Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je Google Pay i kako se koristi?

Šta je Google Pay i kako se koristi?

Saznajte sve o "digitalnom novčaniku" koji je Google napravio kako bi svojim korisnicima omogućio što lakšu kupovinu putem telefona. Zapravo, Android Pay je mnogo više od digitalnog novčanika. Evo zašto tako mislimo.

Sve više i više ljudi plaćaju stvari u stvarnom svetu koristeći svoje pametne telefone, zahvaljujući uvođenju usluga mobilnog plaćanja. Jedna od mogućnosti je Google Pay, koji je Google razvio za upotrebu na Android pametnim telefonima i pametnim satovima zasnovanim na Android Wear-u.

 



U ovom članku ćemo vam pružiti sve potrebne informacije o Google Pay-u, uključujući njegovu istoriju, kako i gde i kako ga koristiti.

Šta je Google Pay?

Google Pay je nastao spajanjem starijeg Google novčanika i Android Pay servisa, i predstavlja pun mobilni sistem plaćanja, dizajniran da omogući ljudima da kupuju predmete i usluge kako na mreži tako i u stvarnom svetu.

Google Pay App

Google Pay može da se koristi za:

  1. Plaćanje Google proizvoda

  2. Plaćanje u prodavnicama ili korišćenje kartica lojalnosti, poklon kartica, ulaznica i prevoznih karata



  3. Plaćanje online ili u aplikacijama

  4. Slanje novca prijateljima ili porodici

  5. Plaćanje karte za voz ili autobus

  6. Plaćanje koristeći sačuvane informacije u Chrome-u



Plaćanje Google proizvoda je moguće u svim zemljama gde je dostupna Google Play prodavnica, među kojima je i Srbija.

Što se plaćanja u prodavnicama tiče, Google Pay je dostupan u:

  • Austrija



  • Australija

  • Belgija

  • Brazil

  • Bugarska

  • Kanada

  • Čile

  • Hrvatska

  • Češka Republika

  • Danska

  • Estonija

  • Finska

  • Francuska

  • Nemačka

  • Grčka

  • Hongkong

  • Mađarska

  • Irska

  • Italija

  • Japan

  • Letonija

  • Litvanija

  • Holandija

  • Novi Zeland

  • Norveška

  • Poljska

  • Portugalija

  • Rumunija

  • Rusija

  • Singapur

  • Slovačka

  • Španija

  • Švedska

  • Švajcarska

  • Tajvan

  • Ukrajina

  • Ujedinjeni Arapski Emirati

  • Ujedinjeno Kraljevstvo

  • SAD

Na žalost, Srbija još uvek nije među podržanim zemljama. Plaćanje online ili u aplikacijama je moguće na podržanim veb-sajtovima i u podržanim aplikacijama.

Ovu funkciju Google Pay-a možete da koristite u: Azerbejdžanu, Albaniji, Alžiru, Američkoj Samoi, Angoli, Antigvi i Barbudi, Argentini, Australiji, Austriji, Belgiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Vijetnamu, Grenadi, Danskoj, Dominikanskoj Republici, Estoniji, Izraelu, Indoneziji, Irskoj, Italiji, Japanu, Jordanu, Južnoafričkoj Republici, Kazahstanu, Kanadi, Kataru, Keniji, Kolumbiji, Libanu, Litvaniji, Luksemburgu, Mađarskoj, Meksiku, Mjanmaru, Nemačkoj, Novom Zelandu, Norveškoj, Pakistanu, Panami, Peruu, Poljskoj, Portugaliji, Rumuniji, Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Sjedinjenim Američkim Državama, Slovačkoj, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj, Ukrajini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ujedinjenom Kraljevstvu, Urugvaju, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hongkongu, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Čileu, Švajcarskoj, Švedskoj, Španiji i Šri Lanki. 

Slanje novca za sada funkcioniše uz Sjedinjenim Američkim državama i u Indiji. Plaćanje karte za voz ili autobus funkcioniše samo sa određenim sistemima javnog prevoza u Australiji, Japanu, Kanadi, Rusiji, Singapuru, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ukrajini.

