Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

5 razloga zašto je Android 11 bolji od iOS 14!

5 razloga zašto je Android 11 bolji od iOS 14!

Apple je drastično unapredio svoje iOS sa poslednjom verzijom 14 ali Android 11 ima svoje prednosti. Evo naših pet razloga zašto smatramo da je Android 11 bolji nego iOS 14.

Poređenje Android i iOS operativnog sistema je jedna od najvećih debata u mobilnom svetu, i kako stvari stoje to se neće promeniti uskoro. neki korisnici jednostavno obožavaju Android dok drugi ne mogu da koriste ništa drugo osim iOS-a, što dovodi do velike razlike u mišljenjima.

 



ovom prilikom ne pokušavamo da kažemo da je Android objektivno bolji od ios-a u svakoj tački ali hoćemo da preciznije uporedimo poslednja ažuriranja Androida 11 i iOS 14.

Prvi nudi manje manja poboljšanja na već postojeće osnove, dok je drugi nedavno predstavio kompletno novu verziju koja podseća na Android više nego ikada.

iOS 14 je i impresivan softver koji mnogo toga radi kako treba ali ako pitate nas u određenim stvarima je Android i dalje bolji. U nastavku tekst pročitajte naših pet razloga zašto smatramo da je Android 11 bolji od iOS 14.

Obaveštenja su beskrajno bolja

Jedan od najvećih argumenata koje ljudi daju u korist Android-a je način na koji on obrađuje obaveštenja. Obaveštenja na iOS-u su već neko vreme zaista osrednja, a sa Androidom 11 Google je preuzeo još veće vođstvo nego što je već imao.

Android 11 razdvaja traku za obaveštenja na tri različita odeljka - Razgovor, Obaveštenja i Nečujno. Obaveštenja i Nečujno već su postojali u Androidu 10, a uvođenjem Razgovora sada je mnogo lakše videti stvari poput SMS i Viber poruka u poređenju sa svim ostalim što vam zatrpava telefon. Stvari koje su klasifikovane kao obaveštenja o konverzaciji premeštaju se na sam vrh trake sa obaveštenjima i prikazuju sliku profila osobe koja vam je poslala poruku (zajedno sa pokazateljem iz koje aplikacije za razmenu poruka je poruka stigla).



To je mala promena, ali u direktnom poređenu sa iOS-om stiče se osećaj da Android radi bolji posao u rukovanju sa obaveštenjima. Stvari su izrazito organizovane, brzo vidimo da li nas čeka nova poruka i generalno se osećamo kao da imamo kontrolu nad onim što se događa.

To nisu stvari koje mogu da kažem o upravljanju obaveštenjima na iOS-u 14, koje su i dalje nered tokom svih ovih godina.

Mehurići za ćaskanje pomažu u organizovanju višestrukih razgovora

Kad smo već kod razgovora, još jedan veliki dodatak Androidu 11 su mehurići za ćaskanje. Kada gledate obaveštenje o konverzaciji, na obaveštenju se nalazi ikona koja će ga proširiti iz trake za obaveštenja u plutajući oblačić na početnom ekranu - tkz. oblačić za ćaskanje.



Kucanjem na oblačić za ćaskanje prikazuje se pregled tekućeg razgovora, omogućavajući vam da se krećete kroz prethodne poruke, otkucate novu itd. Ponovnim tapkanjem smanjite natrag na ikonu oblačića koja se može premestiti bilo gde sa bilo koje strane ekrana.

Mehurići za ćaskanje rade sa raznim aplikacijama za razmenu poruka, uključujući aplikacije poput Facebook Messenger-a, Telegrama, Google Messages-a i drugih. Možete da imate više razgovora iz različitih aplikacija povezanih u jedan oblačić za ćaskanje, što olakšava skakanje napred-nazad između razgovora bez obzira gde se odvijaju.



Mehurići za ćaskanje u početku mogu izgledati pomalo nepotrebno, ali ako ste neko ko puno razmenjuje poruke na vašem telefonu, oni su legitiman način da stvari budu organizovane i nadohvat ruke čak i ako imate mnoštvo drugih obaveštenja. tokom celog dana. iOS 14 ne nudi ništa slično oblačićima za ćaskanje, a to će verovatno biti slučaj u dogledno vreme.

Dozvole su izuzetno moćne

Preuzimanje odgovornosti za vašu digitalnu privatnost uvek je nešto za šta ćemo se zalagati, a jedan od najboljih načina da to počnete je sticanjem kontrole nad dozvolama za aplikacije na telefonu. Previše je jednostavno dozvoliti sve dozvole prilikom instaliranja nove aplikacije, ali činjenica je da većini aplikacija nije potreban pristup svemu što traže.

Da budemo objektivno, iOS 14 ima vrlo dobre kontrole dozvola. Možete da pogledate dozvole za bilo koju aplikaciju koja je instalirana putem vaših podešavanja, s tim da postoje prekidači za brzo omogućavanje i onemogućavanje dozvola po vašoj želji. Kada otvorite novu aplikaciju koja traži nešto poput vaše lokacije, takođe ćete biti upitani da li želite da dozvolite pristup samo jednom ili uvek kada koristite aplikaciju.

