Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Nova 9 - Recenzija! (VIDEO)

Huawei Nova 9 - Recenzija! (VIDEO)

Prvi utisci Huawei Nova 9 telefona su nam bili vrlo pozitivni i to se nije mnogo promenilo, ali ipak postoje neke stvari koje bi trebalo da znate o njemu.

U startu, kada smo dobili telefon, nismo imali gotovo nikakvih zvaničnih informacija o tome koji su se materijali koristili pri izradi telefona, koji ga tačno operativni sistem pokreće i još mnogo, mnogo toga.

 



Imali smo 24 sata da ga koristimo i steknemo neke utiske koje bi vam preneli odmah nakon zvaničnog lansiranja u Beču. Kao što ste mogli da vidite, ti utisci su nam bili odlični, ali smo definitivno ostali nedorečeni.



Dizajn

Huawei Nova 9 definitivno izgleda kao premium telefon! Njegov dizajn podrazumeva ekran koji se prostire do samih rubova prednje površine. 

Ozbiljno je tanak i lagan, svega 175 grama, dok sa zadnje strane ima postavku kamera u obliku pilule.



 

Zadnja površina telefona ima specifičnu matiranu završnicu koja se presijava kada je svetlo obasja. Utisak je takav da Huawei Nova 9 koristi premium materijale za izradu, što smo mi u prvom videu i rekli, ali to nije tačno. 

Huawei Nova 9 ima plastičnu zadnju površinu koja je 100% otporna na otiske. To nas je oduševilo! Okvir telefona deluje da je metalan, ali nije. On je plastičan. 



Verujte nam na reč da novo saznanje o materijalima koji su korišćeni za izradu Nova 9 telefona    nije promenilo naš utisak koji smo u startu stekli. A ako ste pogledali naš prvi video, onda znate da je naš utisak bio takav da je Nova 9 vrhunski izrađen telefon. Da vam nismo rekli da je zadnja površina plastična, to sami možda nikada ne biste ustanovili.

Dakle, Huawei Nova 9 dolazi sa plastičnom zadnjom površinom čija je završnica matirana. Na dnu se nalazi i sjajni Nova Huawei natpis. Okvir telefona je takođe plastičan, kao i tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona.



Dodaćemo da su ti tasteri dobro napravljeni, bez praznog hoda i nekog lufta, a taster za zaključavanje telefona ima crvenu liniju što doprinosi boljoj estetici.

Levi bok telefona je prazan, gornja strana ima samo jedan kružni prorez za mikrofon, dok na dnu imamo fioku za dve NanoSIM kartice, USB Tip C konektor i rešetkicu za zvučnik.

Huawei Nova 9 nema mogućnost proširenja interne memorije putem memorijske kartice. Shodno tome, oslonićete se na interni memorijski kapacitet telefona koji može biti ili 128 GB ili 256 GB. 

Zvučnik koji se nalazi na dnu telefona je prilično glasan i sigurni smo da po tom pitanju nećete imati problema. Ipak, kvalitet zvuka je prosečan. Bas je gotovo neprimetan. 

Iako Nova 9 sa prednje strane, odmah iznad ekrana, ima još jedan zvučnik koji ima ulogu slušalice, Huawei iz nekog razloga nije omogućio stereo zvuk koristeći te raspoložive resurse. Slušalica se koristi isključivo kao slušalica, ali ne i kao dodatan, sekundarni zvučnik.

Ono što će sigurno mnogima privući pažnju je i postavka zadnjih kamera koja je u obliku pilule. Glavni senzor je usamljen u gornjem delu pilule, sa dodatnim hromiranim prstenom koji ga okružuje, dok ostala tri senzora borave u donjem delu pilule, zajedno sa LED blicem.

Moramo priznati da je ispupčenje zadnjih kamera primetno, pogotovo kada telefon ne koristite sa silikonskom futrolom.

Podsetićemo da Huawei Nova 9 nije otporan na vodu i prašinu. Takođe. nemamo informaciju koji tip stakla prekriva ekran. Samim tim, odlično je što Nova 9 dolazi sa nalepljenom folijom preko stakla ekrana.

Nama se baš dopada kako Huawei Nova 9 telefon izgleda i apsolutno nemamo nikakvih zamerki po tom pitanju. Kvalitet izrade je odličan iako se za spoljnu završnicu ne koriste premium materijali kao što su staklo i metal.

