Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve što treba da znate o pametnim televizorima!

Sve što treba da znate o pametnim televizorima!

Evo zbog čega su ta su pametni televizori budućnost ležarnog korišćenja interneta i zbog čega ih mi posmatramo kao nadogradnja celog ekosistema pametnih telefona!

Televizori uporedo i veoma brzo napreduju sa ostalom tehnologijom. To je nekako transparentan tok evolucije jer svi na planeti (svi koji su u mogućnosti) poseduju TV. Svega šest meseci nakon predstavljanja TV-a sa najnovijim i najmodernijim funkcijama, bez obzira na njegovu cenu, on se rasproda u ogromnim količinama!

 



Zašto!? Pa svi žele dobar TV. Toliko ga žele da bi i svoj omiljeni auto prodali zarad njega. Dobro… Bićemo iskreni, ako baš dođe do toga da muškarac proda svoj omiljeni auto, tu je sigurno žena umešala prste!  

Šalu na stranu… Koliko TV danas može da postane još bolji posle svih tih tekućih unapređenja? Pa… Hardverski i ne toliko. Mi danas imamo povoljne televizore velikih dijagonala, različitih debljina, kvalitetne izrade, sa odličnim audio sistemom i tako dalje. Međutim, koliko u tom aspektu TV može napredovati? Ako pratite razvoj TV uređaja, znate da se sada sve svodi na što veću rezoluciju i što kvalitetniji prikaz boja. Ali i to je dovedeno do samog savršenstva, čak su na tržište počeli da se pojavljuju televizori zakrivljenog ekrana… Šta dalje, pitamo se? Pa, sada je era u kojoj će se iskoristiti sva ta “sirova konjska snaga” i najpametnije usmeriti prema potrebama korisnika. Najbolji način da se to realizuje je implementiranje naprednjeg operativnog sistema umesto ograničenog TV softvera.

*Napomena

Izašla je nova verzija TV Program aplikacije koja vam omogućava da na najzgodniji način budete u toku sa filmovima, serijama i utakmicama. Postoji verzija za iPhone, ali i za Android telefone! Aplikaciju možete preuzeti sa priloženih linkova:



>> Android - TV Program <<

>>iOS - TV Program <<

Ukoliko želite da saznate nešto više o samoj TV Program aplikaciji, pogledajte video recenziju na priloženom linku:
 
>> Najbolji način da budete u toku sa svim filmovima, serijama, utakmicama! (VIDEO) <<



Koje vrste pametnih televizora postoje?

Ljudi često bivaju zbunjeni time šta je pametni televizor? Najlakše je to razlikovati time što pametni televizori imaju mogućnost povezivanja na internet, preuzimanje i instaliranje aplikacija. Ipak, na tržištu postoji mnogo televizora koje proizvođači nazivaju pametnim ali i nisu baš. Mi ćemo pokušati da vam pojasnimo u čemu se oni razlikuju i kojim kategorijama pripadaju.

Televizor sa nekoliko pametnih funkcija

Ovo su televizori koji imaju ograničenu mogućnost korišćenja nekih aplikacija i funkcija. To se odnosi recimo na par aplikacija poput Facebook, Opera, Skype i slično. Softver koji pokreće takve televizore retko dobija nadogradnje i on je proistekao iz “labaratorije” proizvođača. Market sa aplikacijama na ovim uređajima ne postoji tako da korisnik može koristiti samo već dostupne aplikacije.



Takođe, neke funkcije su samo dostupne uz nadogradnju. Primera radi, ovi televizori mogu imati WiFi ukoliko kupite odgovarajući WiFi adapter. Ili čak ne mogu koristiti WiFi već se na internet povezuju isključivo kablom.

Televizor sa brojim pametnim funkcijama

Televizori koji imaju brojne pametne funkcije i čak market sa aplikacijama kod nas odnose najviše lepih kritika. Sasvim logično budući da ih krase sve karakteristike jednog pametnog uređaja. To podrazumeva brojne aplikacije kao što su Viber, Skype, Instagram, Internet pregledač, YouTube, razne napredne igrice i brojne funkcije. Ono što ovakve televizore čini posebnim su i brojne funkcije. Neke najvoljenije funkcije su bežično deljenje ekrana sa računara ili telefona na TV, WiFi, Bluetooth, napredni daljinski kontroleri, kursor, mogućnost povezivanja miša, tastature, kamere i još mnogo toga. Jednostavno ovo je prva generacija pametnih televizora koji nisu osakaćeni poput onih o kojima smo ranije govorili.

Proizvođači ovih televizora su se baš potrudili da kreiraju operativni sistem koji ih će pokretati i koji će pružiti mnogo više od običnog softvera. Glavna i najbitnija razlika je po našem mišljenju market sa kog se mogu preuzimati aplikacije. Takođe, zahvaljujući pravim pametnim funkcijama koje ovakvi televizori imaju, slika biva unapređena na razne načine. Jedan od njih je i prikaz sa 60 frejmova po sekundi (eng. frame per second, fps). Detaljnije o tom unapređenom prikazu slike pročitajte OVDE.

Televizori sa naprednim operativnim sistemom

E ovo su pravi pametni televizori koji imaju vitalan operativni sistem bogat brojnim podrškama raznih medijskih kuća, programera, giganta i slično. Na žalost, ili za nekog možda srećom, trenutni imamo samo jedan operativni sistem koji se direktno implementira sam TV uređaj i on se naziva Android TV. Ova platforma je preteča Google TV platforme koja je drastično unapređena i osposobljena za hardverski najnaprednije televizore.

Verovatno ste svi čuli za Apple TV, Nexus Player, Google ChromeCast i slične uređaje koji su u mogućnosti da običan TV koji ima HDMI konektor pretvori u pametan. Opet to ono što karakteriše pravi pametni televizor. Stoga mi donosimo zaključak da su trenutno pravi pametni televizori oni koje pokreće Android TV platforma.

>> Da li ste do sada čuli za novi Nexus Player za TV? Mnogo moćna spravica! <<

Android TV platforma je fantastična. Mogućnosti korisnika Android TV uređaja su gotovo neograničene. Zahvaljujući raznim programerima, korisnici se uvek mogu nadati nekim novim zanimljivim nadogradnjama koje će doneti još veću listu zanimljivih mogućnosti. Predlažemo vam da pročitate detaljnije šta je to Android TV platforma i zbog čega je ona posebna:

>> Sve o Android TV platformi i uređajima! <<