>> Šta je NFC i za šta sve NFC može da se koristi? (VIDEO) <<

>> Šta je Android Beam i kako ga koristiti? <<

Chrome-ovo automatsko popunjavanje možete da koristite uvek kada je pregledač Chrome dostupan. U nastavku teksta ćemo se bazirati na plaćanje u prodavnicama.

Kako funkcioniše Google Pay?

Google-ova usluga plaćanja koristi tehnologiju bliske komunikacije (NFC) na podržanim pametnim telefonima i pametnim satovima. Korisnik podatke o svojoj kreditnoj ili debitnoj kartici skladišti na svom Google Pay nalogu, a kada želi da plati neku stavku ili uslugu, uzme svoj telefon ili sat i postavi ih neposredno blizu POS terminala na prodajnom mestu. Signal šalje podatke o plaćanju sa telefona ili sata na POS terminal putem NFC hardvera. Google Pay se takođe može koristiti na nekim bankomatima sa omogućenom NFC-om, tako da korisnici mogu da podignu novac sa svog bankovnog računa, bez potrebe da izvlače kreditnu ili debitnu karticu.

Iako se Google Pay uglavnom koristi za plaćanje predmeta u stvarnom svetu, mnoge Android aplikacije podržavaju i kupovinu proizvoda korišćenjem ove usluge. Neki trgovci podržavaju kupovinu predmeta putem Apple Pay-a iz Google Chrome-a. Na svom nalogu možete i da sačuvate i koristite brojne poklon kartice i nagradne kartice prodavaca. Za dodatni stepen sigurnosti možete da podesite Google Pay tako da, ako vaš telefon ima skener otiska prsta, može da se koristi za verifikaciju plaćanja. Korisnici Google Pay-a takođe mogu da ukucaju šifru ukoliko nemaju čitač otiska prsta.

Po čemu se Google Pay razlikuje od Apple Pay-a i Samsung Pay-a?

Velika (i prilično očigledna) razlika između Google Pay-a i Apple Pay-a je što se Apple-ova usluga ne može koristiti na Android telefonima ili satovima; dostupan je samo na iPhone uređajima i Apple Watch uređajima. Inače, to funkcioniše na isti način kao i Google Pay, jer oboje koriste NFC hardver za plaćanje na POS terminalima.

Samsung Pay dostupan je na brojnim novijim pametnim telefonima zasnovanim na Samsungu, zajedno sa pametnim satovima Gear S2 i Gear S3. Najveća razlika je u tome što Samsung Pay, osim što podržava terminale zasnovane na NFC-u, može da koristi i tehnologiju Magnetic Secure Transmission (MST). Samsung je stavio magnetnu zavojnicu u neke od svojih nedavnih Galaxy pametnih telefona, a polje stvoreno tom zavojnicom, u kombinaciji sa aplikacijom Samsung Pay, može se koristiti za prenos signala plaćanja na uobičajene terminale za kreditne i debitne kartice. U suštini, Samsung Pay navodi da ovi terminali misle da im pristupa normalna magnetna traka koja se nalazi na kreditnim i debitnim karticama.

Napominjemo da samo određeni broj Galaxy pametnih telefona trenutno podržava Samsung Pay. Pored toga, kompanija je nedavno najavila Samsung Pay Mini, koji se može koristiti samo za kupovinu na mreži.

Kako da podesite Google Pay na telefonu

Ako želite da koristite Google Pay na pametnom telefonu i ako ga vaša banka ili finansijske institucije podržavaju, dobra vest je da je podešavanje prilično jednostavno. Zapravo, velika je verovatnoća da ako kupite novi Android telefon, u njemu će već biti instalirana Google Pay aplikacija . Ako to nije slučaj, možete da preuzmete Google Pay iz Google Play prodavnice.

>> Google Pay <<

Zatim samo dodirnite aplikaciju i pritisnite znak „+“ da biste dodali kreditnu ili debitnu karticu podržane banke. Naknadno možete da dodate podržane poklon kartice ili detalje o programu lojalnosti na svoj Google Pay nalog. Neki korisnici možda već vide da je njihova kreditna ili debitna kartica već dostupna u aplikaciji Google Pay. To je verovatno zato što su ih ranije koristili za kupovinu predmeta putem Google-a.

