Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Brzo koračanje ili trčanje?

Brzo koračanje ili trčanje?

Wiko deli nekoliko saveta za trening na otvorenom i vraćanje u  formu nakon zimskih meseci

Kako biste aktivnosti uvek držali pod kontrolom i postavljali nove ciljeve, predstavljamo vam aplikaciju Wiko Health na modelima View ovog brenda

 



Posao nas previše često tera da dane i sate provodimo ispred računara. Rad od kuće u poslednjih nekoliko meseci, pored hladnog vremena, znatno su smanjili mogućnost boravka na otvorenom. Pa hajde da iskoristimo prve prolećne dane koji uskoro dolaze.

Nema više izgovora, moguće je - čak i onima koji nisu ljubitelji teretane i fitnesa – da se vrate  kretanju i to bezbedno, nastavljajući  sa vežbanjem na otvorenom, hodanjem ili trčanjem.

Imajući ovo na umu, Wiko, francusko-kineski brend telefona, razvio je za svoje najnovije uređaje, poput modela kolekcije View4 i View5, korisnu aplikaciju - Wiko Health – za praćenje dnevnih treninga.

Jednostavna i intuitivna, aplikacija Wiko Health omogućava vam praćenje svakodnevne fizičke aktivnosti, brojanje napravljenih koraka, pređene udaljenosti, potrošenih kalorija i vreme trajanja aktivnosti. Takođe možete postavljati ciljeve, menjati ih i prilagođavati kako dani odmiču i kako napredujete, prelazeći iz lagane šetnje u snažniji, održiviji tempo. Wiko Health je u stvari idealan i za praćenje trčanja, brzine, tempa, efekata, postavljanje dnevnih ili nedeljnih podsetnika, ali i postavljanje „medalja“ koje treba osvojiti na osnovu pređenih kilometara ili okončanih uzastopnih dana treninga. Sve to, naravno, uz mogućnost da svoja „dostignuća“ objavite na društvenim mrežama.

I kao u reklami – “Ali to nije sve!” za idealno vežbanje koje uzima u obzir prisilnu neaktivnost u poslednjem periodu, Wiko je potražio stručnu podršku. Brend je zamolio Italijanku, Robertu Miratu, blogerku i personalnog trenera, da definiše pravila za povratak na bicikl, napolju, sa dovoljno sunca i vitamina D, ali bez prekomernog forsiranja tela. Evo saveta:

Kratki brzi koraci, do 10 000 koraka dnevno

„Ako ne volite da trčite“ - komentariše Roberta Mirata - „imate pravo na duge šetnje. Savet je da se odlučite za kratke, ali brze korake koji će vam omogućiti sagorevanje kalorija. Odvojte sat vremena i posvetite ih sebi. Cilj će vam biti dostizanje mitskih 10 000 koraka dnevno“.



Vodite računa o temperaturama i koje je najbolje vreme za aktivnost

Jutro i kasno poslepodne su, bez sumnje, najbolje vreme za aktivnosti na otvorenom. Temperature su blaže, vazduh je svežiji, a možete uživati i u čarobnim trenucima, poput izlaska i zalaska sunca. Pametni telefon u ruci, imaćete vremena - tokom pauze za slikanje panorame i deljenje na društvenim mrežama.

Održavajte telo hidriranim

Čak i tokom kišnog dana a još više po suvom vremenu, uvek morate imati na umu da ostanete hidrirani. Neophodno je uvek sa sobom nositi flašicu vode, dodajući - ako se puno znojite - mineralne soli da biste brzo nadoknadili izgubljene. „Preterano znojenje - naglašava Roberta Mirata - ne znači gubitak kilograma, već́ gubitak vitalne vode za naše telo. Zato je integracija od suštinske važnosti.“

Pređite s hodanja na trčanje, da, ali postepeno

Za one koji će ponovo početi sa trčanjem, savet je da krenu s klasičnih 5 km i tek od sedeće nedelje postupno povećavaju km na nogama. Za one koji žele početi da trče nakon duže pauze, bilo bi dobro da trčanje prvo smenjuju sa hodanjem, bez previše umora. Telo će vam reći kada da se zaustavite i kada da krenete. Takođe je dobro odabrati prikladnu i udobnu obuću za obe aktivnosti.

Klupa za završetak treninga

Ako usput pronađete klupu ili zid, iskoristite to, ali ne za odmor. Neke vežbe za toniranje mišića mogu vam doneti odlične rezultate. Dakle, na klupi ili uza zid možete raditi sklekove za gornji deo tela (sklekovi na rukama oslonjenim na klupu), za triceps (s okrenutim leđima klupi), ali i čučnjeve i iskorake za noge i zadnjicu.



Dakle, sve je spremno da se vratimo u formu!