni kod za serverski softver na GitHub-u, omogućavajući svima da postave svoju nezavisnu infrastrukturu. Međutim, većina ljudi jednostavno odluči da koristi Signalovu platformu, jer komunikacija između primarnog servera i servera koji sami hostuju nije podržana.

 



Nakon 22. aprila prošle godine, Signal je zaustavio ažuriranje spremišta(eng. Repository) javnog koda za svoj serverski softver. Potez je bio zabrinjavajući, s obzirom na to da je priroda otvorenog koda Signala olakšala obavljanje sigurnosnih pregleda i osigurala je da platforma ne propušta privatne podatke. Pitanje nedostatka izdanja nastalo je prošlog meseca, nakon druge diskusije na Reddit-u and Signal-ove sopstvene forumu zajednice .

Iako Signal još uvek nije dao javnu izjavu o praznini u izdanjima kodova, projekat je konačno objavio stotine ureza danas u javno GitHub skladište. Spremište(eng. Repository) sada prikazuje mnoštvo predavanja koda izvršenih tokom 2020. i 2021. godine, nadograđujući najnoviju dostupnu verziju servera sa 3.21 na 5.48 .

Još uvek nije jasno zašto je Signal toliko dugo bio bez ažuriranja javnog koda servera, posebno kada se grupa istorijski ponosila time što je otvorena i transparentna.

Korisni linkovi:

>> Kako preuzeti, podesiti i koristiti Signal aplikaciju? <<

>> Koja aplikacija je bolja? Signal ili Telegram? <<



>> Kako promeniti pozadinu ćaskanja u aplikaciji Signal? <<