Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako povezati Android telefon sa televizorom? Za sve vrste TV-a, uključujući sandučare!

Kako povezati Android telefon sa televizorom? Za sve vrste TV-a, uključujući sandučare!

Evo kako da povežete svoj telefon sa televizorom, bez obzira da li imate pametan televizor, standardan LCD/LED televizor ili onaj običan tj. sandučar. 

Uopšte nije teško pregledati fotografije i video snimke na ekranu vašeg televizora. Čak vrlo lako možete emitovati na ekran televizora sve što radite na telefonu. Ukoliko to do sada niste probali, evo par saveta kako da to uradite.

 



Prvo da razjasnimo to da postoji nekoliko načina pomoću kojih možete povezati telefon sa televizorom. Način koji ćete korisiti uglavnom zavisi od toga koji tip televizora imate i koji telefon naravno. Mi ćemo krenuti od najakšeg do najkomplikovanijeg načina.

>> Sve o Android TV platformi i uređajima! <<

>> Sve što treba da znate o pametnim televizorima! <<

>> Najbolje aplikacije za gledanje filmova ili serija sa prevodom? (VIDEO) <<



Kako povezati telefon sa pametnim televizorom?

Pametni televizori imaju svoju mrežnu karticu, bilo LAN ili WiFi, putem koje pristupaju internetu. To znači da su vlasnici pametnih televizora pošteđeni grdnih podešavanja, razvlačenja kablova i slično.

Sve što vi treba da uradite je da dodirnete na skraćenicu u notifikacionom panelu koja je često nazvana: "screencast, screen mirroring, deljenje ekrana, podeli ekran" i slično. Sigurni smo da ćete brzo shvatiti o kom se tasteru radi. U slučaju da nemate neki od novijih Android operativnih sistema, taj taster se neće pojaviti u notifikacionom panelu već ga treba potražiti unutar aplikacije koje podržavaju deljenje sadržaja na druge uređaje. Te aplikacije su obično YouTube, Google Play Music, Tune In Radio, Popcorn Time, itd. Uglavnom, na Google play prodavnici ih možete pronaći u Chromecast kategoriji i ima ih u velikom broju.

Kada telefon pronađe vaš TV, samo dodirnite na njega i potvrdite sinhronizaciju. Sledeći korak je da pronađete sadržaj koji želite da pustite direktno na TV i da dodirnete na malu “kockica” ikonicu sa “tri crtice” u ćošku. Ona izgleda ovako:



Primera radi, kada delite sadržaj preko YouTube aplikacije, telefon će direktno “preseliti” ceo posao na TV tako da vi kasnije nesmetano možete koristiti neke druge aplikacije. Naravno, uvek će vam na raspolaganju biti dostupni tasteri za zaustavljanje pesme, prelazak na sledeću ili prethodnu pesmu tj. video. Isti slučaj je sa ostalim sličnim aplikacijama koje podržavaju deljenje sadržaja na druge uređaje.

Dakle sve se svodi na povezivanje, odnosno sinhronizaciju, na odabir sadržaja i na kraju dodir na “screencast” taster. Vrlo jednostavno, zar ne?  



No, u slučaju da zaželite da podelite celi ekran telefona i ono što radite na njemu kako bi na velikom ekranu TV-a uživali u tome, onda bi trebalo da se poigrate sa nekadašnjom “Chromecast” aplikacijom koja je nedavno promenila dizajn i naravno naziv u “Home”. Evo linka za preuzimanje:

>> Google Home <<

*Zanimljivost

Google Chromecast aplikacija je dobila nov izgled i naziv u nameri da se objedine sve usluge Chromecast uređaja i novog Google Home uređaja. Na ovaj način će se korisnici podstaći da naprave mali ekosistem povezanih uređaja sa Google Home asistentom i Home aplikacijom u centru. Više o pomenutim Chromecast i Google Home uređajima pročitajte na priloženim linkovima:

- Evo šta je sve Google predstavio na “Nexus” događaju! [Chromecast/Chromecast Audio]

- Google je predstavio novi Chromecast Ultra! (VIDEO)

- Google Home je postao dostupan za kupovinu! Evo novih informacija u njegovim mogućnostima! (VIDEO)

Kako povezati telefon sa televizorom koji je delimično pametan ili nije uopšte?

