Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta Android 5 LolliPop ima, što iOS 8 nema!

Šta Android 5 LolliPop ima, što iOS 8 nema!

Google i Apple gaje rivalstvo već dugi niz godina, sa najnovijim verzijama njihovih operativnih sistema to postaje ozbiljnije. Pročitajte koliko je Android 5 LolliPop stvarno bolji od iOS 8 operativnog sistema i zašto!

Period između KitKat i Lolipop verzije Google je iskoristio na najpametniji mogući način. Naporno su radili na promenama koje su poprilično temeljite. Jedna od najvećih promena su korisnički izgled koji je nazvan „Material Desing“. Naravno radili su i na bateriji, sigurnosti, performansama, a pritom nisu narušili koncept androida koji korisnici vole.

 



Pogledajte u čemu je android 5 nadmašio iOS 8:

 

  • „Gost“ korisnička postavka (Guest Mod)

iPhone i iPod se u kompaniji Apple tretiraju kao uređaji koji su prilično lični. Ne računajući na to da se često u domaćinstvima dešava da tablet koristi cela porodica. Ne samo tablet, često je primer da pametan telefon koji jedan korisnik koristi postane kućni telefon.

Google je prepoznao potrebu koju skoro svaka kuća poseduje i rešio da u svom novom Android operativnom sistemu uvrsti opciju „gost“. Gost je korisnička postavka koja deci i osobama koje još nisu savladali Android pruža sigurno i bezbedno korišćenje uređaja bez pretnje da se orginalna postavka matičnog korisnika naruši. Recimo ako dete koristi uređaj kao gost tada neće moći da deinstalira vama bitnu aplikaciju ili da poremeti raspored ikona ili slično.

iOS nema tu opciju, a Apple i ne razmišlja o tome.



  • Opcija za štednju baterije (Battery Saver)

Google je vredno radio na projektu koji je nosio naziv „Volta“ kako bi android 5 imamo opciju koja će znatno sačuvati bateriju. Sada korisnici androida 5 mogu da sačuvaju „đus“ aktivirajući opciju „čuvanje baterije“. Ova funkcija produžuje rad uređaja za 90 minuta isključujući internet, smanjujući osvetljenje ekrana, ograničujući vibracije, tonove i performanse.

Znajući koliko kratko baterija traje na iPhone 6 modelu, Apple će verovatno poraditi na sličnoj opciji.

  • Sigurnost (Smart Security)

Iznenađujuće je to koliko je Google unapredio sigurnost android uređaja. Svi će se složiti sa činjenicom da ta oblast zna da bude dosadna, međutim na novom Androidu je to pojednostavljeno. Naime na LolliPop verziji postoji opcija koja otključavanje olakšava tako što kreira sigurnu okolinu. Primera radi, kada postavite pametan sat za sigurnu okolinu korisnik pri otključavanju telefona neće morati da unosi lozinku, PIN ili šablon. Telefon uparivanjem sa satom detektuje sigurnu okolinu i na taj način korisniku dozvoljava rad bez sigurnosne provere. Međutim kada korisnik i pametan sat nisu u blizini, a neko drugi bez znanja korisnika pokušava da pristupi telefonu moraće da unese predhodno određeni šablon, lozinku ili PIN.



Iskreno, Apple je takođe povećao sigurnost podarivši njihovim uređajima skener otiska. Ali to nije baš „pametan“ sigurnosni način jer stalno morate skenirati prst kako bi ste pristupili telefonu bez obzira gde se nalazite.

 



  • Manipulisanje instaliranim aplikacijama (App Managment)

Uzimajući u obzir da se u kompaniji Apple trude da korisnički izgled bude što prostiji, onda ne možemo zameriti što paleta opcija nije ogromna. Tačnije, nema je. Kada dodirnete i zadržite ikonicu neke aplikacije u iOS operativnom sistemu, sve što možete da uradite jeste da startujete aplikaciju ili da je obrišete. To je malo frustrirajuće za korisnike koji žele da telefon prilagode sebi.

Sa druge strane Google je razmišljao o tome i svojim korisnicma pružio pregršt opcija za manipulisanje instaliranih aplikacija. Kada na Androidu dodirnete i zadržite ikonicu neke aplikacije, dolazite u mogućnost da obrišete ažuriranja koja nisu donele promene po vašoj želji. Zatim mate opciju da umesto sistemske aplikacije postavite neku drugu za podrazumevanu. Takođe tu su i opcije za brisanje i skrivanje aplikacije.

 

  • Sloboda instaliranja aplikacija (Apk Freedom)

Na androidu korisnici mogu preuzimati aplikacije sa marketa, ali nisu ucenjeni ili pod uticajem monopola da koristite baš Google prodavnicu kao glavni ili jedini market.

Sve aplikacije možete naći i preuzeti preko AppBarin, GetJar, OnlyAndroid ili AndroidPit marketa što govori o tome da imate potpunu slobodu odabira marketa i aplikacija. Takođe korisnik može instalirati aplikaciju i sa MicroSD kartice ili interne memorije ako predhodno čekira da je saglasan da želi da instalira aplikaciju nepoznatog izvora koja može naškoditi telefonu

Na Apple uređajima korisnici su ograničeni da koriste samo App Store servis za preuzimanje aplikacija. Ako bi ste koristili aplikacije koje nisu na tom marketu morali bi ste da odradite „JailBreak“ što narušava garanciju.

 

  • Napredno Fotografisanje

Novi android omogućava čuvanje fotografija u formatu YUV i RAW, ali i kontrolu senzora, sočiva i blica za svaki frejm. Takođe novi android 5 LolliPop podržava 4K video zapis i reprodukciju.

iOS 8 ima inzvanrednu kamericu ali manuelna podešavanja nedostaju i na žalost iOS 8 ne podržava reprodukciju 4K video materijala.