Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je „nesertifikovani“ Android uređaj?

Šta je „nesertifikovani“ Android uređaj?

Sjajna stvar u vezi sa Androidom je njegova otvorena priroda. Svaka kompanija može uzeti Android-ov otvoreni kod i staviti ga na svoj uređaj. Međutim, ovo ne dolazi bez problema. Uređaji mogu biti „nesertifikovani“ i izgubiti pristup nekim funkcijama. Šta to znači?

Android uređaji mogu izgledati veoma različito u zavisnosti od prilagođavanja koja proizvođač vrši. Međutim, koliko god različiti izgledali, Google želi da osigura određeni nivo doslednosti na svim uređajima, kako u funkcionalnosti, tako i u bezbednosti.

 



Google ima listu zahteva koja se naziva  „Compatibility Definition Document (CDD)”. Ovi zahtevi moraju biti ispunjeni da bi uređaj prošao „Compatibility Test Suite (CTS)”.

Šta se dešava sa „nesertifikovanim” uređajem?

Nesertifikovani Android uređaji su vrlo retki. Najčešća situacija koja dovodi do nesertifikovanog uređaja je rutiranje ili prilagođeni ROM-ovi. Ako vam slučajno dođe u ruke nesertifikovani uređaj, postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o njemu.

Google je 2018. počeo da upozorava korisnike tokom postupka podešavanja telefona da Google nije sertifikovao njihov uređaj. Korisnik još uvek može da podesi telefon i koristi ga, ali ne može da pristupi Google Play prodavnici.

Prvo i najvažnije, Google ne može da garantuje da je uređaj siguran. Ovi uređaji možda neće primati rutinska ažuriranja koja su kritična za bezbednost.

Bez Play Protect-a nema potvrde da su Google-ove aplikacije na uređaju stvarne Google-ove aplikacije. Ove aplikacije i funkcije možda neće raditi ispravno.

Ako se na vašem uređaju nekako unapred instalirane Google aplikacije, Google ih može isključiti. Na primer, od marta 2021. aplikacija Google Messages neće raditi na nesertifikovanim uređajima.



Kako proveriti da li je Android telefon sertifikovan ili nesertifikovan?

Kao što je prethodno pomenuto, velika većina Android korisnika ne mora da brine da li će njihov uređaj biti „nesertifikovan“. U stvari, ako je vaš uređaj isporučen sa Google Play prodavnicom, gotovo je sigurno sertifikovan. Evo kako možete da proverite.

 

  1. Otvorite Google Play prodavnicu na Android telefonu ili tabletu. 

  2. Dodirnite ikonu menija hamburger da biste otvorili meni sa bočne strane.



  3. Izaberite „Podešavanja“ sa liste.

  1. Spustite se skroz dole do odeljka „Osnovni podaci” u kome će ispod tekste „Sertifikat Play zaštite” pisati da li je vaš uređaj sertifikovan ili ne..

To je to! Ako utvrdite da vaš uređaj nije sertifikovan a niste ga modifikovali, možete da proverite Google-ovu listu podržanih Android uređaja da biste videli da li je vaš model na njemu.

>> Podržani Android uređaji <<