“Delimično pametni” televizori su oni koji dolaze sa nekim svojim veoma ograničenim operativnim sistemom. U tim situacijama sve zavisi od okolnosti. Obično ti televizori zahtevaju dodatne WiFi module tj. antenice, pa nemaju dobro prilagođen softver za sinhronizaciju sa telefonima.

Nekako nam se čini da tada, kada je ulaganje već neophodno, treba kupiti ili neki Google-ov Chromecast ili možda Miracast/Airplay uređaj. To šta su sve ti uređaji sposobni da urade pisali smo u OVOM tekstu te nećemo previše o tome pisati i ovde. Eto, istaći ćemo da je potrebno da vaš TV ima HDMI i USB konektor i to je sve. Naša preporuka bi bila neki Chromecast, po mogućstvu poslednja generacija. Nešto jeftinije što bismo preporučili je EZCast TV Dongle Dual Band 5GHz koji košta 33$. Kada to sebi obezbedite, spremni ste za povezivanje. Evo procedure:

1. Prvo povežite svoj Chromecast/Miracast/Airplay uređaj sa TV-om.

2. Potom postavite svoj, recimo Chromecast uređaj, prateći instrukcije na TV-u. Taj proces ustvari podrazumeva povezivanje Chromecast-a na internet putem WiFi-a koji koristite u svom domu.

3. Pronađite sadržaj koji želite da podelite na TV i dodirnite na “screencast” taster o kom smo ranije pisali.

To je to! Uspešno ste “opametili” svoj nedovoljno pametni TV. Deljenje sadržaja ili uopšte ekrana telefona se vrši kao kod pametnih televizora. Dakle, isto kao što smo opisali u prvom delu teksta.

Kako povezati telefon sa televizorom starijeg tipa tj. takozvanim “sandučarom”?

Tu je situacija komplikovana zbog konektora jer stariji televizori nemaju HDMI. Ukoliko baš želite da svoj telefon povežete sa “sandučarom”, računajte na to da ćete uložiti malo veću sumu novca kako biste uspeli u tome. Evo šta vam je potrebno:

1. Prvo treba da kupite mali konverter HDMI konektora na AV konektor. Njega možete poručiti sa Aliexpress.com sajta po ceni od 12$. Evo LINKA.

2. Potom treba da kupite Chromecast/Miracast/Airplay uređaj.

3. I na kraju je potrebno kupiti neku prenosivu bateriju za punjenje telefona koja će služiti kao napajanje za Crhomecast i konverter. Imajte na umu da je bitno da ta baterija ima dva USB izlaza.

Kada sebi obezbedite sve to, što vas verovatno može koštati do 50€, spremni ste za povezivanje.

1. Pvežite svoj Chromecast/Miracast/Airplay uređaj sa HDMI na AV konverterom.

2. Potom konverter povežite pomoću AV kabla sa televizorom.

3. I Chromecast i konverter zahtevaju napajanje energijom koje se može obezbediti pomoću eksterne baterije. Znači pomoću USB kabla povežite na eksternu bateriju oba pomenuta uređaja.

4. Prebacite TV na AV izvor i postavite svoj Chromecast uređaj na način koji smo ranije u tekstu pominjali.

Evo kako je jedan YouTube korisnik povezao svoj Amazon Firestick sa sandučarom upravo pomoću HDMI na AV konvertera.

Kako povezati telefon sa televizorom putem kabla?

Ovo uopšte nije teško i ne postoji nikakva sinhronizacija budući da se slika sa telefona direktno prebacuje na ekran televizora. U zavisbnosti od tipa televizora i telfona biće potrebni određeni kablovi.

Za telefone koji imaju mini HDMI konekotre samo je potreban HDMI na MiniHDMI kabal i on se može povezati sa televizorom koji ima HDMI ulaz. Za televizore koji nemaju HDMI ulaz jednostavno obezbedite konverter koji smo u prethodnom pasusu pominjali.

Za one telefone koji podržavaju HDMI MHL adapter potrebno ga je i obezbediti. Njega takođe možete poručiti po povoljnim cenama sa Aliexpress-a ili sa KupujemProdajem.com sajta. Kada dođete do MHL adaptera jednostavno ga povežite sa telefonom, a onda povežite MHL adapter i TV pomoću običnog HDMI kabla.

To je to! Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno nam pišite u komentarima ovog teksta.