Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je novi i zanimljivi Realme C33 telefon, pristupačne cene! (VIDEO)

Ovo je novi i zanimljivi Realme C33 telefon, pristupačne cene! (VIDEO)

Realme C33 je telefon zanimljivog dizajna, čvrste izrade, solidnih karakteristika i vrlo pristupačne cene. U ovoj detaljnoj recenziji saznajte kakve su mu kamere, ekran, performanse, baterija, kao i to koliko tačno košta.

Duži vremenski period na testu nismo imali telefon niže klase. Praktično smo zaboravili koliko su nekada telefoni niže klase bili osakaćeni u raznim aspektima samo kako bi se cena snizila.

 



Danas je tu situacija veoma drugačija. Realme C33 jeste telefon niže klase, ali to definitivno nije “osakaćen” telefon. Naravno, postoje kompromisi, ali to ga ne čini neupotrebljivim i nekorisnim. Šta više, radi se o vrlo lepo dizajniranom telefonu, solidnih karakteristika. Ono čime Realme kompanija voli da se pohvali kada je reč o C33 modelu je upravo ta kamera od 50 MPx i velika baterija od 5000 mAh.

Da li se Realme C33 pokazao kao telefon vredan pažnje i investicije saznajte u daljem tekstu ove recenzije. 



Dizajn

Realme C33 je bez dileme telefon zanimljivog izgleda. Zadnja plastična maska deluje kao ogledalo puno šljokica, ako tako možemo da kažemo. Svaki put kada se svetlost odbije od zadnje površine Realme C33 telefona, dobije se neka drugačija nijansa i to je upravo ono što ga čini interesantnim.

Zadnja površina je ravna potpuno. Pri samom dnu se nalazi vertikalna Realme brend štampa, a pri vrhu su naravno kamere. 



U pitanju je postavka dveju zadnjih kamera u kombinaciji sa LED blicem. Obe kamere imaju prilično veliko ispupčenje ali nekako to ne izgleda ružno.

Naš utisak je takav da nam Realme C33 izgleda minimalistički i da podseća na novije iPhone modele. Okvir tj. ram telefona je plastičan i takođe potpuno ravan. Toliko ravan da ako telefon postavite na ravnu površinu, on će bez problema moći da stoji uspravno.



Na levom boku se nalazi fioka za dve NanoSim kartice i za jednu MicroSD karticu. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona telefona i taster za otključvanje telefona. Čitač otiska prstiju je integrisan u okviru tastera za zaključavanje telefona i on radi prilično dobro. Taster je u ravni sa okvirom telefona, ali se lako može napipati jer se oko njega nalazi blago utisnuće.

Gornji deo telefona je prazan, dok se na dnu nalazi 3.5 mm audio izlaz, rupica za mikrofon, MicroUSB konektor za punjenje i povezivanje sa računarom i rešetkica za zvučnik.

Prednja površina telefona sadrži selfie kameru i ekran dijagonale 6.5 inča. Oko ekrana postoje ivice, ali one nisu preširoke. Selfie kamera je u okviru water drop notch-a. Ispod ekrana se može primetiti nešto veći prazan prostor, ali ništa spektakularno. Sve u skladu sa klasom uređaja.

Telefon je vrlo čvrsto izrađen. Ne pucketa i ne škripi pri korišćenju što odaje utisak kvalitetne izrade. Dizajn Realme C33 telefona je definitivno jedan od većih aduta.

Kompletan album Realme C33 telefona možete pogledati ovde:

>> Realme C33 <<

Ekran

Realme C33 poseduje prostran ekran od 6.5 inčna, 720p rezolucije. Gustina piksela je solidna i ta vrednost je 270 ppi. To nam govori da će uprkos nižoj rezoluciji prikaz slike biti dovoljno oštar i kvalitetan.

Osvetljenje ekrana je sertifikovano na 400 niti i deluje nam da telefon uspeva da isporuči toliko. Na jakom suncu ekran neće biti dovoljno vidljiv. Moći će da se koristi svakako, ali tih 400 niti prosto nije dovoljno za neko komforno iskustvo.

Ono što je super je to što oko ekrana nema mnogo praznog prostora pa nikada nećete imati taj osećaj da koristite telefon iz niže klase. Ono što će vas sa vremena na vreme podsetiti da se radi o povoljnijem uređaju je ugao vidljivosti. Pod nekim malo oštrijim uglovima se gubi vidljivost slike. Ne gubi se dramatično, ali se primećuje.

Nismo sigurni da li ekran ima neko napredno zaštitno staklo koje ga štiti, ali dobro je videti da telefon dolazi sa već zalepljenom zaštitnom folijom preko ekrana.

