Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Nokia je napravila i predstavila "N1" tablet koji radi na Android 5 LolliPop-u!

Nokia je napravila i predstavila "N1" tablet koji radi na Android 5 LolliPop-u!

Ne! Nije šala! Nokia se vraća na tržište sa N1 tabletom! Pogledajte kakav su to moćan uređaj napravili koji će koštati svega 230 evra! Kina, Rusija i nekolicina evropskih zemalja će imati tu privilegiju da prvi kupe ovaj tablet!

Na važnom događaju, Nokia, bivši gigant industrije mobilnih telefona, vratila se na scenu samo nekoliko meseci nakon finalizacije ugovora o prodaji divizije koja je proizvodila pametne mobilne telefone. Microsoft je kupac i sada vlasnik te Nokia divizije.

Na “Slush 2014” konferenciji u Finskoj, Nokia je predstavila N1, njihov nov tablet kojeg pokreće Android operativni sistem. Uređaj ima tanak i elegantan dizajn, a aluminijum, od čega je tablet napravljen, daje tu završnu liniju koja pruža premium osećaj. U pitanju je ekran dijagonale 7.9 inča, kome baterija od 5,300 mAh daje dovoljno “đusa” za lagodan rad. U okviru aluminijskog kućišta nalazi se 64-bitni QuadCore Atom Z358 procesor, 2 GB RAM-a, 32 GB slobodnog prostora za skladištenje datoteka. Takođe, tu su dve kamere, prednja od 5 MPx i zadnja od 8 MPx.



  • 7.9 inča, 2048×1536 (4:3) IPS LCD sa Gorilla Glass 3 zaštitnom površinom.

  • 64-bitni 2.3GHz Intel Atom Z3580 procesor i PowerVR G6430 grafika sa 2 GB RAM-a.

  • 32 GB interne memorije za skladištenje datoteka bez mogućnosti proširenja,

  • 8 MPx zadnja kamera, 5 MPx prenja kamera.

  • Dvokanalni 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi sa MIMO, Bluetooth 4.0.

  • Micro-USB 2.0 sa Tip-C univerzalnim konektorom.



  • Stereo zvučnjaci.

  • 5300 mAh baterija.

Zaobljene ivice i pozicije kamere doprinose činjenici da Nokia N1 tablet mnogo podseća na Apple-ove proizvode. Nokia N1 tablet je impresivno tanak, širine svega 6.9 mm. On će ići u bojama metalik siva i tamno siva.



Što se tiče operativnog sistema, N1 će raditi na Androidu 5 LolliPop-u, presvučen sa Nokia Z temom. Z Launcher (tema) je predstavljen još u junu, on pleni fluidnim radom i iznenađujuće prijatnim korisničkim interfejsom. Launcher je nazvan po glavnoj opciji koja ga krasi: pisanjem kapitalnog slova po zaključanom ekranu brzinski se dolazi se do željene aplikacije, kontakta, najčešće posećene web stranice i sl. Teško je opisati njegove mogućnosti zato preporučujemo da pogledate priloženi video. Ovaj Launcher možete preuzeti direktno sa ovog LINKA.



Introducing Z Launcher from Nokia Z Launcher on Vimeo.

Nokia N1 tablet će koštati 230 evra, a u startu će biti prodavan u Kini. Iz Nokia-e kažu da će tablet u Kini biti dostupan kupcima najkasnije do Kineske nove godine, tj. 15. februara 2015. Nakon Kine, Nokia planira da uređaj pretstavi Rusiji i još nekoliko evropskih zemalja. To će uglavnom biti zemlje gde je Nokia nekada imala ogroman uticaj i gde i sada ima svoje obožavatelje.

Mi smo pisali o tome kako se Nokia sigurno neće vratiti u skorijoj budućnosti na tržište pametnih telefona zbog ugovora o korišćenju brenda “Nokia” koji Microsoft drži narednih 10 godina. Postoji neke alternative koje Nokia planira da izvede, kako bi izbegla sukob interesa sa Microsoft-om ali do daljnjeg detalji nisu poznati. Priča se da će N1 tablet biti licenciran kao i Z Launcher pod okrivljem Foxcon-a.

Univerzalni USB konektor, koji se može “ubosti” u uređaj bez obzira na to da li je okrenut kako treba, se nalazi na ovom N1 tabletu. Tačnije kako god da okrenete USB priključak, moći ćete bez problema da povežete uređaj sa punjačem tj. računarom. O ovom novom USB 3.1 univerzalnom USB-e se još u aprilu ove godine govorilo i spominjalo kako on koristi Tip-C konektor. On je univerzalan, ima brži protok, manji je i jednostavno u potpunosti bolji u odnosu na stari micro USB.

Sjajno je videti kako se u ovako krupnom projektu, odnosno na novom Nokia N1 tabletu implementira nova tehnologija. Znamo da je ovaj tip konektora bio prisutan ranije na nekim uređajima ali ne i na uređajima ove važnosti i popularnosti. Jeste da će N1 imati konektor koji se lako povezuje sa punjačem tj. USB kablom, međutim neće koristiti 3.1 tehnologiju, već su zadržati, stari, sporiji, standarni USB 2.0.

Kako Nokia objašnjava, njihovi razlozi iza te odluke su ti da kompanija koja proizvodi čipset nije mogla da nađe rešenje da implementira USB 3.1 sistem sa trenutnom čipset postavkom N1 tableta. To govori da je Nokia korak ispred u odnosu na svoje partnere koji se trude da uhvate korak sa vremenom.