Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Realme C55 radi super, izgleda još bolje, a košta baš malo!

Realme C55 radi super, izgleda još bolje, a košta baš malo!

Realme C55 dolazi sa sjajnom zadnjom kamerom rezolucije 64 MPx, sa velikom baterijom i modernim dizajnom. Mi smatramo da će ovo biti jedan od najčešćih izbora za one koji planiraju da uštede pri kupovini, a evo i zašto. 

Dugo nismo testirali telefon iz nižeg segmenta pa smo i zaboravili koliko je tu situacija sada drugačija. Mnogi brendovi u usponu napadaju upravo taj segment i Realme tu nije izuzetak.

 



Sa C55 modelom, Realme želi da podigne standarde u nižem segmentu i tako ponudi što je više moguće za što manje novca. Bez okolišanja, Realme je to i uspeo sa C55 modelom. 

Realme C55

Radi se o odlično balansiranom telefonu kojeg u razmatranje neće uzeti samo deca ili stariji, već svi koji žele da uštede pri kupovini, a da ne naprave neke značajne kompromise. Mi smo baš lepo iznenađeni Realme C55 telefonom. Prosto nismo očekivali tako dobar telefon u tom cenovnom rangu. A sigurni smo da ćete se i vi složiti sa nama. Da nagovestimo, odličan ekran, super baterija, brzo punjenje, dobre kamere, solidne performanse i neka softverska iznenađenja.

Pre nego što počnemo da govorimo o dizajnu Realme C55 telefona, bitno nam je da razumete da se ovde radi o uređaju niskog cenovnog ranga koji uspeva da ponudi nešto drugačije od konkurencije. To ne znači da recimo Xiaomi i Motorola nemaju svoj kompetetivni model iz ove klase, već da im se upravo pridružio još jedan model koji će prilično uzdrmati stvari i navesti kupce da dva puta razmisle koji će model sebi kupiti.



Dizajn

Realme C55 je moderno dizajniran telefon koji na prvi pogled deluje kao uređaj iz srednje klase. Kada se telefon uzme u ruke odmah se primećuje to da je njegova izrada vrlo čvrsta i kvalitetna. Ništa ne škripuca pri korišćenju telefona, a tasteri za kontrolu tona telefona su tesno postavljeni. Dakle, utisak je vrlo pozitivan što se izgleda i izrade tiče, bez obzira na to što je telefon u celosti izrađen od plastike. 

Zadnja maska je plastična, ali stilizovana tako da izgleda kao brušeni aluminijum. To je odlično sprovedeno u delo i to je još jedan naglašeni dizajnerski momenat. 



Zadnje dve kamere imaju solidno ispupčenje, oko nekih 1.5mm, ali sa nešto većim prečnikom crne površine koja okružuje sočiva i senzor. 



Sve to, uz hromirani plastični prsten oko kamere, su dizajnersko rešenje koje bi ovom telefonu trebalo da naglasi njegove fotografske sposobnosti. A da dizajn telefona bude kompletan, zadnja maska ima pravougaonu hromiranu površinu koja, pored dve kamere, uokviruje LED blic i natpis 64 MPx AI Camera.

Ram telefona je potpuno ravan, sa oborenim ivicama prema zadnjoj i prednjoj površini. On je saliven iz jednog komada, a na svom levom boku se nalazi otvor za dve NanoSIM kartice i MicroSD. 

Gornja strana telefona je čista, dok na desnom boku borave tasteri za kontrolu tona telefona zajedno sa tasterom za otključavanje telefona u koji je ugrađen čitač otiska prstiju. 

Na donjoj strani telefona se nalazi 3.5 mm audio izlaz, mikrofon, USB tip C konektor i rešetkica za zvučnik.

Prednja strana Realme C55 telefona vrlo lepo “spakovana”. Hoćemo reći, ekran dijagonale 6.7 inča nema širok prazan prostor oko sebe. Odnos pokrivenosti ekrana na prednjoj površini telefona je čak 87% što je za ovu klasu za svaku pohvalu. 

On bi bio još veći da nije tog nešto malo većeg praznog prostora ispod ekrana. Ali to uopšte ne izgleda loše. Iznad ekrana, centralno pozicionirano, boravi slušalica, a odmah pored i senzor za blizinu. 

