Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Predstavljen prototip telefona “BlackBerry Mercury”! [CES2017] (VIDEO)

Predstavljen prototip telefona “BlackBerry Mercury”! [CES2017] (VIDEO)

Od kako je TLC kupio BlackBerry, novi “Mercury” model bi mogao da bude njihov prvi premium telefon. Evo kako će on izgledati i šta je karakteristično za njega.

Svojevremeno, BlackBerry je odustao od sopstvenog BlackBerry operativnog sistema kako bi prešli na Android OS zbog njegove velike popularnosti. Kasnije, TLC kompanija je praktično kupila BlackBerry tako da ni taj posao, proizvodnju uređaja, više ne obavlja ista firma. Međutim, brend BlackBerry i dalje nije “mrtav”. Novi BlackBerry telefoni će i dalje postojati, samo će TLC kompanija imati malo drugačiju filozofiju poslovanja u odnosu na prethodne godine.

 



Poslednji BlackBerry model, drugi po redu od kako je kompaniju preuzeo TLC, je predstavljen u svojstvu koncepta na CES 2017 događaju. On i dalje nema zvaničan naziv, ali prema dosadašnjim informacijama na Mercury se “odaziva”.

U sučaju da niste znali, TLC proizvodi telefone pod Alcatel brendom. Prvi BlackBerry uređaj koji je lansiran u partnerstvu sa TLC-om je DTEK60. To je u suštini rebrendiran Alcatel Idol 5 model telefona koji dolazi sa svim BlacBerry funkcijama i aplikacijama.

Prema informacijama koje imamo, što se Mercury modela tiče, on će najverovatnije gađati premium segment. No, mi za sada nemamo zvanične informacije o specifikaciji telefona, samo nekolliko glasina, ali imaćemo ih u februaru. Nagađa se da će komercionalni Mercury model biti predstavljen na Mobile World Congress događaju.

Pa da napišemo šta smo saznali videvši Mercury koncept. Naime, njegov dizajn je prepoznatljiv za BlackBerry budući da ima QWERTY fizičku tastaturu. Tastatura je osetljiva na dodir te podržava brojne gesture. To znači da korisnik može da prevuče prst gore ili dole, preko tastature, kako bi se popeo ili spustio niz stranicu, u okviru internet pregledača ili slično. Zanimljivo je to da je čitač otiska prstiju ugrađen u fizički taster za razmak u okviru QWERTY tastature. To odlično izgleda, dok je sa druge strane čitač otiska prstiju prirodno pozicioniran.



Uređaj je deblji od većine današnjih premium uređaja, što nas navodi da nagađamo da će on imati bateriju većeg kapaciteta. Pravougaonog je oblika i prema procenama, manji je od onih telefona koji imaju ekran 5.5 inča, poput Google Pixel-a. Naravno, ekran je znatno kraće dijagonale, rekli bismo negde oko 4.2 inča, ali nismo sigurni.

Poleđina Mercury telefona je mekana, skoro pa gumirana. Tu je i 3.5 audio izlaz, za one koji se brinu, budući da BlackBerry Mercury poseduje USB Tip C konektor za punjenje ili sinhronizaciju sa računarom. Na desnom boku se nalazi  “Convenience Key” taster (uz tastere za manipulaciju tonom uređaja) koji je moguće podesiti prema sopstevnim preferencama. Dakle, možete podesiti da se pokerene kamera aplikacija pritiskom na CK taster ili bilo koja druga aplikacija. Taster za uključivanje telefona je na levom boku.



Još jednom je bitno istaći da se radi o koncept telefonu. To znači da krajnji, komercionalni model može doživeti neke promene kada je dizajn, karakteristike ili softver u pitanju.

BlackBerry Mercury pokreće Android 7 Nugat koji je poprilično čist, ako se izuzmu pojedine funkcije i aplikacije karakteristične za ovaj brend. Dakle, Mercury će doći sa dobro poznatim aplikacijama, poput:

- BBM.



- BlackBerry Hub.

- DTEK by BlackBerry.

TCL je izjavio kako će nastaviti sa bezbednosnom politikom koju je kompanija BlackBerry uvek vodila, kada su njihovi telefoni u pitanju.

Za sada, sve nam izgleda poprilično zanimljivo. Međutim, dok ne saznamo zvanične karakteristike ne možemo na Mercury gledati kao na premium uređaj, pogotovu ukoliko po dizajnu moramo proceniti.

Što se glasina o karakteristikama tiče, one su uvek nekako različite. Mada, GSMArena.com retko kada greši te vam prilažemo njihove pretpostavke kada je reč o karakteristikama Mercury telefonu:

>> BlackBerry DTEK70 - Mercury <<