Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi dobio sudsku presudu kojom je blokirao američka ograničenja!

Xiaomi dobio sudsku presudu kojom je blokirao američka ograničenja!

Federalni sudija u Vašingtonu blokirao je Ministarstvo odbrane da ograniči američka ulaganja u kineskog proizvođača pametnih telefona Xiaomi Corp.

U poslednjim danima Trampove administracije, Ministarstvo odbrane stavilo je Xiaomi na listu kompanija sa navodnim vezama sa kineskom vojskom, pokrećući finansijska ograničenja koja su trebala stupiti na snagu sledeće nedelje. Ali u petak je američki okružni sudija Rudolph Contreras privremeno zaustavio zabranu, priklonivši se Xiaomi-u u tužbi koja je tvrdila da je taj potez "samovoljan i hirovit" i lišio kompaniju prava na odgovarajući postupak.

 



Contreras je rekao da će Xiaomi verovatno dobiti potpuno ukidanje zabrane kako se parnica bude odvijala i izdao početnu zabranu kako bi sprečio kompaniju da pretrpi "nepopravljivu štetu". Nakon najave zabrane, Xiaomi se suočio sa mogućnošću uklanjanja sa američkih berzi i brisanja sa globalnih referentnih indeksa.

Xiaomi je treći po veličini proizvođač pametnih telefona na svetu. U trećem kvartalu je premašila Apple Inc. u prodaji pametnih telefona, prema Međunarodnoj korporaciji za podatke. Advokat kompanije nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

U novembru je bivši predsednik Donald Tramp potpisao naredbu kojom se zabranjuje američko investiranje u kineske firme u vlasništvu ili pod kontrolom vojske u pokušaju da izvrši pritisak na Peking zbog onoga što su SAD opisale kao nasilnu poslovnu praksu. SAD su takođe sprovele zabranu popularnih aplikacija u kineskom vlasništvu poput WeChat-a i TikTok-a, pozivajući se na pretnje nacionalnoj bezbednosti.

Ali Contreras je uklonio tu zabrinutost u stranu u svojoj presudi u petak. „Sud je donekle sumnjičav da su ovde upleteni važni interesi nacionalne bezbednosti“, napisao je on.

Slučaj je Xiaomi protiv Ministarstva odbrane, 21-cv-280, američki okružni sud, okrug Columbia (Washington).