Ekran je prekriven zaštitnom folijom. Nemamo informaciju koji tip stakla prekriva ekran tako da predlažemo da vodite računa da vam telefon ne ispadne i da telefon ne koristite bez zaštitne folije. 

Sve fotografije Realme C55 telefona možete pogledati u priloženom albumu:

>> Realme C55 <<

Ekran

Realme C55 dolazi sa ekranom dijagonale 6.7 inča, FullHD+ rezolucije i gustinom piksela čija je vrednost 392 piksela po inču. Ono što ovaj ekran čini posebnim je stopa njegova stopa osvežavanja od 90 Hz. Za telefone iz nižeg segmenta, ovo je pravo osveženje.

U pitanju je IPS LCD ekran, sa maksimalnih 680 niti osvetljenja. Kada ekran koristite na jakom suncu, prikaz će svakako biti vidljiv, ali bi iskustvo bilo bolje kada bi ekran bio nešto svetliji. 

Staklo koje prekriva ekran ima 2.5D zakrivljenje koje ekranu omogućava da se perfektno stopi sa ramom telefona. 

Sveukupno, radi se o vrlo dobrom ekranu, koloritnog i oštrog prikaza slike. Vi uvek u podešavanjima telefona možete podesiti da li će boje biti prikazane toplije ili hladnije. A umesto živopisnog režima, koji je podrazumevano podešen, možete izabrati prirodni režim u slučaju da želite da prikaz boja bude nešto precizniji. 

Performanse

Realme C55 se solidno snalazi pri svakodnevnom korišćenju, bez obzira na to na koji način ćete ga koristiti. Ako uzmemo u obzir to da ćete dobar deo svog vremena provesti koristeći aplikacije za društvene mreže, za editovanje fotografija, za gledanje filmova i slično, onda sigurno nećete biti razočarani time kako će Helio G88 čipset to izneti. Sve prosto radi fluidno, i bez značajnih grešaka.

Naravno, ako telefon koristite u kontinuitetu, i često se prebacujete iz aplikacije u aplikaciju, može da se dogodi da štucne tu i tamo, ali ništa zbog čega ćete steći negativan utisak. E upravo tada ćete se podsetiti da ipak koristite telefon iz niže klase. 

I ne brinite, Realme C55 možete koristiti za igranje igrica, ali u zavisnosti od toga šta ćete igrati, biće potrebno da prilagodite grafička podešavanja. Primera radi, neke lagane igre kao što su temple run možete igrati duži vremenski period, bez snižavanje grafičkih podešavanja. 

Dok sa druge strane, igre poput PubG mogu biti nešto izazovnije za Realme C55. Kod tih igara je najbolje sniziti grafička podešavanja kako biste bez štucanja mogli da igrate igru duži vremenski period. 

Realme C55 dolazi u više varijanti kada je reč o RAM i internoj memoriji. Mi na testu imamo model sa 8 GB RAM-a i čak 256 GB interne memorije. Ovo je svakako nesvakidašnja kombinacija za telefon ovog cenovnog ranga i klase. Doduše, iako je 256 GB vrlo veliki kapacitet za internu memoriju, to nije obavezno odlična stvar ukoliko je ta memorija sporijeg tipa što je slučaj kod Realme C55 modela. 

Što se Geegbench 5 testa tiče, Realme C55 je postigao sledeće rezultate.

Što se ostalih karakteristika tiče, Realme C55 raspolaže sa WiFi modulom koji podržava 2.4 GHz i 5.0 GZ. Ima 5.2 Bluetooth modul, kao i senzore za blizinu, kompas i žiroskop. Koristi GPS, GLONASS, GALILEO i BDS satelite za definisanje precizne lokacije i ima čitač otiska prstiju koji je integrisan u okviru tastera na boku telefona. Čitač otiska prstiju radi odazivno i retko kada ne uspe da pročita otisak iz prve.

Ono što je specifično kod Realme C55 modela je to što in ima NFC 360 senzor koji je zapravo nešto veći u odnosu na sve ostale NFC senzore. To u praksi znači da ćete prilikom plaćanja dodirom telefona na terminal sebi olakašti proceduru jer postoji veća NFC kontakt površina.

