Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Tip je od starog MacBook Pro napravio stanicu za Samsung telefon!

Tip je od starog MacBook Pro napravio stanicu za Samsung telefon!

Evo kako je jedan čovek od starog MacBook Pro računara i Samsung DeX uređaja napravio laptop stanicu sa potpuno funkcionalnim ekranom, baterijom, konektorima, tastatureom itd.

Kao i što obično biva, član XDA-developers.com sajta, Kreal, je uspeo da “smiksuje” MacBook Pro i DeX stanicu u jedan uređaj koji će služiti kao laptop za Samsung flagship telefone.

 



Za one koji ne znaju, Samsung DeX stanica je ustvari uređaj koji povezujete sa monitorom, tastaturom i mišem kako bi transformisali Galaxy S8, S8 Plus i Galaxy Note 8 u desktop računar.

To je stvarno super je su pomenuti telefoni izuzetno moćni! Njihov hardver garantuje vrhunsko desktop iskustvo. Međutim, opet se sve svodi upravo na desktop. To praktično narušava koncept prenosivih moćnih uređaja kao što su novi Galaxy telefoni. Keral je pomislio kako bi bilo super rešenje kada bi postojao laptop na koji je moguće zakačiti telefon i iskoristiti njegov celokupan potencijal. I na kraju je rešio da to sprovede u delo.

On je iskoristio svoj stari MacBook Pro lansiran krajem 2008 godine i Samsung DeX stanicu kako bi napravio laptop stanicu za telefon. On je praktično izvadio sve komponente iz baze laptop-a i iskoristio ekran, tastaturu, trackpad laptopa kako bi ga povezao sa Samsung DeX stanicom. Kreal je taj svoj kreativni proces zabeležio fotografijama. Evo kako to izgleda:

Kreal: Ozgleda da se unutra može napraviti još više slobodnog prostra.

Kreal: Sada podnožje laptopa ima dosta prostora za rad.



Kreal: Sada je vreme da se pronađe LCD kontroler koji odgovara konkretno ovom modelu ekrana. eBay je moja podrška u ovom momentu.

Kreal: LCD kontroler i inverter za pozadinsko osvetljenje ekrana je stigao. eBay kao da je koristio privatni avion.



Kreal: Sada ide zanimljiv deo. Potrebno je da osposobimo tastaturu i trackpad monitora da rade na USB konektor. Gde je ona lemilica?



Kreal: Potrebno je zalemiti četiri žice USB kabla za “ground, 5V, R2, i DP. Uspešno, sada imamo funkcionalnu tastaturu na usb konektor.

Kreal: Sledeći korak su baterije. Kupio sam dve prenosive baterije sa istim kapacitetom. Ukrstio sam prste da one budu proizvedene istog dana. I gle čuda, pokalapa se datum proizvodnje. Spakovao sam ih da rade paralelno, tako da će 20.000 mAh.

Kreal: Ovo izgleda kako treba. Uspeo sam da spakujem sve komponente.

Kreal: Na moju sreću, originalni MacBook Pro ventilator se odlično poklapa sa komponentama. Uspešno ću ohladiti vreli DC-DC konverter.

Kreal: Sada da vidimo da sve može da stane unutar laptopa i da li uopšte može da se sastavi. Uglavnom, uspeo sam da iskoristim stari taster za uključivanje koji je u okviru MacBook Pro tastature.

Kreal: Zar ne izgleda divno? Našao sam i jedan stari magnetski MicroUSB kabel za punjenje koji sam iskoristio za ovaj projekat. Teško se može primetiti da nije originalni kabel za punjenje MacBook Pro laptopa.

U suštini, ovo nije potpuno nov koncept. Postoje frime koje ovo već rade tj. planiraju da lansiraju sličan proizvod. Jednom smo već pisali o sličnim uređajima koji će omogućiti povezivanje telefona sa laptop stanicom i u tom trenutku Andromium Superbook je bio samo KickStarter projekat koji tek treba da zaživi. Danas je taj projekat i lansiran i bez problema možete poručiti njihov uređaj.

No, oni nisu usamljeni te je MiraBook jako sličan Andromium-u. Uglavnom, ako ste više za “uradi sam” prijekat, Kreal vam je pokazao odakle da počnete. Pogledajte kako ova laptop stanica funkcioniše u praksi: