Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako popraviti telefon koji neće da se puni?

Kako popraviti telefon koji neće da se puni?

Neko je od vas sigurno naišao na problem oko punjača i telefona. U tim situacijama jedino rešenje nije kupovina novog telefona ili punjača. Nije zato što se često dešava da neka sitnica stoji iza celog problema sa punjenjem.  Evo nekih primera za koje mi imamo rešenje.

Prvo morate da ustanovite šta vam pravi problem. Ili vaš telefon neće da se puni kada je nakačen na punjač, ili se puni veoma sporo. To koliko su ovakvi problemi često dokazuje činjenica da smo ih lično doživeli. Dakle, utvrdite problem i pogledajte kako da ga rešite.

 



Čišćenje USB konektora

Najbrži i najlakši način da rešite svoj problem je da pažljivo ali dobro očistite konektore. Često se dešava da metalna površina konektora bude toliko zaprljana da protok energije nije moguć. Konekcija bude nedovoljno jaka da bi se telefon punio.

Sve što treba da učinite je da isključite telefon, izvadite bateriju, naravno ako je moguće, i započnete čišćenje konektora. Najbolje bi bilo da uzmete neku staru četkicu za zube koja nije gruba i lagano sa puno pažnje očistite konektor u telefonu i na punjaču. Kada to obavite, vratite bateriju i uključite telefon. Devet od deset puta nakon ovakvog tretmana telefon počne da se puni.

Zamena kabla

Sada svi telefoni dolaze sa punjačima koji imaju odvojiv kabel od samog adaptera za punjenje. To omogućava uštedu proizvođačima time što ne moraju da pakuju dodatan USB kabel, a korisnicima olakšava “održavanje” punjača. Kada kažemo održavanje mislimo na to da korisnik lako i jeftino može da zameni kabel ako naiđe na problem. Konkretno ako vam se desi da telefon neće da se puni, to ne znači da punjač u potpunosti nije ispravan. Baš retko se desi da adapter koji uključujete u šteker bude pokvaren, a USB kabel ispravan.

Zato vas savetuejmo da pozajmite ispravan USB kabel od prijatelja, ubodete ga u svoj punjač i telefon i proverite da li se telefon puni. Ako se puni onda ste sigurni da je do kabla i tako znate šta treba da zamenite.



Provera konektora pre punjenja

Nekada se dešava da telefon neće da se puni jer je nešto upalo u kućište konektora na telefonu. Kada se to desi, strano telo blokira konektor sa punjača i telefon ne može da se puni zbog loše konekcije. To uopšte nije čudno jer dok držite u džepu telefon dok radite ili slično uvek može da se nađe nešto što bi se zavuklo u konektor. U tim situacijama uzmite neku dobru lampicu osvetlite kućište punjača i proverite da li se neko strano telo nalazi unutra. Ako nađete nešto, iglom ili pincetom ga pažljivo izvucite.

Naravno, nikada telefon nemojte puniti blizu vode ili u veoma vrućim i vlažnim uslovima. Takođe nemojte prepunjavati telefon. Punjenje tokom cele noći može dovesti do topljenje baterije ili čak eksplozije. Ne samo da tako možete oštetiti svoj telefon već se možete i povrediti. Znajte da telefonu treba maksimum 3 sata da se napuni. Nemojte se mnogo oslanjati na osigurač koji telefon ima i koji služi za prekid punjenja kada se baterija napuni, uvek je dobro biti pažljiv nego povređen.

Zamena baterije

Baterije su napravljene tako da dobro rade dve godine, opet zavisi od ciklusa punjenja i pražnjenja. To govori da nakon dve godine može da vam se javi problem oko punjenja ili istrajnosti baterije. U ovakvim situacijama zamena je najbolje rešenje.



Ako baterija nije stara, a imate problem sa punjenjem onda je baterija verovatno doživela neki stres ili pregrejavanje pa je počela da curi. U tom slučaju otvorite poklopac, proverite da li curi, da li se baterija nadula ili da li se pregrejava. Ako imate bilo koji od ova tri simptoma obavezno izvadite bateriju i veoma pažljivo i temeljito očistite ležište da korozija koja je iscurela ne dopre do elektronike. Naravno, umesto neispravne baterije ubacite novu. Ako imate telefon koji nema poklopac već spakovana unutar telefona kojem se ne skida zadnja maska onda probajte da telefon spustite na ravnu površinu na poleđinu i zavrtite ga. Ako se telefon vrti onda to znači da je baterija nadula i treba se zameniti. Ako telefon neće da se vrti onda je verovatno sve u redu.

Napominjemo samo da u slučaju zamene baterije ne kupujete kineske ili koje god već  jer one mogu upropastiti vaš telefon. Kupovinom original baterije rešavate svoj problem u potpunosti. Bateriju možete kupiti preko ovog LINKA u radnji Handy.rs.



Svoj telefon punite direktno sa strujnog izvora tj. štekera

Ako telefon punite preko laptopa ili kućnog računara nemojte misliti da je nešto pokvareno jer se uređaj ne puni dovoljno brzo. Najbolje je telefon puniti preko punjača koji je uključen u šteker sa zida. Nekada ako koristite punjače za bluetooth slušalice i slično, vaš telefon neće moći da se napuni kako treba jer ti punjači nemaju dovoljno snage. Dakle, original punjač koji je uključen u šteker sa zida je idealan tretman za bateriju vašeg telefona.

Ažurirajte ili vratite Android na prethodnu verziju

Najčešće nove Android verzije donose zakrpe koje bateriji umanjuju potrošnju i čuvaju ih od grešaka i nepravilnosti u radu. Zato je uvek dobro da se trudite da vaša Android verzija uvek bude ažurirana kao i aplikacije koje koristite. Međutim, nekada se desi da nova Android verzija ne uspe da donese unapređenja koje bateriju štedi već se desi da nova zakrpa bude još veći teret za bateriju. Tada sve što možete da učinite je da vratite staru verziju Android-a.

Isključite specijalne funkcije telefona ili telefon

Ako želite da vam se telefon napuni što pre ili ako imate situaciju da se telefon puni sporije nego što ste očekivali onda ga jednostavno isključite. Isključivanjem telefona dok se puni ćete sigurno ubrzati proces. Međutim ako ne možete da budete nedostupni onda je možda rešenje da poisključujete 3G,4G LTE mrežu i prebacite je na 2G, zatim da isključite sve specijalne funkcije telefona, WiFi, GPS, NFC, Bluetooth i slično. Tako ćete umanjiti potrošnju baterije i ujedno ubrzati punjenje. 

Kalibracija baterije

I na kraju nešto što će sigurno pomoći vašem telefonu, a to je kalibracija baterije. Verujte nam na reč da ovo uvek pomaže ako nije neki ozbiljniji problem. Sve što treba da učinite je da pravilno odradite posao. Mi smo već napravili detaljno upustvo kako da kalibrišete bateriju na nekoliko načina. Pogledajte OVDE kako da to obavite.