Baterija

Realme C55 dolazi sa baterijom čiji je kapacitet 5000 mAh. Sam Helio G88 nije preterano ekonomičan čipset obzirom da je izgrađen na 12mm tehnologiji te umesto čitavih dva dana korišćenja, moguće je računati na dan ipo. Ipak, treba da uzmete u obzir način korišćenja telefona kada je reč o bateriji. Za nekog ko ne igra previše igre i ko svoj telefon koristi za periodično proveravanje društvenih mreža, pozive, poruke i povremeno pregledavanje YouTube videa, baterija Realme C55 telefona bez problema može da potraje i dva dana.

Ono što je super je to što Realme C55 dolazi sa sistemom brzog punjenja i punjačem od 33W. To znači da ćete moći da napunite Realme C55 telefon do 50% za pola sata. 

Kamera

Iako na poleđini Realme C55 telefona borave dve kamere, samo jednu ćete moći da koristite za fotografisanje jer druga služi kao senzor dubine. Nažalost, nemamo ultraširokougaonu kameru, ali to je negde i očekivano za ovaj cenovni rang telefona. 

Naime, glavna kamera je rezolucije 64 MPx i ona koristi OV64B senzor koji se obično može naći na nešto skupljim telefonima kao što su Realme GT Master i Poco F4 modeli.

Sama kamera uspeva da napravi odlične fotografije u dobrim i solidnim uslovima osvetljenja. Dinamički raspon je vrlo dobar i to se najbolje vidi kada fotografišete napolju gde imate preosvetljeno nebo zajedno sa određenim delovima horizonta koji su u senci i donekle zatamljeni. 

*Fotografija napravljena zadnjom kamerom od 64 MPx, u solidnim uslovima osvetljenja.

U tim situacijama se vidi da ima detalja u senkama, baš kao i tamo gde je preosvetljeno. Naravno, tome doprinosi i automatski HDR koji je podrazumevano aktivan. Ali, ruku na srce, kamera uspeva da sačuva više detalja u preosvetljenim delovima fotografije nego u zatamljenim.

*Fotografija napravljena zadnjom kamerom od 64 MPx, u odličnim uslovima osvetljenja.

Sve u svemu, boje koje kamera zabeleže su realne, kontrast je jak, balans bele boje precizan, ekspozicija dobro kalibrisana i oštrina slike nije preagresivna. Prilikom fotografisanja treba obratiti pažnju na to da ruka bude mirna jer kamera nema stabilizaciju slike. 

*Fotografija napravljena zadnjom kamerom od 64 MPx, u dobrim uslovima osvetljenja.

Ono što nas je iznenadilo je to što se kamera dobro snalazi u uslovima lošijeg osvetljenja. Fotografije koje su načinjene u ne tako idealnim okolnostima uspevaju da zadrže dovoljno detalja, dobru osvetljenost i precizan balans bele boje. 

*Fotografija napravljena zadnjom kamerom od 64 MPx, u lošim uslovima osvetljenja.

Čak su i noćne fotografije neretko upotrebljive. Za jedan telefon ovog cenovnog ranga, može se slobodno reći da Realme C55 ima iznenađujuće dobru, zadnju kameru. Barem što se fotografisanja tiče. 

A sekundarni senzor uspeva da pomogne glavnom da okine podjednako dobre portrait slike. Pozadina gotovo uvek bude dobro zamagljena, dok je osoba koju fotografišete oštra i precizno izolovana od pozadine.

Ipak, video snimci nisu preterano dobri. Kako prednjom, tako i zadnjom kamerom možete napraviti video zapise u FullHD rezoluciji sa 60 fps. Kvalitet snimaka je solidan u dobrim uslovima osvetljenja, dok u lošim on i nije baš najsjajniji. Ono što baš nedostaje je upravo ta stabilizacija slike, ali sa obzirom na to da je sve ostalo vrlo dobro, a i na cenu telefona, neće nam smetati taj kompromis. 

Selfie kamera je 8 MPx i ona može da napravi prilično dobre fotografije u dobrim uslovima osvetljenja. U lošim uslovima osvetljenja, fotografije trpe dosta šuma i loš balans bele boje, ali one neretko budu upotrebljive. 

*Fotografija napravljena prednjom kamerom od 8 MPx, u dobrim uslovima osvetljenja.