Kako da podesite Google Pay na pametnom satu

Ako je na pametnom satu instaliran Android Wear 2.0, možete ga podesiti tako da robu i usluge možete plaćati putem Google Pay-a. Prvo ćete morati da podesite aplikaciju Google Pay na pametnom telefonu. Zatim dodirnite aplikaciju na satu. Ponudiće vam opciju da dodate novu karticu i usmeri vas da koristite svoj telefon. Na telefonu možete da dodirnete koju karticu želite da koristite na Android Wear satu, unesete sigurnosni kod i ona bi trebalo da bude dostupna za korišćenje na pametnom satu. Takođe ćete dobiti opciju da postavite lozinku ili obrazac za dodatnu sigurnost.

Koliko je siguran Google Pay?

Živimo u doba kada ne prođe nedelja dana pre nego što se javno objavi veliko novo curenje bezbednosti. Naravno, postoji velika zabrinutost oko sigurnosti Google Pay-a. U ovom slučaju, ako telefonom ili satom šaljete uplatu zasnovanu na Google Pay-u na NFC terminal, šalje se nasumično generisani 16-cifreni broj, a ne vaša kreditna kartica i lični podaci. To znači da ako je taj terminal ili prodavnica koju ste koristili hakovan, vaši lični finansijski podaci treba da budu sigurni.

Još jednom se taj nasumično generisani broj čuva na serveru u oblaku, a ne na vašem telefonu, radi dodatne zaštite. Na kraju, uplate se šalju samo ako vaš telefon radi i otključan je. Ako je zaključan i ne koristi se, vaš nalog bi trebao biti bezbedan.

Gde je podržan Google Pay i koje banke ga koriste?

Kao što smo ranije naveli, Google Pay je dostupan u mnogim zemljama od pisanja ovog teksta, uključujući SAD, UK, Kanadu, Irsku, Poljsku, Singapur, Australiju, Hongkong, Tajvan, Belgiju, Japan, Rusiju i Hrvatsku. Više zemalja planira da ubuduće doda podršku za uslugu.

Evo liste trenutnih banaka i finansijskih institucija koje podržavaju Google Pay za svaku zemlju. 

>> Spisak podržanih banaka po zemljama <<

Imajte na umu da se ove liste uvek menjaju i proširuju, pa ako vaša banka nije na njoj, vrlo je moguće da će biti dodata u nekom trenutku u budućnosti. Takođe, čak i ako se na ovoj listi nalazi vaša banka, možda sve njene kreditne ili debitne kartice trenutno ne podržavaju Google Pay. Najbolje je da samo kontaktirate svoju banku da biste dobili najnovije informacije o njenim planovima usluga mobilnog plaćanja.

Koji trgovci i aplikacije podržavaju Google Pay?

U zavisnosti od toga gde živite, ne bi trebalo da nedostaje prodavnica, restorana i drugih mesta koja podržavaju Google Pay. U teoriji, trebalo bi da radi na bilo kojoj lokaciji sa terminalom za beskontaktno plaćanje zasnovanim na NFC-u. Mnoge prodavnice pokazuju zvanični logotip Google Pay, prikazan gore, kao brz i lak način da naznače da prihvataju plaćanja putem Google-ove usluge. Uključuju Best Buy, McDonalds, KFC, Maci's, Crate and Barrel, Foot Locker, GameStop, JetBlue, Petco, Staples, Subway i mnoge druge. Pored toga, mnoge kompanije prihvataju kupovine u aplikacijama putem Google Pay-a, uključujući Lift, OpenTable, Hotel Tonight, Instacart i Etsi.

Zaključak

Google Pay, kao i mnogi konkurenti, još uvek ima puno prostora za rast u smislu privlačenja korisnika i dodavanja novih banaka i međunarodnih tržišta. Postoje neke naznake da bi se u Srbiji mogao pojaviti u Q3 2021. godine. Da li ste imali prilike da u međuvremenu koristite Google Pay na telefonu? Da li biste želeli da koristite Google Pay? Javite nam svoje mišljenje o u komentarima!