Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako slušati muziku sa YouTube-a, u pozadini, dok je ekran ugašen ili zaključan? [Floating Tube]

Kako slušati muziku sa YouTube-a, u pozadini, dok je ekran ugašen ili zaključan? [Floating Tube]

Evo kako da slušate muziku na YouTube-u pozadini, dok je telefon zaključan ili dok je ekran isključen. Isto tako, na ovaj način možete gledati video zapise sa YouTube-a preko plutajućeg prozora dok nešto drugo radite.

Android 8 Oreo dolazi sa jarko željenom “PiP” funkcijom. PiP je ustvari skraćenica za “picture in picture” što u prevodu znači “slika u slici”. Google je na novoj verziji svoje Android platforme to omogućio za korišćenje potpuno nativno.

 



Pa tako, aplikacije kao što su Google Maps, Google Duo, Chrome tabovi, Google Play Filmovi i sl mogu da se koriste u “PiP” tj. “slika u slici” režimu. Moguće je koristiti i YouTube u ovom režimu, ali samo ako je “RED” varijanta.

I ranije je to bilo moguće postići na nekim modifikovanim ROM-ovima ili uz pomoć određenih aplikacija. Doduše, u samom startu, funkcija plutajućeg prozora ili “PiP” je bila moguća samo na root-ovanim telefonima. Sada više root nije potreban. Sada je samo bitno izabrati odgovarajuću aplikaciju.

Mnogo je aplikacija koje omogućavaju korišćenje YouTube-a u “PiP” režimu. Nismo imali vremena da testiramo baš sve. Međutim, naišli smo na jednu koja radi pouzdano i koja ima nekoliko dodatnih funkcija koje su nam se dopale. Shodno tome, rešili smo da vam pišemo o njoj, jer pre svega ne zahteva root, a i zanimljiva je. Ukoliko kojim slučajem zante za neku bolju od ovo, bilo po dizajnu ili po funkcionalnosti, podelite to sa nama u komentarima, a mi ćemo ažurirati članak i dodati je na listi.

BONUS VIDEO



Dakle, zašto baš ova aplikacija? Pa, pored toga što je radi bez root-a, ona poseduje gomilu funkcija i opcija za koje smatramo da će se mnogima dopasti. Barem nama jesu. U podešavanjima same aplikacije je moguće podesiti gotovo sve, uključujući podrazumevanu rezoluciju, jezik pri pretrazi, kao i jezik same aplikacije. Verovali ili ne, korisnički izgled aplikacije “Float Tube” je na srpskom jezilku. Šta više, moguće preslušavati muziku ili pregledavati video zapise koristeći neki drugi “player” koji se nalazi na telefonu.

Implementirane su i određene gesture te pokretima prstiju možete pojačati ton ili osvetljenje. Možete menjati temu i umestio mračne odabrati svetlu. Postoje i podešavanje za čuvanje video zapisa tj. audio zapisa, ali nismo pronašli taster za iniciranje preuzimanja. Ako vi slučajno zapazite gde je taj taster, obavezno nam pišite u komentarima ovog članka.

Dve glavne funkcije su naravno pregledavanje YouTube sadržaja putem plutajućeg prozora što olakšava korišćenje telefona. Primera radi, ako želite da slušate muziku i da se dopisujete u isto vreme, onda je Float Tube aplikacija idealno rešenje jer omogućava “PiP” režim. Možete je preuzeti besplatno sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> Float Tube - Floating Tube - Floating video popup <<



Ovo je jako korisno kada treba da odradite nešto na svom telefonu u skladu sa uputstvima koje dobijate u okviru YouTube videa. Dovoljno je prebaciti video u “PiP” režim i moći ćete da obavite na telefonu ono što vidite na videu.

Međutim, jednom kada zaključate telefon, muzika će biti prekinuta. Bez obzira da li se YouTube video prikazuje preko celog ekrana ili u “PiP” režimu. Kako bi mogli da slušate YouTube muziku dok je telefon zaključan ili ekran telefona isključen, potrebno je prethodno dodirnuti na mali “Slušalice” taster. Tada će muzika biti reprodukovana čak i kada je telefon zaključan, a u notifikacionom panelu, kao i na zaključanom akranu ćete imati naziv pesme, opcije za pauziranje ili ponovno reprodukovanje pesme. Tu je naravno i naslovna fotografija videa sa YouTube-a za tekući video.

Pa da rezimiramo kratkim navođenjem za korišćenje aplikacije:



1. Pokrenite FloatTube aplikaciju i u panelu za pretragu ukucajte naziv videa tj. pesme koju želite da preslušavate.

2. Kada željena video/pesma prikaže kao rezultat pretrage, dodirnite na nju.

3. Po dodiru na video/pesmu, prikazaće se:
- Naslovna fotografija sa YouTube-a sa velikom “Play” ikonom za puštanje videa preko celog ekrana.

- Naslov videa.

- Informacije o pregledima i broju “lajkova” sa kojim nije moguće vršiti interakciju. Dakle nije moguće dodeliti “like” ili “dislike” videu iz ove aplikacije.

- “Pozadina” i “Prozorče” tasteri za preslušavanje videa/muzike u pozadini ili u “PiP” režimu.

- Naslovna fotografija YouTube kanala i njegov naziv.

- Slični ili preporučeni video zapisi.

4. U slušaju da želite da pustite video/muziku preko celog ekrana, dodirnite na veliki “Play” taster.

5. U slučaju da želite da pustite video/muziku u pozadini, dodirnite na “Pozadina” taster.

6. U slučaju da želite da pustite video/muziku u okviru plutajućeg prozora, dodirnite na “Prozorčić” taster.

Imajte na umu da svi ovi režimi mogu da rade samostalno. Dakle, moguće je jedan YouTube video pusiti u okviru plutajućeg prozora, a drugi podesiti da se reprodukuje u pozadini. Šta više, moguće je nanizati nekoliko različitih pesama da se reprodukuju u pozadini.

Što se nedostatak tiče, ima ih. Evo liste:

- Postoje reklame koje se prikazuju nakon svake pretrage.

- Loša je sinhronizacija između funkcija.

- Nije moguće pustiti da se lista pesama reprodukuje.

- Nije moguće preći na narednu, preporučenu pesmu direktno sa zaključanog ekrana.