Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P30 Pro i Mate 20 Pro se mogu transformisati u računar! (VIDEO)

Huawei P30 Pro i Mate 20 Pro se mogu transformisati u računar! (VIDEO)

Evo kako da povežete Huawei Mate 20 Pro ili Huawei P30 Pro sa monitorom ili TV-om kako bi ga koristili kao računar.

Android telefoni već dugo imaju tu mogućnost povezivanja sa televizorima ili monitorima. U početku je to bilo moguće isključivo putem kabla. Kasnije smo dobili “cast” opciju koja nam je omogućila da bežično prebacimo video ili sliku na neki TV ili monitor. 

 



Mi smo napravili detaljan članak o tome kako telefon možete povezati sa TV-om, pa čak i onim starim, širokim, kojeg svi mi nazivamo “sandučar”. Više o svemu tome imate na priloženom linku:

>> Kako povezati Android telefon sa televizorom? <<

E sada, što se bežičnog povezivanja tiče, danas se koriste dva načina:

- Projektovanje ekrana telefona

- Projektovanje sadržaja aplikacije

Za projektovanje ekrana telefona vam je jasno o čemu se radi. U pitanju je prenos slike sa ekrana telefona na ekran televizora. Dakle, sve što se vidi na telefonu će se videti i na TV-u.



Kada je reč o projektovanju sadržaja, tu već imamo nešto drugačiji pristup. Primera radi, Google Chromecast uređaj (koji mi već dugo koristimo) je baziran na projektovanju sadržaja sa telefona na TV.

Takav način deljenja je po našem mišljenju korisniji jer se sve odvija direktno na uređaju na kojem se sadržaj projektuje. Primera radi, ako nešto sa YouTube-a želite da prebacite na TV, vi to možete da uradite dodirom na “podeli na” taster (eng. cast) direktno iz aplikacije. U ovom slučaju, dok se na TV-u emituje podeljeni video sa YouTube-a, vi možete bez problema da koristite telefon.

Možda ne zvuči tako, ali nama je “cast” opcijaneverovatno koristan dodatak pametnim telefonima. Ali, to nije tema ovog teksta, već samo uvid u nešto će vas tek oduvati ukoliko vam je sve ovo do sada bilo zanimljivo.



Naime, proizvođači telefona se već par godina trude da naprave telefon koji može da se koristi kao računar. U samom startu smo imali prilike da svedočimo jednom takvom pokušaju od strane Microsoft-a koji u okviru svojih premium modela kao što Nokia Lumia 950, uvrstio PC režim pod nazivom “Continuum”. Iapk, sve to nije dugo trajalo jer su Windows Phone ureađji ubrzo otišli u zaborav. Kasnije smo viđali i druge proizvođače koji pokušavaju da naprave isto to, samo pomoću Android platforme:

>> Novi modul za Moto Z će telefon pretvoriti u računar! (VIDEO) <<

Samsung naravno lansirao svoje Galaxy S8 i Galaxy S9 telefone sa podrškom za Dex stanicu koja im omogućava da se transformišu u desktop računare. Ipak, da bi sve to radilo kako treba, potrebno je da telefoni budu prikačeni kablom na Dex stanicu koja je kasnije takođe povezana putem kabla sa TV-om ili monitorom.



Huawei uređaji sa EMUI 9 korisničkim izgledom, kao što su Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro i Honor Magic 2, se mogu potpuno bežično povezati sa TV-om ili monitorom kako bi se transformisali u desktop računar. O toj novoj funkcionalnosti smo govorili kada se ona pojavila uz Mate 20 Pro telefon.

Danas želimo da vam pokažemo kako da koristite opciju “Bežična Projekcija”. Ona vam omogućava da bežično prebacite ekran sa telefona na TV i koristite ga kao računar. Imajte na umu da je ovo potpuno novi, treći način projektovanja sa telefona na TV ili monitor jer telefon ne meša desktop i mobilno korisničko iskustvo. Evo procedure:

1. Spustite panel sa brzim opcijama i dodirnite na “Bežična projekcija” taster.

2. Sačekajte da se na listi pojavi vaš TV ili monitor.

3. Dodirnite na TV ili na monitor i sačekajte da se pojavi Desktop EMUI.

To je to! Prosto i jednostavno. Ovo mogu samo par Huawei telefona, bez posebnih dodataka, stanica i slično. Evo i vdea koji sve demonstrira: