Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P20 je rastavljen u delove. Evo šta smo saznali!

Huawei P20 je rastavljen u delove. Evo šta smo saznali!

Evo koju tajnu krije Huawei P20 unutar svog staklenog pakovanja. Postoje neke zanimljivosti koje Huawei nije spomenuo prilikom predstavljanja telefona.

Sećate li se kako su se proizvođači telefona pre nekoliko godina takmičili time koliko će kamera njihovih premium telefona imati MPx? Možemo slobodno reći da su to bila vrlo konfuzna vremena, barem za korisnike. Danas se trka i dalje nastavlja, ali ne oko broj piksela, već oko broja zadnjih kamera.

 



Očito je da Huawei prednjači kada se radi “kamera” maratonu jer njihov najnoviji vodeći telefon dolazi sa čak tri zadnje kamere. I to ne bilo kakve, već vrlo kvalitetne. Kako DxOMark navodi, najbolje kamere na pametnom telefonu. Međutim, kako to Huawei uspeva da postigne? Tri vrhusnke kamere u vrlo malom pakovanju? Pa, zahvaljujući iFixit sajtu, možemo da zavirimo “ispod haube” Huawei P20 telefona, bez da mi prethodno upropastimo jedan takav.

Da podsetimo, Huawei P20 dolazi sa jednim RGB senzorom, rezolucije 40 MPx. Zatim sa jednim monogromatskim senzorom, rezolucije 20 MPx, i jednim telephoto senzorom, rezolucije 8 MPx. Čak ima i selfie kameru čija je rezolucije vrlo visoka, 24 MPx.

Uprkos postavci koja podrazumeva tri zadnje kamere, ispupčina sa zadnje strane nije ništa drastičnija od ostalih telefona koji imaju po dve zadnje kamere. Ono što je iFixit prvo primetio je to da Huawei P20 nije teško otvoriti, uprkos IP67 sertifikatu koji garantuje telefonu otpornost na vodu i prašinu.

Ako pogledamo unutrašnjost Huawei P20 telefona zaključićemo da zadnje tri kamere leže na tankoj i izuzetno kompaktnoj štampanoj ploči koja se sa matičnom pločom telefona povezuje putem fleksibilnog kablića.



Ostale komponente koje čine sam Huawei P20 telefon su modularne što garantuje lakšu popravku usled nekog kvara, a verovatno i povoljniju. Takođe, Huawei je naveo kako samo telephoto kamera ima optičku stabilizaciju, a nakon rastavljenja P20 modela koje je sproveo iFixit se utvrdilo da sve tri kamere zapravo imaju OIS, odnosno optičku stabilizaciju slike.

Ocena iFixit sajta za Huawei P20, kada je reč o servisiranju, je “4” od mogućih 10. Istu ovu ocenu je dobio Galaxy S9, što je za 2 ocene manje od ocene koju je dobio iPhone X. Glavni razlog zbog čega je Huawei P20 dobio nižu ocenu je korišćenje lepka više nego lako spojivih elemenata kao što su recimo “žabice” ili šrafovi.