Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je aplikacija trećeg lica tj. "Third Party" aplikacija?

Šta je aplikacija trećeg lica tj. "Third Party" aplikacija?

Sigurno ste do sada u raznim tekstovima nailazili na "third party" izraz, a ne znate šta znači. Evo kratkog objašnjenja šta je to "thirf party" aplikacija.

Third party aplikacije su programi pisani za rad u okviru različitih operativnih sistema, čiji autori nisu proizvođači operativnih sistema, već pojedinci ili druge kompanije. Primera radi, Microsoft-ovi operativni sistemi dolaze u paketu sa nekoliko aplikacija.

 

Svaka od ovih aplikacija koju potpisuje Microsoft naziva se first party aplikacija. Drugi programi čiji su tvorci različite kompanije ili pojedinci nazivaju se third party aplikacije. Na primer, web browser-i kao što su Firefox ili Opera su third party aplikacije. Isto ovo važi i za Apple-ove i Linux operativne sisteme.

Različite third party aplikacije obezbeđuju dodatne funkcije primarnom programu. U tom slučaju govorimo o dodacima plugins ili add-ons. Na taj način, primarni program koji je ustvari third party aplikacija postaje first party aplikacija, a dodaci kao što su plugin-ovi za enkripciju email-ova ili multimedia plugin-ovi za web browsere koji omogućavaju gledanje video sadržaja, su u tom slučaju third party aplikacije.