Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako pisati ćirilicom na Android telefonu?

Kako pisati ćirilicom na Android telefonu?

Evo kako da pišete ćirilicom na Android telefonu a da pritom uvek imate i latinicu ako zatreba.

Google je Android platformu usavršio što je više mogao. Nije da ne postoji prostora za unapređenja ali za sada se ne možemo žaliti, to je sigurno. Kako bi Google osvojio celu planetu i poslovao u svakom njenom ćošku, Android platformu su prilagodili prema mestu, državi ili regionu gde će se koristiti. Tako sada gotovo svi Android uređaji imaju srpski jezik.

 Korisnički izgled koji je preveden na srpski jezik uveliko olakšava korišćenje onima koji ne znaju strane jezike. Ali, šta kada korisnik telefona želi da koristi ćiriličnu tastaturu? Jednostavno, zašto bi cela Srbija koristila Android telefon ukoliko nije preveden na srpski i ukoliko nema ćirilicu? Ipak je Android napredni operativni sistem gde se sve može postići pa čak i ćirilična tastatura. Evo kako da je podesite na svom Android uređaju:

Svi uređaji koji nisu Nexus, ne koriste Google tastaturu. To je po nama veliki nedostatak jer se Google tastatura u nekoliko koraka prilagođava korisniku. Vrlo lako možete podesiti više različitih tastatura, pa tako koristiti recimo srpsku latiničku i ćiriličnu tastaturu. Prvo je potrebno da preuzmete aplikaciju “Google Keyboard” sa Google Play prodavnice. Na priloženom linku imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da je preuzmete, instalirate i podesite:

>> Kako instalirati Google tastaturu sa material design-om? <<

Kada sve to obavite neophodno je da aktivirate tastaturu sa pismom koje vama odgovara. Evo kako se to radi.

*Napomena

Na pojedinim telefonima nazivi kategorija nisu potpuno isti od onih koje ćemo mi navesti. No, to ne znači da vi ne treba da potražite kategoriju sličnu onoj koju smo mi naveli.1. Pristupite podešavanju vašeg telefona.

2. U okviru podešavanja pronađite i pristupite kategoriji “Jezik i unos”.

3. Zatim ispod naslova “Tastatura i metoda unosa” imate kategoriju “Google tastatura”. U produžetku te kategorije dodirnite na taster za podešavanje.4. Kada vam se pojavi crni ekran sa 7 kategorijama koje uključuju mnoštvo opcija, potrebno je da dodirnete na prvu u nizu “Jezici”.5. Jezik koji je obično postavljen kao podrazumevan je onaj koji inače Android koristi za korisnički izgled. Da biste odabrali onaj koji vi konkretno želite potrebno je da otštiklirate “Koristi jezik sistema” i da na priloženoj listi jezika pronađete onaj koji vama odgovara. Imajte na umu da možete odabrati više jezika koje kasnije možete koristiti uporedo dok se dopisujete.

Prilikom dopisivanja, kada vam se pojavi tastatura, odmah pored tastera za odvajanje (eng. space) imate taster za menjanje pisma tastature. Dodirom na taj taster koji izgleda kao mala planeta, kretaćete se kroz prethodno izabrana pisma.