Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

U buduće Android uređaji neće imati toliko preinstaliranih aplikacija kao sada!

U buduće Android uređaji neće imati toliko preinstaliranih aplikacija kao sada!

Google je rešio da nas pusti da sami biramo koje ćemo apliakcije koristiti na Android uređajima. 

Čak i Nexus uređaji dolaze sa jednom dozom preinstaliranih aplikacija. Dok većina jednostavno želi da koristi Google aplikacije na svom telefonu, ostali možda i ne. Aplikacije kao što su Drive, Gmail, Google Maps, YouTube islično, nekako dolaze u obzir kod osoba koji tačno znaju šta žele, međutim Google Play Games, Google Play Books, a pogotovu Google+ su aplikacije koje su itekako nepoželjne. Jednostavno ih ljudi ne koriste i ne žele ih na svom telefonu.

Gotovo svi Android uređaji dolaze sa nekom dozom preinstaliranih Google aplikacija. To su aplikacije koje su obavezne i koje se ne mogu izbrisati tek tako. Nešto poput “Tips” aplikacije na iOS-u kod iPhone uređaja.



Sve ovo ima smisla sa poslovne tačke gledišta. Te kompanije jednostavno žele da njihove usluge budu primećene i korišćene od strane korisnika pametnih telefona. Sa druge strane priče, korisnici pametnih telefona bivaju veoma iritirani tim preinstaliranim aplikacijama. Do sada su svi imali izbor koji im je Google nametnuo, uzmi ili ostavi…

Srećom Google je shvatio da neke aplikacije bolje ostaviti po strani i pustiti korisnike da odluče da li ih žele nego da ih oni guraju silom. Nabijajući pojedine Google aplikacije korisnicima na nos se stvara kontra efekat, što je Google uvideo pa je rešio da sa tim prestane.

Shodno navedenom, Google Play Games, Google Play Books, Google+ i Google Newsstand aplikacije više neće biti preinstalirane, tako da na Android Marshmallow 6.0 ih nemojte očekivati. Naravno, ukoliko ih želite, vrlo lako možete da ih preuzmete sa Google Play prodavnice, jednu po jednu.

Kada je reč o telefonima koji se uzimaju preko mrežnog operatera, nemojte očekivati da će i oni ići bez preinstaliranih aplikacija, barem kada su u pitanju apliakcije usko vezane za neke servise koje mrežni operater nudi. Vrlo verovatno će se na tim telefonima naći po koja preinstalirana aplikacija čija kompanija ima saradnju sa mrežnim operaterom preko kog uzimate telefon.

Sve u svemu, Google je dao svoj doprinos i koliko, toliko, smanjio broj preinstaliranih aplikacija koje će se u buduće naći na Android uređajima. Ipak, kako ne biste morali da čekate nadogradnju na Android Marshmallow 6.0 ili da kupite telefon koji radi na toj verziji Android-a, savetujemo vas da uz pomoć priloženog uputstva obrišete sve aplikacije koje vam se ne dopadaju, uključujući i one sistemske:



>> Kako izbrisati preinstalirane tj. sistemske aplikacije na Android uređaju <<