 

Ekran

Huawei Nova 9 dolazi sa fantastičnim OLED ekranom, dijagonale 6.6 inča. Zakrivljen je prema bokovima što dodatno doprinosi izgledu koji podrazumeva ekran koji se prostire do samih rubova telefona. Jednostavno rečeno, ivica oko ekrana gotovo da nema.

Ekran može da reprodukuje preko milijardu boja što prikaz slike čini izvanrednim. Da stvar bude još bolja, ekran ima stopu osvežavanja od 120 herca pa kada koristite telefon sve deluje mnogo fluidnije i odazivniji. 

Takođe, tome doprinosi i visok stepen odazivnosti ekrana na dodir od čak 300 mhz.

 

Preko 900 niti jačine osvetljenja ekran Nova 9 telefona može da isporuči što je dovoljno za nesmetano korišćenje napolju, kada je jako sunce.

Rezolucija ekrana je FullHD Plus i to možda ne zvuči tako dobro kao kada čujete UltraHD, ali u praksi je to i više nego dovoljno. Bukvalno nigde ne možete primetiti posledice niže rezolucije ekrana. Sve je kristalno oštro i jasno.

Napomenućemo samo da je moguće podesiti stopu osvežavanja ekrana tako da uvek bude 120 herca. A ako biste da uštedite bateriju, a da ipak ne ostanete bez visoke stope osvežavanja ekrana, onda koristiti varijabilnu stopu osvežavanja. Na taj način će ekran koristiti 120 herca samo kada se nešto dešava na telefonu tj. kada slika nije statična. 

Performanse

Huawei Nova 9 je telefon srednje klase i samim tim Snapdragon 778 4G obavlja odličan posao u tom segmentu. A uz 8 GB RAM-a i 128 GB brze UFS 3.1interne memorije, ne postoji zadatak koji Huawei Nova 9 neće sa lakoćom obaviti. Naravno, ne radi se o uređaju vrhunskih performansi, ali to ne znači da ćete imati bilo kakvih problema po pitanju odazivnosti, rada, ali i gejminga.

Igrice poput Asphalt 9 i NOVA Legacy su radile bez ikakvih poteškoća što uz prostran OLED ekran, dijagonale 6.6 inča i stopom osvežavanja od 120 herca, samo potvrđuje činjenicu da se radi o telefonu koji je super i za gejming.

Napomenućemo samo da grafika u igrama nije najoštrija i na najvišem nivou. Telefon snizi grafička podešavanja automatski kako bi se poboljšale performanse tokom gejminga.

Neki generalni utisak je da se sam fluidan rad telefona ne dovodi u pitanje. Ipak, Huawei Nova 9 nije perfektan telefon pa samim tim zvuk koji on reprodukuje je vrlo tanak, gotovo bez basa. Zvuk jeste glasan, ali je mono, dakle nije stereo i nije dovoljno kvalitetan za telefon ovog cenovnog ranga. Sa druge strane, slušalica je odlična i mi nismo imali problema da čujemo sagovornika.

Ono gde smo imali problema su slučajni dodiri prilikom pozivanja. Dešavalo se da u toku poziva slučajno aktiviramo neku opciju na telefonu ili pokrenemo neku aplikaciju. Takođe, dešavalo se da veza iznenada pukne tokom pozivanja. Verujemo da se radi o problemu sa mrežnom konekcijom, ali nismo sigurni.

Što se WiFi i internet konekcije tiče, tu nismo imali nikakvih problema. Dakle, mobilni internet preko VIP mobilne mreže je radio bez problema i uvek je bio na 4G. 

Isto tako, definisanje tačne lokacije radi bez grešaka zahvaljujući odličnoj konekciji sa satelitima. Koristili smo i Petal navigaciju koja nas je oduševila preciznošću pri navođenju.

Ono na šta vi treba da obratite pažnju je interna memorija. Ako ne koristite cloud servise, to može biti problem jer Nova 9 nema mogućnost proširivanja putem MicroSD kartice. Inače, super je to što telefon ima NFC pa je moguće plaćati telefonom dodirom na terminal.

Otključavanje telefona se obavlja ili skeniranjem lica ili putem optičkog čitača otiska koji se nalazi ispod ekrana. Obe metode su vrlo prilično brze, dok je naravno metoda otključavanja putem čitača otiska prstiju daleko pouzdanija.

Rezultat Geekbench aplikacije za Nova 9 telefon je 777 bodova za test koji upošljava samo jedno jezgro procesora. A rezultat za test koji upošljava više jezgara je 2828 bodova.