Dozvole su bile glavni fokus za Google sa Androidom 11. Uspeli su da načine nekoliko ključnih ispravki. Prva dovodi Android u rangu sa iOS-om, te vam sada Android 11 omogućava da aplikaciji dodelite dozvolu za lokaciju samo jednom. Međutim, Android ide korak dalje, nudeći ovu jednokratnu opciju i za zahteve za mikrofon i kameru.

Druga opcija koja se nalazi samo u Androidu 11 je automatsko resetovanje dozvola. Ako ste dozvolili dozvole za aplikaciju koja se nije koristila nekoliko meseci, te dozvole će automatski biti opozvane. Možete im ponovo odobriti sledeći put kada otvorite aplikaciju, ali to je način da sprečite da aplikacije imaju pristup stvarima koje im nisu potrebne.

Pametne kuće su udaljene na jedan pritisak dugmeta

Bilo da se radi o sijalicama, termostatu ili zidnoj utičnici, šanse su da u kući / stanu imate pametnu kućnu opremu. Mogućnost da kontrolišete svoja svetla dok ste na odmoru ili pokrenete grejanje dok se vraćate kući s posla je neverovatno zgodno, ali žongliranje sa gomilom različitih aplikacija je upravo suprotno.

I Google i Apple su postupili dobro pošto su sve ove kontrole stavili na jedno centralno mesto između aplikacija Google Home i Apple Home, ali Android 11 čini stvari još boljim dopuštajući vam da dodate najčešće korišćene kontrole direktno u meni za napajanje .

Bez obzira šta radite na telefonu, držanjem pritisnutog dugmeta za napajanje otkriće se preuređeni meni napajanja. I dalje imate uobičajene kontrole napajanja, ali Android 11 sada koristi ovo mesto za izlaganje kartice za Google Pay i željene kontrole pametne kuće. Uključivanje kuhinjskih svetala ili podešavanje temperature može se izvršiti jednostavnim držanjem dugmeta za napajanje i dodirom prečice koju ste dodali.

iOS 14 takođe nudi brzi pristup pametnim kućama sa novim prečicama u vašim brzim podešavanjima, ali to i dalje zahteva uključivanje ekrana, a zatim prevlačenje nadole. Mogućnost pritiskanja dugmeta za napajanje u bilo kom trenutku, bez obzira da li je ekran telefona uključen ili isključen, mnogo je bolje iskustvo u svakodnevnoj upotrebi.

Android je i dalje prilagodljiviji

Bez sumnje, glavna karakteristika iOS-a 14 je njegova proširena mogućnost prilagođavanja. Možete sakriti početne ekrane koje ne želite da vidite, postoji fioka za aplikacije koja pregledava sve instalirane na vašem telefonu, možete da podesite podrazumevane aplikacije i konačno imamo vidžete koji se mogu postaviti na početne stranice pored ikona aplikacija. To je jedna od najvećih promena koje smo ikada videli u načinu rada iOS-a, a izvršenje je prilično sjajno.

Apple zaslužuje veliku pohvalu za sve što je promenio u tom pogledu, ali čak i uz sve što je novo, Android 11 nastavlja da nudi više mogućnosti prilagođavanja - i to na duži rok.

Uzmimo na primer podrazumevane aplikacije. iOS 14 vam sada omogućava da promenite podrazumevani veb pregledač i aplikaciju za e-poštu i to je to. Ako želite da promenite stvari poput podrazumevane navigacije ili aplikacije kamere, to trenutno nije moguće. Štaviše, ako ikada isključite / ponovo pokrenete telefon, moraćete ponovo da omogućite te podrazumevane aplikacije jer Apple vraća sve na svoje. U poređenju sa podrazumevanim podešavanjem aplikacije koje već godinama imamo na Androidu, to je mnogo lošije iskustvo.

Prilagođene ikone su nešto novo u iOS 14, ali zahteva da kreirate Siri prečicu za svaku pojedinu aplikaciju za koju želite da promenite ikonu. A pošto kreirate Siri prečicu i zapravo ne promenite ikonu aplikacije, svoju prilagođenu ikonu nećete videti u fioci aplikacija ili bilo gde u sistemu izvan početnog ekrana. Uporedite to sa Androidom 11 ili bilo kojom prethodnom verzijom, gde je promena ikone aplikacije jednostavna kao instaliranje prilagođenog paketa ikona i prilagođavanje u podešavanjima pokretača.

S tim u vezi, još uvek ne možete da koristite drugi pokretač na iOS-u 14. Možete da premeštate aplikacije i dodajete vidžete, ali to je to. Android ima naizgled beskrajne pokretačke programe nezavisnih proizvođača koji u tren oka mogu da transformišu čitav vaš početni ekran, omogućavajući vam da zaista napravite telefon onakvim kakav želite. Bez obzira da li imate najbolji Android telefon ili ne, svi na Androidu dobijaju ove opsežne mogućnosti prilagođavanja.

Koji operativni sistem preferirate?

Ovo je pitanje koje će verovatno dobiti puno oprečnih odgovora, ali želimo da znamo - da li više volite Android 11 ili iOS 14? Obe platforme donose mnogo dobrog na sto, a nas zanima koje karakteristike vi smatrate najkorisnijim.