Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je GPU i kako funkcioniše?

Šta je GPU i kako funkcioniše?

Ako ne znate šta znači oznaka "GPU" onda vam toplo savetujemo da pročitate ovaj tekst. Da biste bilo šta u buduće radili sa svojim telefonom ili tabletom neophodno je da posedujete ovo početničko znanje.

GPU je jedna od najbitnijih komponenti Android telefona ili tablet računara. Nebitno da li pojedini korisnici koriste neki vodeći telefon ili telefon niske klase, često se dešava da oni ne znaju šta je uopšte oznaka komponente koja je zadužena za kvalitetan prikaz slike.

 



Mi smo rešili da vam ispričamo nešto više o grafici odnosno GPU kako biste znali čemu ona zapravo služi.

Šta je GPU

GPU je skraćenica od engleske reči “Graphics Processing Unit” što znači “jedinica za obradu grafike”.  Kada se prevede GPU skraćenica svima je verovatno jasno čemu onda služi ova komponenta. Dakle radi se o čipu koji je zadužen isključivo za obradu grafičkih procesa odnosno prikaza slike na ekran telefona ili tablet računara.

Iako je procesor (CPU) nezavisan od grafičkog čipa (GPU) jer ne obavlja nikakve grafičke procese, često se dešava da CPU i GPU moraju raditi upareno kako bi se dobio fluidan rad.

GPU se najviše aktivira kada korisnici koriste neke igrice ili aplikacije koje daju prikaz u 3D orijentaciji. U tim situacijama procesor bude opterećen procesima obrade zadatih informacija igrice i korisnika telefona, a GPU obradom informacija zadatih baš od strane procesora gde se na kraju sve to manifestuje fluidnim radom igrice/aplikacije i prikazom iste na ekranu uređaja.

Šta u prevodu sve ovo znači? Kada biste koristili GPU čip umesto procesora, telefon bi bio neverovatno spor. Isto bi se desilo u suprotnom slučaju, što znači da ove dve komponente imaju totalno različitu arhitekturu koja je napravljena da obrađuje unapred određene operacije. Znači jako je slično sa postavkom komponenti računara:
GPU = Grafička kartica >>> Bolje performanse igrica i bolji 3D prikaz slike.



CPU = Intel, AMD >>> Bolje performanse operativnog sistema i klasičnih programa.

Tipovi GPU

Za razliku od računara gde se mogu naći integrisane grafike i one koje se naknadno kače na ploču, na Android telefonima je situacija malo drugačija. Često se dešava da su grafike na telefonu integrisane u okviru samog procesora. Primera radi Snapdragon 810 procesor podrazumeva integrisanu Adreno 430 grafiku, što znači da GPU u ovom slučaju ne koristi posvećenu RAM memoriju već onu koju sistem koristi.

Nije da ne postoje hibridne grafike za Android uređaje ali ih svakako slabo viđamo. Te grafike koriste posebno posvećenu RAM memoriju ali i onu koju sistem koriste.



Kako GPU radi

Za razliku od glavnog procesora koji uvek ima par aktivnih jezgra po punoj brzini, GPU ima više aktivnih jezgra ali pri nižoj brzini. Sva ta jezgra koja pri nižoj brzini rade u suštini imaju samo dve funkcije: obrada piksela (eng. pixels) i temena (eng. vertex)

Procesi temena se u suštini vrte oko komunikacije sa sistemom i njegovih kordinata. GPU obavlja geometrijsko računanje kako bi se reproduktovao dimenzionalan interaktivni prostor na ekranu uređaja. Rezultat ovih operacija i procesa GPU grafike je imitacija trodimenzijalnog prikaza i interakcije tokom igranja igrica.

Procesi piksela odnosno grafika koju mi vidimo je veoma kompleksna operacija koja zahteva mnogo više snage i obrade u odnosu na procese temena. Procesi piksela obrađuju prikaz nekoliko slojeva ilustracije i primenjuje neophodne efekte radi kreiranja naprednih tekstura.



Dakle procesi piksela obuhvata gomilu nekih grafičkih obrada i procesa koji su zaslužni za što bolji i realniji prikaz slike na ekranu. Sve ovo što smo mi sada opisali se obavlja preko milion puta u toku sekunde dok igrate neku igricu. Sada znate razlog zagrejavanja telefona tokom igranja igrica.

Ako vam ovo možda zvuči komplikovano verujte nam da je detaljnija slika o tome kako funkcioniše GPU još komplikovanija. No ako par puta pročitate ovo što smo napisali možda vam sve bude barem malo jasnije.