Baterija

Huawei Nova 9 ima bateriju kapaciteta 4300 mha što možda nije previše, ali je sasvim dovoljno da izvučete nekih 30 sati normalnog korišćenja telefona nakon poslednjeg punjenja. Uz malo bolju optimizaciju baterije, ovo bi bez problema moglo da se produži na nekih 48 sati.


Sve u svemu, baterija je dovoljno dobra da izdrži celi dan naprednog korišćenja. A zahvaljujući super brzom punjenju, za svega 40 minuta možete napuniti telefon od 0% do 100%. To u praksi znači da tokom tuširanja možete telefon napuniti barem 50% što će vam obezbediti otprilike celi dan laganijeg tj. uobičajenog korišćenja telefona.

Punjač od 66vati koji vam omogućava ovako brzo punjenje dolazi u pakovanju sa telefonom, što polako postaje retkost kod nekih drugih brendova. 

Operativni sistem / Korisnički izgled

Kada je Huawei Nova 9 stigao u naše ruke, mi nismo raspolagali sa mnogo informacija te smo u prvom videu rekli da ga pokreće HarmonyOS. Ispostavilo se da to nije baš tačna informacija.

Huawei Nova 9 pokreće EMUI 12 koji je baziran na Android 11 operativnom sistemu. Dakle, radi se o Android-u koji ne poseduje Google servise, već Huawei servise. To podrazumeva Huawei AppGallery za aplikacije i Huawei cloud rešenja za sinhronizaciju kontakta, lozinki, pa čak i bankarsko rešenje koje nažalost trenutno nije dostupno za Srbiju.

Sto se aplikacija tiče, ogroman broj aplikacija koje možete koristiti na uobičajenim Android telefonima sa Google Servisima možete koristiti i na Huawei Nova 9 telefonu.

Čak možete koristiti i neke Google aplikacije kao što su Snapseed jer one ne zahtevaju sihronizaciju sa Google servisima. 

Huawei je za vrlo kratak period taj problem oko Google servisa toliko umanjio da je to neverovatno. Brojne lokalne aplikacije su već dostupne u Huawei AppGallery prodavnici. Takođe, one aplikacije koje se ne mogu naći u AppGallery se vrlo jednostavno mogu preuzeti sa nekih drugih izvora jednostavnom pretragom preko Petal Search-a. 

Što se tiče nekih bitnih Google aplikacija kao što su Google slike, Google Drive i slično, njih isto možete bez problema koristiti preko web-a. A uz pomoć Huawei pretraživača možete napraviti skraćenicu na početnom ekranu u vidu aplikacije te će tako samo to korisničko iskustvo sa Google aplikacijama na Huawei telefonima biti unapređeno.

Postoje neke aplikacije koje ipak ne možete koristiti na Huawei Nova 9 telefon, ali njihov broj je sveden na minimum. Ono što moramo da pohvalimo je sjajan rad Petal Maps aplikacije. Navigacija radi odlično. Jedini ozbiljni problem koji smo imali je sa recimo Skype aplikacijom koja nam je retko kada slala obaveštenja o novim porukama. Nove poruke smo uglavnom mogli da vidimo tek kada pokrenemo Skype aplikaciju. To nije bio slučaj sa Instagram i Facebook aplikacijom, ali jeste sa Skype-om.

EMUI 12 je generalno vrlo prilagodiv korisnički izgled pa bez problema možete podesiti sve prema vašem ukusu.

Kamere

Huawei Nova 9 dolazi sa zadnje 4 kamere i LED blicem. Glavna kamera je rezolucije 50 MPx, sekundarna, ultra-širokougaona kamera je rezolucije 8 MPx, treća Macro kamera je 2 MPx, i četvrta kamera koja služi kao senzor dubine je 2 MPx. Sa prednje se nalazi selfie kamera rezolucije 32 MPx, sa mogućnošću snimanja u 4K. 

Bićemo iskreni, karakteristike zvuče senzacionalno! Pokazalo se da su u praksi kamere odlične. Možda ne senzacionalne, ali odlične sigurno jesu. Mnogi će uporediti ovaj telefon sa nekim drugim i reći kako je on mogao biti bolji po pitanju kamera.

Naš stav je da Huawei gađa tinejdžere sa Nova 9 modelom koji pre svega žele lep telefon, sa odličnim performansama i baterijom, a sa druge strane im je bitno da i kamere budu dobre. Prvenstveno selfie kamera. Huawei Nova 9 je definitivno primamljiv telefon za tu grupu korisnika.

Sve u svemu, glavna zadnja kamera isporučuje odlične fotografije. Obrada nakon okidanja je takođe vrlo dobra, a zahvaljujući noćnom režimu, fotografije načinjene zadnjom kamerom od 50 MPx neretko budu zadivljujuće.

