Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Uskoro nećete moći da koristite "internet" na starijim Android telefonima!

Uskoro nećete moći da koristite "internet" na starijim Android telefonima!

Stariji Android telefoni uskoro neće podržavati mnoge bezbedne veb lokacije!

Agencija za sertifikaciju Let’s Encrypt upozorava da telefoni koji koriste Android verzije pre 7.1.1 Nugat neće inate podršku za njegov Root sertifikat počev od 2021. godine, što ih odvajaj od mnogih bezbednih web-sajtova. Agencija će zaustaviti podrazumevano unakrsno potpisivanje za sertifikat koji omogućava ovu funkciju 11. januara 2021. i u potpunosti će odustati od međusobnog potpisivanja partnerstva 1. septembra iste godine.

 



Delimično zaobilazno rešenje je dostupno instaliranjem Firefox-a (Mozilla je partner u programu Let's Encript) i upotrebom sopstvene prodavnice sertifikata, ali to neće pomoći kod ostalih pregledača ili funkcija izvan pregledača.

Sasvim je uobičajeno da programeri odustanu od podrške za starije operativne sisteme. Međutim, ovo može biti bolna tačka s obzirom na smernice za ažuriranje Android-a. Let's Encript primećuje da oko 33,8 % Android korisnika na Google Play-u koristi verziju stariju od 7.1, a neki dobavljači hardvera su rano ukinuli podršku. Nije bilo neobično da su prozvođači Android uređaja nudili relativno malo ažuriranja prethodnih godina, a neki uređaji (obično jeftiniji telefoni) čak bi ostali zaglavljeni u svom isporučnom OS-u. Možda ste kupili telefon u 2016. ili čak u 2017. godini koji bi mogao naglo da izgubi pristup nekim web lokacijama.

Situacija se, međutim, popravlja. Samsung i drugi proizvođači Android uređaja se obavezuju na tri godine ažuriranja OS-a . To, međutim, neće promeniti stvarnost za mnoge korisnike sa starijim hardverom i što može smanjiti pristup web lokacijama ako ne možete ili ne želite da koristite Firefox. 

Iako će mnoge druge web lokacije nastaviti da rade, nedostatak podrške može predstavljati gnjavažu, a u najgorem slučaju veliku prepreku u korišćenju Andorid uređaja.