Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako blokirati reklame u aplikacijama, na internetu ili YouTube-u? [BEZ ROOT-A]

Kako blokirati reklame u aplikacijama, na internetu ili YouTube-u? [BEZ ROOT-A]

Evo kako da blokirate reklame na nivou cele Android platforme, uključujući YouTube aplikaciju, internet pregledač ili sve ostale aplikacije koje poseduju reklame. Sve ovo je moguće uraditi na telefonu koji nije root-ovan.

Blokiranje reklama na Android uređaju je još odavno postalo moguće. Međutim, postojao je jedan preduslov, a to je da uređaj prethodno mora biti root-ovan. Srećom po mnoge vlasnike Android uređaja koji ne žele da izgube garanciju ili da se bave root-ovanjem, postoji rešenje za blokiranje reklama koje ne podrazumeva root-ovanje.

 




Jedna od najefikasnijih aplikacija za to je DNS66 jer ona ne troši previše bateriju prilikom blokiranja reklama potut drugih aplikacija njoj sličnih. Ovo je delo programera Julian Klode, čoveka koji je uspeo da na nivou DNS-a reši sve probleme po pitanju dodsadnih reklama. Inače, DNS66 aplikacija je potpuno besplatna i otvorenog je koda. Inače, aplikacija je kompatabilna sa uređajima koje pokreće Android 5 LolliPop verzija ili iznad.

Pa, ako ispunjavate taj jedini uslov, a to je da imate odgovorajuću verziju Android-a, onda možemo da krenemo sa “korak po korak” uputstvom:

1. Prvo aktivirajte opciju “Nepoznati izvori” ukoliko do sada niste. Uputstvo za taj proces možete pronaći na ovom LINKU.

2. Sada preuzmite DNS66 applikaciju sa F-Droid sajta ili direktno sa ovog LINKA. Imajte na umu da ne treba da kliknete na veliki plavi taster “DOWNLOAD F-DROID” već na plavim slovima ispisan tekst “DownloadAPK” koji se nalazi odmah ispod.



3. Kada preuzmete aplikaciju, jednostavno je instalirajte sa memorije telefona. U slučaju da ranije nikada niste instalirali aplikaciju na taj način, OVDE imate detaljno uputstvo.

4. Potom pokrenite aplikaciju i prebacite se na stranicu “Domain filters” dodirom na centralni isečak koji se nalazi na dnu ekrana.

5. Kada se pojavi lista sa filterima domena, aktivirajte barem jedan od njih dodirom na kružić koji boravi odmah pre naslova filtera.

6. Mi predlažemo da aktivirate filter “Adaway host file”. Jednom kada to uradite, kružić će postati zelene boje.



7. Sada se vratite na početnu stranicu aplikacije dodirom na prvi isečak na dnu ekrana i dodirnite na taster za osvežavanje postavki (eng. refresh) koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.

8. Po dodiru na taster za osvežavanje postavki, preuzimanje host datoteka će biti započeto. Sačekajte da se to obavi. Čim u panelu sa obaveštenjima nestane obaveštenje o preuzimanju, vi ste spremni za sledeći korak.



9. Sve do sada što ste radili je samo postavljanje aplikacije. Kako biste aktivirali blokrianje reklama, potrebno je prstom dugo dodirnuti preko sredine ekrana dok se nalazite na početnoj stranici aplikacije tj. u “Start/Stop” isečku.

10. Čim se prikaže iskakajući panel, dodirnite na “OK” i servis je aktivan.

11. U panelu sa obaveštenjima će stalno biti prikazana ikonica u obliku malo ključa koja je zapravo indikator da je VPN servis aktivan.

Na ovaj način ne blokirate reklame samo u okviru YouTube aplikacije već sve reklame na koje možete naići u okviru Android platforme, uključujući i one u okviru aplikacija. I još jednom da napomenemo, DNS66 nije super samo zato što blokira reklame na nivou celog Android-a, već zbog toga što troši vrlo bateriju.