Ekran podržava do 10 dodira istovremeno. Isto tako, odazivnost ekrana na dodir je vrlo dobar i prilično precizan. Stopa osvežavanja je 60hz što je standardno za ovu klasu.

Do sada smo jasno stavili do znanja da se radi o telefonu iz niže klase i nekako je logično da ne treba očekivati previše od takvih uređaja. Međutim, bez brige, Realme C33 radi vrlo pristojno kada je reč o performansama. 

Njega pokreće osmojezgarni Unisoc Tiger T612 čipset čija je arhitektura bazirana na 12nm. Znamo, ovo vam praktično ne govori ništa. Ali eto, bitno je da spomenemo da uz ovaj procesor ide i 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije koja se može proširiti do 1 TB.

U praksi ćete dobiti prilično dobar rad telefona. Mi za 20 dana korišćenja nismo naleteli na neke ozbiljne greške. Da! Dešavalo nam se da telefon uspori kada je mnogo aplikacija otvoreno i aktivno. Tada se dogodi po koje i štucanje ali ništa vredno naše oštre kritike. 

Primera radi, igra Minion Rush radi bez ikakvih grešaka sa vrlo dobrim grafičkim prikazom. Fluidnom radu telefona pri igranju igrica doprinosi i niža rezolucija ekrana. Takođe, UFS 2.2 interna memorija, sa brzom stopom čitanja i upisa informacije, dodatno poboljšava performanse telefona.

Rezultati Geekbench 5 testa su: 345 bodova za jednojezgarni test procesora i 1311 bodova za višejezgarni test procesora.

Da se razumemo, Realme C33 nema spektakularne performanse rada, ali ako u obzir uzmemo njegove karakteristike i cenu, slobodno možemo reći da smo vrlo zadovoljni. 

Što se ostalih karakteristika Realme C33 telefona tiče, one su sledeće. WiFi 80211 b/g/n, hotspot, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, senzor za blizinu i akcelerometar.

Čitač otiska prstiju je precizan, ali ne preterano brz. Oko jedne sekunde mu je potrebno da otključa telefon. Bežično punjenje i NFC nisu opcija jer Realme C33 nema te module.

Baterija

Realme C33 ima veliku bateriju, kapaciteta 5000 mAh časova. Ona može potrajati sigurno nekih 2 dana, a ako uključite režim štednje onda se vek baterije značajno produžuje. U pakovanje sa telefonom se dobija punjač od 10W, kao i MicroUSB kabel.

Kamera

Ne, ne! Kompromisi nisu kod kamere Realme C33 telefona jer je zadnja kamera vrlo dobra za ovaj cenovni rang. Osim senzora od 50 MPx tu je AI koji značajno pomaže kameri da definiše bolju ekspoziciju, kalibriše boje i podesi oštrinu.

Fotografije koje zadnja kamera napravi u dobrim uslovima osvetljenja obično budu vrlo dobre! Detalja ima dovoljno, ekspozicija najčešće bude dobro kalibrisana a boje budu malo prilično precizne. Jedino što su fotografije oštrije više nego što bi trebalo da budu. To je verovatno posledica AI režima koji unapređuje izgled fotografija.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom Realme C33 telefona, u odličnim uslovima osvetljenja (50Mpx).

Verovali ili ne, fotografije u slabijim uslovima osvetljenja su takođe vrlo dobre! Baš nemamo nikakvih zamerki po tom pitanju. A ako cenu telefona uzmemo u obzir, bez poroblema možemo reći da smo pozitivno iznenađeni. 

*Portrait fotografija načinjena zadnjim kamerama Realme C33 telefona u odličnim uslovima osvetljenja

Portrait fotografije tj. fotografije sa zamagljenom pozadinom u najčešćem slučaju budu odlične. Razlog tome je sekundarna kamera koja je tu upravo zbog portrait fotografija jer služi kao senzor dubine. 

U noćnim uslovima osvetljenja, kada nam izvor svetla dolazi sa uličnih svetiljka ili recimo od televizora kada smo u kući ili možda neke noćne lampe, fotografije budu malo lošijeg kvaliteta, ali iz više okidanja Realme C33 može da isporuči vrlo dobre noćne fotografije.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom Realme C33 telefona, u solidnim uslovima osvetljenja.

Međutim, u onim lošim uslovima osvetljenja gde je svetlosti baš malo, fotografije i nisu baš najbolje. Možemo slobodno reći da su kamere, koje se snalaze dobro u tim lošim okolnostima osvetljenja, rezervisane za neke malo skupocenije uređaje.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom Realme C33 telefona, u lošim uslovima osvetljenja.

