Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako kontrolisati telefon gesturama preko njegove zadnje maske tj. površine?

Kako kontrolisati telefon gesturama preko njegove zadnje maske tj. površine?

Evo kako da pokrenete neke aplikacije ili obavite određene aktivnosti dodirujući pozadinu tj. zadnju površinu vašeg Android uređaja?

Pokreti i prečice omogućuju vam brz pristup stvarima bez skakanje sa aplikacije na aplikaciju. Šta ako možete jednostavno dodirnuti poleđinu telefona da biste izvršili neku radnju? U nastavku teksta pročitatje kako da to odradite na vašem Android telefonu.

 



Postoji nekoliko stvari koje će vam trebati za početak. Prvo, morate imati uređaj sa Androidom 7.0 ili novijim. Dalje, moraćete instalirati aplikaciju pod nazivom "Tap, Tap". Proces je vrlo jednostavan.

Otvorite web pregledač na svom Android uređaju i idite na ovu temu XDA foruma. Preuzmite APK datoteku za najnoviju verziju aplikacije. U vreme pisanja ovog članka, aplikacija je još uvek u beta verziji, pa se izgled ovih snimaka ekrana može malo promeniti.

download the latest APK

Datoteka će se preuzeti i pojaviti u vašim obaveštenjima. Dodirnite obaveštenje kako biste instalirali APK.

tap the notification

Možda ćete morati da odobrite pregledaču da instalira aplikacije iz nepoznatih izvora. Ako je to slučaj, pop-up prozor će vas odvesti do podešavanja aplikacije.



postavke nepoznatih izvora

Uključite prekidač na „Dopusti iz ovog izvora” (eng: Allow from this source).

prebacivanje dozvoli s ovog izvora

Zatim se vratite i dodirnite „Instaliraj(eng: Install)“ iz iskačuće poruke.



tapnite instalaciju

Kada je aplikacija gotova s ​​instaliranjem, dodirnite „Otvori”(eng: Open) da biste je pokrenuli.

otvorite aplikaciju tapnite tap



Prvo što moramo učiniti je da aplikaciji “Tap, Tap” omogućimo uslugu pristupačnosti. Ova postavka je ono što će aplikaciji omogućiti da prepozna dodire na zadnjoj strani uređaja i izvrši razne radnje. Dodirnite poruku na vrhu aplikacije.

dodirnite natpis usluge pristupačnosti

Otvoriće se Android postavka "Pristupačnost”(eng: Accessibility). Pronađite i dodirnite “Tap, Tap”.

odaberite tap, tap

Dodirnite prekidač na "Tap, Tap”. Poruka će objasniti da ovo aplikaciji daje potpunu kontrolu nad vašim uređajem. Ako ste saglasni sa tim, dodirnite "Dopusti” (eng: Allow).

omogućuju potpunu kontrolu

Vratite se u aplikaciju “Tap, Tap”. Dalje, morate onemogućiti optimizaciju baterije kako biste bili sigurni da aplikacija neće biti “ubijena” u pozadini.

onemogućiti natpis za optimizaciju baterije

Poruka će tražiti da aplikaciji omogućite da uvek radi u pozadini. Dodirnite “Dozvoli”(eng: Allow) da nastavite.

dopustiti da radi u pozadini

Aplikacija je sada spremna za korišćenje! Pomoću ove aplikacije možete izvesti nekoliko zanimljivih akcija.

Prvo, postavke „Gesture“ omogućava vam da odaberete „Model uređaja“ i prilagodite osetljivost pokreta. U vreme pisanja ovog članka, „Modeli uređaja“ bili su samo pojedini Pixel telefoni, ali aplikacija radi i sa mnogim drugim uređajima.

postavke pokreta

Postoje dva gesta koja možete postaviti: „Double Tap Actions“(srb: Pokreti duplog dodira) i „Triple Tap Actions“(srb: Pokreti trostrukog dodira). Pokret Double Tap je uvek je omogućen, dok se  Triple Tap može uključiti ili isključiti.

dvostruko i trostruko tapkanje

Ako otvorite postavke „Double Tap Actions“, videćete nekoliko radnji koje su već pripremljene. Akcije se odvijaju redom od vrha do dna. U ovom slučaju, dvostrukim tapkanjem pokrenuće se Google Assistant, a drugim dvostrukim tapkanjem napravit će se snimak ekrana.

akcije dvostrukog tapkanja

Da biste promenili redosled radnji ili uklonili radnju, dodirnite i držite ikonu “=” u uglu kartice sa radnjom. Povucite je u smeće da biste je uklonili.

povucite karticu u smeće

Da biste dodali novu radnju, dodirnite dugme „Add Action“ na dnu ekrana.

dodirnite dodaj radnju

Postoji nekoliko različitih kategorija radnji koje možete izabrati. Preporučujemo vam da istražite svaku od njih kako biste videli šta sve možete učiniti. Evo nekoliko primera:

  • Launch: Pokretanje određenih aplikacija, prečica, Google Asistenta, pretraživanja weba itd.

  • Actions: Napravite snimak ekrana, ​​otvorite traku sa obaveštenjima, zaključajte ekran, otvorite fioku sa aplikacijama itd.

  • Utilities: Lampa, režim dostupnosti.

  • Advanced: Hamburger Meni / Dugme za nazad, meni sa pokrenutim aplikacijama..

kategorije akcija

Dodirnite dugme “+” pored radnje da biste je dodali.

dodajte akciju

Radnje mogu uključivati ​​i „Zahteve“ (eng: Requirements). Potrebno je ispuniti zahtev da bi se radnja pokrenula. Možete koristiti “Zahteve” da biste spriječili slučajno pokretanje akcije. Dodirnite „Add requirement“.

dodirnite dodavanje zahtjeva

Prođite kroz listu zahteva i dodirnite dugme “+” da biste je dodali. Jednoj radnji možete dodati više zahteva.

dodati zahtjev

Podešvanje „Triple Tap Actions“ funkcioniše na isti način, ali prvo morate da ga omogućite.

omogućiti trostruko dodirivanje

Sledeće što ćemo postaviti su "Gates"(srb: Kapije). To su situacije, slične Zahtevima, koje će sprečiti pokretanje radnji. Zahtevi su za pojedinačne ranje, dok se “Gates” primenjuju na sve radnje.

kapije

Uključite prekidač za bilo koji ulaz ili dodirnite "Add Gate" da biste dodali više.

dodaj kapiju

To je to! Kao što je spomenuto, u ovoj aplikaciji postoji mnoštvo opcija. Jedino ograničenje je vaša mašta. Možete napraviti vrlo korisne prečice ako odvojite malo vremena za istraživanje.