Utisak postepeno krene da opada kada počnemo da koristimo ultra-širokougaonu kameru jer se ona snalazi super samo u dobrim uslovima osvetljenja. Ultra-širokougaona kamera ne može da koristi noćni režim te su fotografije načinjene u nešto lošijim uslovima osvetljenja manje zadivljujuće. One mogu biti upotrebljive, ali nisu tako impozantne kao što su fotografije načinjene glavnom kamerom. Macro kamera je solidna može napraviti lepe macro fotografije u dobrim uslovima osvetljenja.

Što se videa tiče, zadnje kamere mogu napraviti 4K video zapis, sa 30 fps i elektronskom stabilizacijom videa. Iz našeg iskustva, video zapisi su dobrog kvaliteta, a elektronska stabilizacija neretko obavi odličan posao. Ono što je vrlo primetno je jak “krop” tj. prilikom snimanja je video prilično zumiran. Pretpostavljamo da je to zbog agresivnije elektronske stabilizacije videa.

Fotografije načinjene zadnjim kamerama izgledaju prilično dobro. Glavna kamera pravi odlične fotografije, bez obzira na uslove osvetljenja, dok ultra-širokougaona macro kamere traže malo više svetla kako bi fotografije bilo dobre ili odlične.

Ono gde Huawei Nova 9 stvarno pravi razliku je fenomenalna prednja, selfie kamera koja pravi vrlo dobre 4K video zapise i sjajne fotografije, takođe bez obzira na uslove osvetljenja.

Nekako nam se nameće zaključak da Huawei Nova 9 raspolaže sa po jednom odličnom kamerom kako na prednjoj, tako i na zadnjoj strani telefona. Ostale kamere su tu kako bi upotpunile celokupno iskustvo i našle se u nekim dobrim okolnostima osvetljenja.

Super je to što kamera aplikacija ima brojne korisne režime. Mi smo već govorili o tim režimima u našem prethodnom videu te vas savetujemo da ga pogledate. Ne želimo da vam dodatno oduzimamo vreme pa ćemo vam sada priložiti neke primer fotografije i video zapise koji su načinjeni prednjom i zadnjim kamerama Huawei Nova 9 telefona.

Ako ste korisnik čiji se posao ne oslanja na servise koje Google nudi, tranzicija sa telefona sa Google servisima na telefon sa Huawei servisima će proći lagano i bez problema. Period navikavanja neće biti duži od nedelju, dve.

Zaključak

Baš kao što smo u početku stekli pozitivne utiske vezano za Huawei Nova 9, tako je i sada nakon više od 15 dana korišćenja. Postoji naravno par segmenata gde je ovaj telefon mogao biti bolji, ali to ne znači da je celokupan utisak pri korišćenju loš.

On ima sjajan dizajn, čvrstu izradu, odličan OLED ekran sa 120 Hz stopom osvežavanja, optički čitač prstiju, vrlo dobar set zadnjih kamera i fenomenalnu prednju, selfie kameru.

Obzirom da je Huawei Nova 9 namenjen mladima, sigurni smo da nedostatak dobrog zvuka, stakla, metala i nešto slabije ultraširokougaone kamere neće biti problem.

Ono što sa druge strane hoće biti problem je njegova cena koja je oko 62000 dinara. Ovaj problem može da se prevaziđe kupovinom Huawei Nova 9 telefona preko mrežnih operatera jer ga oni nude po duplo nižoj ceni uz pretplatu čija visina nije preko 2500 dinara.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je solidnog kapaciteta, 4300 mAh, sa brzim punjenjem od 66W. Potrošnja nije baš najbolje optimizovana.

Dizajn - 8.5/10 > Dizajn je prilično moderan. Čvrsta izrada, ali plastična izrada.

Ekran - 9.0/10 > Prostran OLED ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja, za dobar gaming. Niža rezolucija.

Funkcije - 7.5/10 > Pokreće ga EMUI12 i za sada je on vrlo dobar, ali ipak nije moguće koristiti brojne Google aplikacije na njemu. 

 Operativni sistem - 7.5/10 > Pokreće ga Android 11 verzija sa EMUI 12

Kamera - 8.0/10 > Prednje i zadnje kamere su vrlo dobre. Odlično se snalaze danju, kao i noću. Ipak, ultraširokougaona kamera i macro kamera nisu baš najbolje. 

Performanse - 8.5/10 > Telefon radi bez greške, a preformanse su u skladu sa srednjom klasom.