Album sa fotografijama i video snimcima koje smo napravili kamerama Realme C55 telefona možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme C55 - Primer fotografije i snimci << 

Korisnički izgled

Realme C55 pokreće Android 13 uz Realme UI4 verziju korisničkog izgleda. Za jedan telefon ovog cenovnog ranga, sjajno je to što imamo najnoviji Android i verziju korisničkog izgleda. Pretpostavljamo da je tim koji se bavio razvojem Realme C55 telefona rešio da zasuče rukave i pored odličnih karakteristika, uguraju i najnoviji Android kao i “Mini Capsule” vizuelno rešenje.

Ako pratite dešavanja u industriji pametnih telefona, onda znate da je Dynamic Island vizuelno rešenje postalo popularno na iOS uređajima. Kako bi Apple nekako umanjio istaknutost zareza kod svojih telefona, on je razvio vizuelno rešenje koje će na neki način animirati tu regiju ekrana. 

To je brzo postalo popularno pa je Realme rešio da sa C55 modelom ponudi nešto slično. Mini Capsule je upravo to. Za sada se tamo gde selfie kamera prikazuje animirana kapsula kada se telefon poveže na punjač. Tu se može videti status baterije i informacija o tome da se telefon puni. Postoje nagoveštaji da će Mini Capsule vizuelno rešenje prikazivati i neke druga obaveštenja u budućnosti, ali za sada to još nije dostupno. 

U podešavanjima Realme C55 telefona se mogu naći neke specijalne funkcije koje inače dolaze uz Realme UI. Moći ćete da koristite dve aplikacije odjednom uz aktiviranu specijalnu funkciju “Razdvojeni ekran”. Takođe, tu je i mogućnost korišćenja aplikacija u plutajućem prozoru ukoliko aktivirate funkciju “Fleksibilni prozori”. A tu je i “Smart Sidebar” prozorčić u okviru kojeg možete organizovati prikaz aplikacija koje načešće koristite. Da bi ste došli do ovog prozorčića, potrebno je samo da prevučete prst preko jezička koji boravi na gornjem desnom rubu ekrana.

Realme UI 4 nije mnogo vizuelno izmenio Android 13 kao što to obično rade drugi brendovi telefona. Shodno tome, početni ekran je čist, kao i fioka sa aplikacijama i panel sa brzim opcijama. 

Dakle, sam korisnički izgled je vrlo blizu onom čistom i ne modifikovanom Android korisničkom izgledu. Ipak, preinstaliranih aplikacija ima dosta i to su uglavnom neke ruske aplikacije. Nismo sigurni da li je to do našeg test uzorka telefona, ili će se tako telefoni i prodavati. Bilo kako bilo, ako i vaš Realme C55 doće sa tim ruskim preinstaliranim aplikacijama, bez brige jer se one mogu lako izbrisati.

Zaključak

Realme C55 je impresivan telefon kada se u obzir uzme to da je njegova preporučena cena svega 27000 dinara. On je gotovo u svakom aspektu vrlo dobar, a negde čak i inovativan ako u obzir uzmemo Mici Capsule. Baterija jeste nešto većeg kapaciteta, ali je brzo punjenje od 33W ono što zapravo krasi Realme C55. Iako ekran nema preterano jako osvetljenje, tu je FullHD plus rezolucija i 90 Hz stopa osvežavanja.

Mi za ovaj novac nismo mogli da pronađemo neku veliku zamerku osim nešto lošije sposobnosti snimanja videa. Realme C55 izgleda fantastično i radi odlično. Naravno, ako u obzir uzmemo to da je u pitanju telefon iz niže klase. Ono što smo primetili je da se ovaj telefon već sada može kupiti i po nižim cenama jer je često na nekim akcijama. Tako da ovo lako može biti “best buy” za vas.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.0/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 8.5/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda. 

Ekran - 7.5/10 > FullHD ekran, sa 90 Hz stopom osvežavanja i osvetljenjem do 680 niti..

Funkcije - 6.5/10 > Dolazi sa Mini Capsule vizuelnim rešenjem i nekoliko specijalnih funkcija.

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće ga Android 13 operativni sistem, sa najnovijim Realme UI 4 korisničkim izgledom. 

Kamera - 7.5/10 > Prednja kamera će zadovoljiti većinu potreba prosečnog korisnika. Zadnja kamera od. 64 MPx kamera se odlično snalazi u gotovo svim uslovima osvetljenja.

Performanse - 7.0/10 > Telefon radi prilično odazivno. Moguće je lagani gaming.