Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako izmeriti protok interneta na telefonu?

Kako izmeriti protok interneta na telefonu?

Primećujete da vam je internet spor, da zastajkuje ili da ne možete da nakačite sliku na facebook? Ako je tako, možda je vreme da utvrdite kakav vam je protok interneta na telefonu!

Mnogo je razloga zbog čega ljudi zažele da provere protok svog interneta, odnosno brzinu download-a i upload-a. Naravno, u čestom slučaju, barem kod nas, telefon nije razlog zbog čega je internet spor kada koristite WiFi. U slučaju da koristite 3G ili novi 4G, onda je razlog za spor internet uglavnom slaba pokrivenost.

 



Sve u svemu, kada dođe momenat da se prilikom prijavljivanja smetnje navede brzina protoka interneta, potrebno je da uradite sledeće:

*Napomena

Za one koji ne znaju, razlika između WiFi interneta i 3G/4G je ogromna. WiFi podrazumeva deljenje interneta putem rutera. U najčešćem slučaju je to ruter do kojeg internet stiže putem kabla. No, postoje i ruteri tj. pristupne tačke koje internet “dobavljaju” putem SIM kartice.

3G/4G internet je onaj koji mi dobijamo u okviru našeg postpaid ili prepaid paketa što znači da on ide preko SIM kartice. Protok 3G/4G interneta u većini slučaja zavisi samo od pokrivenosti, dok protok WiFi interneta zavisi od rutera, kvalitetne instalacije i dobrih provajderskih parametara. Nešto više o 3G/4G mobilnom internetu možete pročitati na priloženom linku:

>> Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO) <<

Kako ustanoviti protok 3G, 4G ili WiFi interneta na telefonu

U zavisnosti od toga koju vrstu internet protoka želite da testirate uključite ili isključite WiFi modul na vašem telefonu kao i 3G/4G mobilni internet. Recimo ako želite da testirate protok vaše 3G ili 4G konekcije, jednostavno isključite WiFi, a uključite paketne podatke tj. internet preko SIM kartice. Kada sve podesite nastavite sa sledećim koracima:

1. Preuzmite aplikaciju za merenje interneta sa priloženog linka:



Windows Phone

>> Speedtest <<

Android

>> Speedtest <<

iOS

>> Speedtest <<

2. Nakon što se aplikacija preuzme i instalira, startujte je.



3. Prvo što ćete videti je veliki zlatni taster “Begin Test” koji treba da dodirnete.



4. Aplikacija će sprovesti neophodne testove koji obuhvataju prvo proveru protoka download-a, a zatim i protok upload-a.

5. Kada se sve završi, Speedtest aplikacija će vam prikazati sve informacije koje su vam neophodne. Ti rezultati tj. informacije su merodavne u situacijama kada prijavljujete tehničke poteškoće provajderima koji vam dostavljaju tu vrstu usluge.