Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC Desire 530 - Test (VIDEO)

HTC Desire 530 - Test (VIDEO)

HTC Desire 530 je pegica koju bi svaki tinejdžer poželeo! No, nije isključeno i to da će se svideti i ostalima. Evo šta je posebno vezano za ovaj model. Šta je dobro, a šta loše kod njega.

Konačno na testu imamo jedan telefon koji nije premium. Testovi premium telefona su nekako teški za nas novinare jer moramo da nađemo neku sitnicu koju bi istakli kao lošiju stranu. To je tako jer su premium telefoni gotovo bez greške i jer se na kraju sve svede na ukus i preference korisnika…

 



Međutim, kada imamo telefon niže ili srednje klase, onda je posao za nas lakši, a test za vas zanimljiviji. Danas ćemo pisati o HTC Desire 530 modelu koji spada u viši deo niže klase telefona. U pitanju je uređaj cenovnog ranga od 200€ ili pak niže, u zavisnosti gde ga kupujete. HTC Desire je relativno mlad telefon. Tačnije, predstavljen je 2016. godine u februaru mesecu, na WMC-u i već od tada polako nalazi svoje mesto na tržištu. Zahvaljujući njegovoj ceni, dizajnu i zanimljviim karakteristikama, uopšte nije teško zaključiti kojoj ciljnoj grupi je HTC zamislio ovaj model. O tome ćemo kasnije, a sada, kao i obično, test započinjemo diskusijom o dizajnu.

Dizajn

HTC Desire 530 izgleda identično kao i Desire 630 model. Preciznije, ova dva modela dele isto kućište, ali ne i karakteristike. Mada, Desire 530 ima nešto posebno kada je kućište u pitanju. Naime, zadnja maska je prošarana tačkicama narandžaste i sive boje, dok je pozadina bela. Baš zbog toga, ovom telefonu smo dali nadimak: Pegica!

E sada, te tačkice na zadnjoj površini telefona nisu isto pozicionirane na svakom HTC Desire 530 modelu. Baš suprotno! Svaki HTC Desire 530 ima unikatan dizajn odnosno šablon pegica na svojoj zadnjoj masci.



Takođe, na desnom boku telefona se nalaze sivi plastični tasteri za kontrolu tona i narandžasti/crveni taster za otključavanje telefona. Iako je telefon u potpunosti plastičan, on uopšte ne izgleda jeftino! Primera radi, taster za zaključavanje/otključavanje telefona je reljefan što je obično odlika premium uređaja.

Na levom boku HTC Desire 530 telefona se ispod čepića nalaze slotovi za NanoSIM i MicroSD kartice.



Sa prednje strane je ekran dijagonale 5 inča koji je u društvu slušalice, zvučnika, prednje kamere i senzora. Ono što je zanimljivo je da su rešetke za slušalicu i zvučnik identične što prati filozofiju Desire linije. Ipak, to ne znači da je ovaj model opremljen stereo zvučnicima.



Ekran je doduše okružen malo većom površinom koja se prostire do ivice telefona. Odnos površine ekrana i prednje strane telefona je recimo ~66.2%, manje, više.

Od konektora, HTC Desire 530 poseduje 3.5 mm audio izlaz, koji se nalazi na gornjoj strani telefona, i MicroUSB koji je pozicioniran na donjoj strani telefona.

Spomenućemo samo i to da se pozadi, ispod kamere koja je uokvirena plastičnim prstenom, LED blica i HTC brendinga, nalaze i dve rupice koje su tu kako bi se na telefon zakačio kanapčić.

To se nekada itekako koristilo, a budući da Desire 530 ima tu ciljnu grupu potencijalnih korisnika koja je onako “nespretna”, ovo je odličan dodatak. I da! Da ne zaboravimo! Zadnja maska se ne skida pa samim tim baterija nije zamenljiva. 

*Sve fotografije HTC Desire 530 telefona, u punoj rezoluciji, pogledajte OVDE.

Performanse

Odmah u čelo da gađamo? Odmah da pređemo na performanse, može? Ovako, HTC Desire 530 pakuje Snapdragon 210 čipset što znači da ovaj telefon ima procesor sa četri jezgra koja rade na 1.1 GHz. Uz procesor su na raspolaganju Adreno 304 grafički čip i 1.5 GB RAM memorije.

Realno, ova postavka komponenti možda ne deluje kao da će zadovoljiti potrebe jednog tinejdžera ili ženske osobe, ali čekajte da čujete kako se Desire 530 ponaša u praksi! Naime, ukoliko niste gejmer, a PokemonGO “samo šiba” na Desire 530 telefonu, garantujemo da ćete biti zadovoljni performansama!

