Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo kako izgleda novi Nexus 5X telefon koji je Google juče predstavio! (VIDEO)

Evo kako izgleda novi Nexus 5X telefon koji je Google juče predstavio! (VIDEO)

Google je juče predstavio nekoliko novih, svojih Nexus proizvoda. Na toj "listi" nalazi se i Nexus 5X o kojem smo mi detaljnije pisali. Takođe, unutar ovog teksta možete pronaći tehničke informacije kao što su same karakteristike i "Hands On" fotografije.

Verovatno ne postoji neki drugi Android telefon koji toliko naklonosti izaziva kod korisnika kao što je Nexus 5 iz 2013 godine. Taj uređaj je brzo našao svoje mesto na tržištu zahvaljujući veoma niskoj ceni u odnosu na odlične karakteristike koje pakuje. Takođe, ni dizjan Nexus 5 telefona nije loš, iako je izrada od plastike, pa je to još jedan razlog zašto je on brzo našao put do srca mnogih ljubitelja Android uređaja.



Nakon Nexus 5 modela iz 2013 godine, na scenu je stupio Nexus 6 model koji ni malo nije podsećao na svog prethodnika, stim da im je jedina zajednička stvar bila čisto Android korisničko iskustvo. Naravno, svima se dopao novi Nexus 6, pogotovu onima koji su želeli promene, međutim Nexus 5 je i dalje zadržao tu titulu “najbolji ikada”. Shodno tome, Google se ponovo “uortačio” sa LG kompanijom i napravio još jedan Nexus ali ovaj put “5X”.

Zahvaljujući mnogim glasinama, pa čak i procurelim fotografijama, mi smo već znali većinu toga vezano za novi Nexus 5X. Čak smo znali i neke detalje. Znali smo da će ekran imati dijagonalu od 5.2 inča i FullHD rezoluciju, kao i to da će ispod nejga biti Snapdragon 808 čipset koji će podržavati USB Tip C konektor sa brzim punjenjem. Takođe, pretpostavljali smo da će telefon imati 12.3 MPx zadnju kameru, a bili smo sigurni da će na poleđini imati senzor za čitanje otiska prstiju.

Ispostavilo se da je sve što smo slutili tačno. Ipak specfikacije često ne budu ono najbitnije. Korisničko iskustvo je ono što telefon podiže na viši nivo i ono što mu je kasnije najbolja reklama. Stoga, The Verge, koji je prisustvovao događaju, je imao priliku da ukratko proba novi Nexus 5X i prenese nam njihove utiske.



Kako oni navode, plastična izrada Nexus 5X telefona ne ostavlja baš takav premium osećaj kao što se moglo očekivati od naslednika. Ipak, Nexus 5X veoma podseća na Nexus 5 stim što ima malo suptilniju završnicu pa tako dizajn ne biva tako oštar kao ranije. Ako pogledate fotografije Nexus 5X telefona, učiniće vam se da je kamera previše isturena, ali kako nas The Verge uverava, ona “ne upada toliko u oči” tokom korišćenja telefona kao što je to slulčaj na fotografijama.

Za sada, senzor koji čita otiske prstiju još nije detaljno testiran, međutim Google tvrdi da je on veoma brz i pouzdan, a što je najbitnije on se vremenom poboljšava jer svaki put kada ga dodirnete, Android uči o vašem prstu tj. otisku gde se smanjuju šanse za neuspelom identifikacijom.  Google ovaj senzor, i funkciju u celosti, naziva “Nexus Imprint”.



Inače, Android 6.0 na Nexus 5X telefonu radi veoam fluidno, odazivno i brzo. Ono što dobijate od Nexus 5X telefona je pouzdan telefon kojeg pokreće čist Android 6.0, oslobođen od preinstaliranih aplikacija bilo kog tipa.

Kada je reč o kameri, momci sa The Verge sajta nisu imali prilike da kvalitetno testiraju kameru, budući da su se nalazi u prostoriji koja nije adekvatna za to. Ali njihov generalni utisak da kamera nije dramatično unpaređena. Ruku na srce, ona jeste bolja nego na prvobitnom Nexus 5 telefonu ali ništa drastično. Oni su prilikom par okidanja primetili da je okidač brži, da je fokus takođe brži i da je softverski prijatnije koristiti je. Ono što je sigurno je to da postoje šanse da je kamera u još nekim aspektima unapređena ali prvim testom će to biti potvrđeno ili demantovano.



Vidimo da je Google hrabro upoređivao kameru Nexus 6P telefona sa iPhone 6 uređajima pa nas to navodi do zaključka da oni imaju poverenja u senzore koje su ugradili u svoja dva nova telefona. No, to ćemo već naknadno utvrditi i obavestiti vas o tome.

Nexus 5X je iznenađujuće lagan, mnogo lakši nego što je očekivano, s obzirom da ima bateriju kapaciteta 2.700 mAh. Malo je viši od Nexus 5 modela koji je u odnosu na ovaj malo širi. Ekran je odličan, kvalitetnog prikaza, FullHD rezolucije sa jakim vividnim bojama. On je spakovan pristojno, bez nekih ekstremno tankih ivica oko njega. Iznad i ispod ekrana se mogu primetiti stereo zvučnici, naravno uz prednju kameru i ambijentalne senzore.

Čini nam se da Google želi da nagradi sve one koji ne žele mnogo različit uređaj od dobrog starog Nexus 5 telefona. To govorimo zato što je Google uspeo da napravi vrhunski telefon i tiketira ga kao Nexus 6P. Jedini razlog zbog koga će se neko odlučiti za Nexus 5X umesto za Nexus 6P je sigurno dijagonala ekrana, sličan dizajn starijem Nexus 5 telefonu i eventualno cena.

No, pogledajte sažete karakteristike telefona pa sami kreirajte sliku o njemu.

 

  • Proizvođač: LG
  • Android verzija: Android 6.0
  • Ekran: 5.2 inča LCD, Full HD rezolucija - 1920 x 1080 piksela, gustina piksela - 424 ppi
  • Čipset/Procesor: Qualcomm Snapdragon 808, šestojezgrani procesor takta 1.8 GHz
  • RAM: 2 GB
  • Interna memorija: 16/32 GB
  • Kamera: Prednja - 5 MPx, Zadnja - 12.3 MPx
  • Baterija: 2.700 mAh
  • Povezivost: Napredni LTE cat.6, Wi-Fi 802.11 a/b/c/d 2x2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz), Bluetooth 4.2, NFC, GPS
  • Dimenzije: 147 x 72.6 x 7.9 mm
  • Težina: 136 g
  • Cena: 379 dolara za 16 GB verziju
  • Datum puštanja u prodaju: Oktobar 2015, rezervisanje je već moguće

 

Završićemo ovaj tekst time da se ipak radi o solidnom telefonu kojeg će iz kutije pokretati novi Android 6.0, međutim 3 GB RAM-a i metalna šasija bi možda celu situaciju promenila. No, šta je tu je, već za par dana ćete moći da kupite ovaj telefon i sebi obezbedite najnoviji Nexus 5X!