Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako promeniti DPI vrednost na telefonu? [BEZ ROOT-A]

Kako promeniti DPI vrednost na telefonu? [BEZ ROOT-A]

Evo šta je to DPI i kako da promenite njegovu vrednost kod ekrana na Android uređajima. 

Google je, počevši  od Android 7 Nougat verzije operativnog sistema, omogućio korisnicima korigovanje DPI vrednosti.Pa tako, ako vaš uređaj pokreće Android 7 Nougat, u podešavanjima možete pronaći kategoriju unutar koje možete podesiti DPI na tri različite vrednosti: veliko, srednje i malo. Obično se ta kategorija nalazi unutar “Prikaz” ili “Ekran” kategorije.

 



*U daljem tekstu je i uputstvo za Android uređaje koje ne pokreće najnovija verzija Nougat.

DPI je u stvari skraćenica od engleske reči “Dots Per Inch” što u prevodu znači “tačke po inču”. Vrednost koju postavite za DPI će definisati koliko će piksela biti prikazano po jednom inču na ekranu vašeg Android uređaja. Primera radi, ako postavite vrednost 400, onda će 400 piksela biti definisati jedan kvadradni inč na ekranu. Prostije rečeno, što je vrednost viša, to je sve sitnije na telefonu: font, ikone, paneli, apsolutno sve. Kao kada povisite rezoluciju na ekranu računara.

*Levi screenshot je ekran sa višim DPI-em, a desni sa nižim DPI-em.

U suštini, podrazumevana vrednost je svakako idealna. No, neko više preferira sitniji, i samim tim prostraniji prikaz Android korisničkog izgleda na ekranu. U tim situacijama, jedini način da se to reši je modifikovanje DPI vrednosti.

Evo kako da modifikujete DPI na vašem telefon:



Metoda I

Što se uređaje koje pokreće Android 7 Nougat tiče, procedura je vrlo  jednostavna. Pristupite  podešavanjima telefona, zatim kategoriji “Prikaz” ili “Ekran” i pronađite opciju “DPI”.

U zavisnosti od toga koji je korisnički izgled presvučen preko Android-a, naziv ovih kategorija i opcija može biti drugačiji.

Oni koji bi ipak da sami odrede DPI vrednost, a ne da odaberu neki predefinisanih, onda je potrebno uraditi sledeće:

1. Aktivirajte kategoriju “Opcije programera”. Detaljno uputstvo za to možete pronaći OVDE.



2. Sada pristupite kategoriji “Opcije programera” i na listi pronađite opciju “Minimalna širina” 3. Dodirnite tu i podesite DPI vrednost koja vama odgovara.

Metoda II

U slučaju da vaš uređaj ipak ne pokreće noviji Android 7 Nougat, onda je potrebno malo više truda kako bi se postigao željeni efekat. Evo procedure:



1. Aktivirajte kategoriju “Opcije programera”. Detaljno uputstvo za to možete pronaći OVDE.

2. Sada unutar kategorije “Opcije programera” aktivirajte opciju “USB otklanjanje grešaka.

3. Potom povežite telefon putem USB kabla sa svojim računarom.

4. Kako bi telefon na odgovarajući način komunicirao sa računarom, potrebno je instalirati ADB drajvere. OVDE imate sve što vam je potrebno.

5. Jednom kada instalirate ADB drajvere koje smo vam priložili, pristupite ADB fascikli koja se obično nalazi u “C” particiji, i odatle pokrenite komandni prozor.

6. Dakle, dok ste u ADB fascikli, desnim klikom na prazno polje, dok držite “shift” taster, inicirajte padajući panel i kliknite na “Open command windows here” koji se lista u okviru njega.

7. Kada isped sebe budete imali pokrenut komandni prozor, unesite komandu “adb devices” kako bi proverili da je vaš uređaj povezan kako treba.

8. Ako vam se nakon komande prikaže naziv vašeg uređaja, onda je sve u najboljem redu.

9. Sada unesite komandu “adb shell wm density ***” i pritisnite enter. Naravno, umesto zvezdica je potrebno uneti DPI vrednost koju želite da postavite. Naš predlog je 450 za sitniji prikaz, a 350 za krupniji prikaz.