Da obrazložimo: korišćenje Facebook, YouTube, Viber, Skype, Google Photos, Snapchat i svih ostalih, standardnih aplikacija, koje inače svi mi koristimo, teče potpuno fluidno! Bez značajnih grešaka i štucanja. Dešava se da učitavanje sadržaja na delić sekunde bude sporije, ali ništa drastično.

Multitasking nije nemoguća misija kod ovog telefona, ali se svakako ne može očekivati najprijatnije iskustvo. Primera radi, prebacivanje iz jedne aplikacije u drugu, dok su ostale aplikacije aktivne, i nije toliko brzo. No, uveravamo vas da nije ni toliko sporo da ćete se oko toga neće nervirati.

Ukratko rečeno, ukoliko vam se telefon dopadne kako izgleda, performanse vas neće izneveriti. Ponašaće se baš onako kako ste i očekivali za uređaj koji je cenovnog ranga 200e ili manje.

Ukoliko pratite AnTuTu Benchamrk i GeekBench rezultate, evo šta je HTC Desire 530 uspeo da zabeleži:

- GeekBench je za višejezgrani test dao 975 bodova, a za jednojezgrani 384 bodova.

- Benchmark je ceo test dao ukupan broj bodova od 18773.

Jako bitna stvar kod HTC Desire 530 telefona je 4G povezivost! Prema testovima koje smo sproveli, 4G/LTE kod Desire 530 telefona radi iznenađujuće dobro. Još jedna zanimljivost je da se interna memorija telefona, koja broji 16 GB, može da se proširi pomoću MicroSD kartice i uz Android 6 Marshmallow opciju, koju HTC Desire 530 poseduje, može da se sjedini sa internom. To znači da nikada neće ostati bez memorije za aplikacije što je jako bitno.

*Detaljne karakteristike HTC Desire 530 telefona pročitajte na ovom LINKU.

Ekran

HTC Desire 530 poseduje Super LCD ekran dijagonale 5 inča, rezolucije 720*1280. Kao što smo na početku teksta pomenuli, ekran ima crni ram koji je za naš ukus preširok. Ruku na srce, to je karakteristična pojava kod telefona iz ove klase, a pogotovo kod HTC telefona.

Prikaz slike je poprilično oštar, ipak rezolucija nije preniska. Gustina piskela je 294 ppi.  Boje se takođe lepo prikazuju, ali ono što se nama nije dopalo je osvetljenost ekrana. Jednostavno, ekran nije dovoljno dobro osvetljen te Desire 530 nije lako koristiti u uslovima jake sunčeve svetlosti. U suštini, ako zanemarimo slabije osvetljenje ekrana, dobre boje i oštar prikaz slike je ono što vas čeka.

No, moramo da istaknemo to da tokom korišćenja telefona nismo imali utisak da je ekran loš i da mu je to nedostatak, ali smo imali taj osećaj da nam je ekran na 75% osvetljenosti i da smo zaboravili da prevučemo taster na 100%. Naravno, ekran je sve vreme bio na 100%. U suštini to je to što se ekrana tiče.  

Korisnički izgled

HTC Desire 530 pokreće Android 6 Marshmallow i od velikog je značaja što jedan telefon niže klase pokreće najnoviji operativni sistem. Barem je do skorije 6.0 bila najnovija vezija. Zašto? Pa, budući da proizvođači retko kad pružaju softversku podršku telefonima niže klase ili `pak pojedinim modelima iz srednje klase, Android 6.0 Marshmallow je prva i poslednja verzija koja će pokretati Desire 530.

Naravno, kao i svi ostali HTC telefoni, Desire 530 poseduje Sense korisnički izgled verzije 7.0_g. koji je presvučen preko Android 6 Marshmallow sistema, a to automatski podrazumeva fioku sa aplikacijama koja se vertikalno lista, blink feed, nekoliko prepoznatljivih HTC servisa i aplikacija, karakterističan izgled liste sa opcijama u podešavanjima telefona i slično.

Dakle, ako ste ranije koristili neki HTC telefon, sve ono što valja je to, a ono što je nekada možda bilo nepotrebno ili loše, to je sada izostavljeno. Ipak, o korisničkim izgledima je možda glupo diskutovati jer je to stvar ukusa. Ukoliko želite da se bolje upoznate sa samim Sense korisničkim izgledom, onda pogledajte priloženi video:

Kamere

HTC Desire 530 ima solidnu postavku kamera. Sa zadnje strane, kao i kod većine Desire modela, kamera je uokvirena plastičnim prstenom. Rezolucija kamere je 8 MPx, otvor blende je f/2.4, a sposobna je da načini samo 720p video snimke sa 30 frejmova po sekundi. Prednja, selfie kamera je 5 MPx i ima otvor blende f/2.8.

