Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Telefoni će uskoro imati dijamantske ekrane!

Telefoni će uskoro imati dijamantske ekrane!

Krajem 2018. godine možemo očekivati prve “nesalomive” ekrane koje štite dijamantska stakla. 

Govori se kako su dijamanti najbolji prijatelji svake dame. Izgleda da će dame, htele one to ili ne, podeliti svog najboljeg prijatelja sa pametnim telefonima. Smatra se da će jedino dijamantski ekrani sprečiti pucanje ekrana prilikom pada ili nekoj jačeg udarca. Iako je trebalo da se oni pojave još u toku 2017. godine, to se nije dogodilo. No, to ne znači da se neće dogoditi ove godine.

 

Postoji mnogo tipova zaštite ekrana, počevši od onih običnih folija pa sve do stakla koje se dodatno lepi preko već tvrdog i otrpornog fabričkog stakla koje već štiti ekran od pucanja. Svi dobro znamo za Corning Gorilla Glass i Dragontail Glass, zar ne? To su stakla koja su dodatno ojačana hemijskim putem kako bi odoleli pritiscima, habanju i odarcima određene jačine. Međutim, nije redak slučaj da ekran pukne uprkos ojačanim staklenim zaštitama koje poseduju.

Ekrani su zapravo i najosetljiviji kod pametnih telefona, ali kako stvari stoje, to će se promeniti. Dijamantsko staklo, koje će u budućnosti prekrivati površinu ekrana, biće izgajano u labaratoriji uz pomoć čestica samog kamena i hemijskih procedura.

Navodi se kako je dijamantsko staklo sačinjeno od šablona mikroskopskih kristala koji nasumično definišu kristale umesto da ih postavlja duž svojih kristalnih ravnina. Takav aražman mikroskopsko sićušnih kristala onemogućava duboke pukotine koje dovode do pucanja ekrana. Staklo eventualno i može pući, ali ekran ne.

Što je najbitnije, ova nova tehnologija se može upariti Corning Gorilla Glass staklima ili bilo kojim drugim zaštitnim materijalom. Adam Khan, osnivač Akhan kompanije koja razvija novu dijamantsku zaštitu za ekrane tvrdi kako ova tehnologija može da se nađe u širokoj primeni krajem ove godine ili početkom 2019.

Koliko znamo, telefoni sa ekranim koji budu imali dijamantsku zaštitu preko sebe neće biti baš povoljni. Tačnije, samo premium telefon će koristiti novu dijamantsku tehnologiju zaštite ekrana.