Noćni režim postoji, ali se ne primećuje nikakav boljitak kada ga koristite.Stabilizacija slike je, pretpostavljamo, elektronska i nije preterano dobra, baš kao i brzina okidanja jer fotografije mogu biti zamućene ako telefon ne držite mirno dok fotografišete. 

Što se prednje, selfie kamere tiče, ona će svakako poslužiti i u dobrim i u solidnim uslovima osvetljenja. Moguće je i sa selfie kamerom napraviti portrait fotografije, i one neretko budu odlične. 

*Fotografija načinjena prednjom kamerom Realme C33 telefona, u odličnim uslovima osvetljenja.

Ipak, treba imati na umu da prednja selfie kamera ne uspeva najbolje da se izbori kada je uperena prema jakom izvoru svetla. Tada se primećuje loš balans bele boje na licu, kao i gubitak detalja u tamnim i svetlim delovima fotografije.

*Fotografija načinjena prednjom kamerom Realme C33 telefona, u odličnim uslovima osvetljenja.

Što se video zapisa tiče, maksimalna rezolucija snimaka je FullHD (sa 30 fps za zadnju kameru i HD (720p) sa 30 fps za prednju kameru. Kvalitet snimaka je vrlo dobar, pogotovo kada su dobri uslovi osvetljenja.

Kada je reč o kamera aplikaciji, režima nema mnogo ali oni najbitniji su tu. Pored osnovnih: video, foto i portrait režima; tu su i pro, pano, sa prekidima (timelapse), 50M i noć režimi.

Svi pomenuti režimi su uobičajeni i ne treba ih dodatno pojašnjavati. Naravno, naglasili bismo da je potrebno prebaciti se u režim “50M” kako bi telefon napravio fotografiju pune rezolucije tj, rezolucije od 50 MPx. U suprotnom, fotografije će biti okinute u rezoluciji od 12.6 MPx.

Ono što je recimo zanimljivo je da je ugao vidljivosti prilično širok i je uvek dobrodošlo.

U daljem tekstu pogledajte nekoliko primer fotografija koje smo napravili Realme C33 kamerama u različitim uslovima osvetljenja:

Celokupan album fotografija i video zapisa koje smo napravili pomoću Realme 9 telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme C33 - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem

Realme C33 pokreće Android 12 operativni sistem direktno iz kutije sa “S Edition” korisničkim izgledom preko njega. Sve izgleda vrlo jednostavno i čisto. Preinstaliranih aplikacija nema, a dobar deo Google aplikacija su zapravo sistemske aplikacije. Kao što su Google Slike, Google Messages, Google Calls i slično.

Nekih posebnih funkcija i opcija nema, ali su tu one standardne gesture “Pametno buđenje”, i “Podignite da biste proverili telefon”.

Osim te dve gesture, tu je i “Smart Motion” kategorija koja sadrži nekoliko opcija i funkcija koje se mogu uključiti ili isključiti.

A da se ne bi dogodili slučajni dodiri dok je telefon u džepu, tu je kategorija “Pocket mode” sa nekoliko korisnih funkcija i opcija.

Manje više, to je to. Pozitivna strana jednostavnosti “S Edition” korisničkog izgleda su manje opterećenje performansi telefona. A ako baš želite neku dodatnu funkcionalnost ili drugačiji izgled, uvek možete instalirati neku aplikaciju ili temu sa Google Play prodavnice.

Zaključak

Realme C33 je telefon modernog dizajna, čvrste plastične izrade, prostranog ekrana, sa velikom baterijom, solidnih performansi i sa kamerom koja pravi vrlo dobre fotografije! Ovo je jedan od retkih telefona, u ovom cenovnom rangu, sa kamerom od 50 MPx, koja koristi AI.

Cena Realme C33 je oko 21000 dinara, sve zavisi gde se odlučite da ga kupite. Smatramo da će ovakav jedan telefon biti itekako interesantan svima koji žele da uštede pri kupovini, a da ne naprave ogromne kompromise.

Evo naših ocena:

Baterija - 7.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta, ali ne dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 7.0/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda. 

Ekran - 6.0/10 > 720p ekran, sa 60 Hz stopom osvežavanja i osvetljenjem do 400 niti..

Funkcije - 4.0/10 > Ne dolazi sa nekim funkcijama i opcijama koje bi izdvojile ovaj telefon od mase. 

Operativni sistem - 6.5/10 > Pokreće ga Android 12 operativni sistem, sa bazičnim “S Edition” korisničkim izgledom. 

Kamera - 6.5/10 > Prednja i zadnja kamera će zadovoljiti većinu potreba prosečnog korisnika. 50 MPx kamera se vrlo dobro snalazi u svim uslovima osvetljenja.

Performanse - 6.0/10 > Telefon radi prilično odazivno. Moguće je igrati pojedine igre na njemu.