Probali smo prednju i zadnju kameru prvo u odličnim uslovima osvetljenja. Kada smo videli rezultate, oduševili smo se. Za jedan telefon ove klase, koji ima kamere ovih karakteristika, fotografije su stvarno ispale odlične.

Ipak, kako smo menjali uslove osvteljnja, tako se i naš utisak o kamerama menjao. Naime, kamere se slabije snalaze u lošijim uslovima osvetljenja. Šum je prisutan u velikim količinama, a oštrina slike gotovo da ne postoji.

Generalno, zadnja i prednja kamera Desire 530 telefona mogu da naprave gomilu dobrih fotografija, ali za to je potrebno da uslovi osvetljenja budu odgovarajući. Nekako nam je prednja, selfie kamera ostavila bolji utisak kada je u pitanju fotkanje noću, u lošim uslovima osvetljenja. Evo nekoliko primer fotografija koje smo načinili zadnjom i prednjom kamerom HTC Desire 530 telefona:

*Fotografije načinjene zadnjom kamerom od 8 MPx

*Fotografije načinjene prednjom kamerom od 5 MPx

*Sve fotografije i snimke načinjene kamerama HTC Desire 530 telefona pogledajte u punoj rezoluciji na ovom LINKU.

Kamera aplikacija je recimo veoma prosta, sa nekoliko značajnijih opcija, uključujući HDR i panorama režim. Ostale opcije se uglavnom odnose na podešavanje rezolucije, aktiviranje LED blica, određivanje lokacije skladištenja fotografija i video snimaka i slično.

Baterija

HTC Desire 530 telefona poseduje bateriju kapaciteta 2.200 mAh, što je generalno malo. To se kasnije, tokom našeg testiranja telefona, i manifestovalo. Ni u jednom scenariju nismo uspeli da zabaležimo više od 8-9 sati korišćenja telefona nakon poslednjeg punjenja. Primera radi, dešavalo nam se da ostanemo bez baterije nakon svega nekoliko sati zbog intezivnijeg igranja igrica, korišćenja interneta i preslušavanja muzike sa YouTube-a.

Kada bi telefon koristili normalno, kao i svaki dan, onda bismo uspevali da doguramo do nekih 17 sati, od ujutru u 8h kada ga skinemo sa punjača. To je nekih 9 sati rada. Ovo je inače i maksimum jer nam se dešavalo da moramo i ranije da povežemo sa punjačem.

Zaključak

HTC Desire je odličan telefon za tinejdžere i sve one osobe koje vole drugačiji dizajn. Prema informacijama koje imamo, Desire 530 oduševljava lepši pol i izmamljuje veoma zanimljive reakcije.

Nema sumnje da je njegov dizajn nesvakidašnji, ali sa druge strane prilično pristojan i u skladu sa Desire linijom. LTE/4G povezivost je ogroman plus za mlade koji su konstanto online, a prednja, selfie kamera je sasvim solidna i može napraviti odlične fotografije.

Sa druge strane, malo slabije osvetljen ekran može biti nešto što se neće svideti pojedinim korisnicima. Mada, “Pegica” je skroz zaslužila da joj damo veoma pozitivne ocene jer Desire 530 ipak spada u višem delu niže klase i košta negde oko 200€ ili manje.

Evo naših ocena:

Baterija - 5.5/10 > Baterija je slabijeg kapaciteta za telefon čiji je ekran dijagonale 5 inča. Mada, baterija ipak uspeva da izdrži oko 8-9 sati.

Dizajn - 7.0/10 > Desire 530 je načinjen od plastike i ima zanimljiv šablon šarenih tačkica na poleđini.

Ekran - 5.5/10 > Solidan HD ekran, oštroj prikaza slike, sa 294 ppi. Jedini nedostatak je slabije osvetljenje.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost. Ovo je retkost kod telefona niže klase.

Funkcije - 5.0/10 > Što se posebnih funkcija tiče, HTC Desire 530 se ne može njima pohvaliti.

Operativni sistem - 8.0/10 > Android 6.0 Marshmallow iz kutije.

Kamera - 6.5/10 > Postavka kamera je u potpunosti adekvatna ciljnoj grupi korisnika Desire 530 telefona.

Performanse - 6.5/10 > HTC Desire 530 se odlično snalazi kada je u pitanju osnovno korišćenje. Nije za gejming, ali definitivno opravdava uloženu cenu.