Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony je na MWC 2016 predstavio novu liniju telefona! Radi se o Xperia X seriji.

Sony je na MWC 2016 predstavio novu liniju telefona! Radi se o Xperia X seriji.

Sony je na ovogodišnjoj WMC konferenciji bio kratak i jasan, gde je predstavio telefone koji imaju veliku ciljnu grupu korisnika. Imamo utisak da je Sony rešio da zavlada višim delom srednje klase sa kvalitetnim uređajima, dobrog pedigrea.

Kao što smo spomenuli, Sony je bez prevelike pompe došao na ovogodišnji MWC sa namerom da predstavi telefone koji će kompaniju ponovo približiti širim masama budući da su se, ne tako davno, ređali njihovi brojni neuspesi. Nakon spekulacija da bi odsek pametnih telefona u Sony kompaniji mogao da se ugasi, dolaze nam prvo novi premium telefoni Xperia Z5, Xperia Z5 Compact i Xperia Z5 Premium, a sada i Xperia X serija telefona. Pročitajte detaljnije o kakvim uređajima se radi:

Sony Xperia X

Sva tri modela, koliko trenutno broji nova Xperia X serija, imaju ekran dijagonale 5 inča, te Sony ovaj put nije želeo da se bavi velikim (eng. fablet) uređajima ili onim sitnijim (eng. compact), već je rešio da “odigra svoje karte” na prosek.



sony xperia x 1

Xperia X linija je doživela par sitnih promena kada je dizajn u pitanju pa tako zadnja strana telefona nije više izrađena od stakla, već je izrađena od metala. Xperia X telefoni su obojeni tako da se razlike u boji ne primećuju kada se pogledaju bokovi, prednja i zadnja strana. Kad smo već kod boja, Xperia X uređaji su dostupni u crnoj, beloj, zlatnoj i roze boji.

sony xperia x 7

Kamere Xperia X linije su novije generacije koja podrazumeva prediktivni hibridni autofokus. To znači da je kamera u mogućnosti da fokusira osobu i prati je dok se kreće po kadru. Zadnja kamera Xperia X telefona ima senzor veličine 23 MPx. Kamera aplikacija se može pokrenuti i okinuti za svega 0.6 sekundi. Prednja, selfie kamera je rezolucije 13 MPx i pravi sasvim pristojne fotografije.

sony xperia x 9

Sony obećava da su ovi telefoni sposobni da izdrže duže od ostalih, bez obzira na kapacitet njihove baterije. Xperia X ima bateriju kapaciteta 2.620 mAh i prema navodima Sony kompanije, ona može izdržati dva dana korišćenja nakon poslednjeg punjenja. Sve ostalo, prepoznatljivo Sony telefonima, je takođe tu, poput stereo zvučnika sa HiFi rezolucijom reprodukcije.



Ispod, sada metalne pozadine Xperia X telefona se nalazi Snapdragon 650 čipset sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, koja se može proširiti MicroSD karticom. Pokreće ga Android 6 Marshmallow.

Sony Xperia X Performance

Sony je za one koji žele moćniji uređaj pripremio Xperia X Performance model sa Snapdragon 820 čipsetom, 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Ovaj model je i IP 68 sertifikovan što znači da je otrporan na vodu i prašinu, dok ostala dva modela Xperia X serije nisu.



Kao što smo spomenuli ranije, Xperia X Performance ima ekran dijagonale 5 inča, 1080p rezolucije, što je u suštini čest izbor Sony kompanije. Telo telefona je takođe obojeno, kao i Xperia X model, "tone-on-tone approach" sistemom, a dolazi u crnoj i beloj boji.

Xperia X Performance nam stiže sa identničnom postavkom kamera kao i na Xperia X modelu, te sa zadnje strane imamo senzor od 23 MPx, a sa prednje senzor od 13 MPx. Zadnja kamera je u mogućnosti da napravi video snimke 4K rezolucije, a ISO može biti podignut čak na 12.800. Kao i na Xperia X modelu, taster za uključivanje telefona je u sklopu čitača otiska prstiju.



Sony Xperia XA

Sony je napravio i pristupačniju verziju Xperia X serije pa tako Xperia XA model dolazi sa etikom čija je cena niža. Shodno nižoj ceni, slabije su i karakteristike.

sony xperia x 8

Xperia XA dolazi sa ekranom dijagonale od 5 inča, 720p rezolucije i slabijom postavkom kamera: zadnja je rezolucije 13 MPx, a prednja 8 MPx.

sony xperia x 2

Ovaj model ima potpuno drugačiji čipset. Umesto Qualcomm-ovog nalazi se MediaTek čipset, modela MT6755 koji će raditi u kombinaciji sa 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. Kao i ostala dva modela, pokretaće ga Android 6 Marshmallow.

sony xperia x 10

Ovaj model ne uključuje čitač otiska prstiju, kao i stereo zvučnike. Baterija je takođe pretrpela “restrikcije” pa je tako njen kapacitet 2.300 mAh.

sony xperia x 15

Ostaje nam da vidimo koliko će ovi telefoni tačno koštati i na osnovu toga proceniti da li će Sony-ev plan zaživeti. Prema karakteristikama, verujemo da hoće ali kako cena ovih uređaja bude previsoka, sve pada u vodu.

sony xperia x 5