Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

10 najboljih verzija Androida!

10 najboljih verzija Androida!

Ako mislite da je aktuelna verzija Android operativnog sistema zapravo najviše inovacija donela, onda grešite. Evo koje su to verzije Android platforme donele najveće promene. 

Android, prvi put objavljen 2008. godine, još uvek je relativno mlad operativni sistem. Međutim, s obzirom da je prošlo nekoliko godina tokom kojih smo videli višestruka ažuriranja, bilo je dovoljno verzija Android-a koje treba pogledati. Neki su bili bolji od drugih, pa hajde da rangiramo 10 najboljih.

Kriterijumi za rangiranje bilo koje “top” liste se na kraju svode na na preferencije autora tako da se ni ova neće biti ništa drugačija. Kao dugogodišnji korisnik Android-a - koji se datira sve do Android-a 1.5 - imam iskustva sa skoro svakom verzijom Androida. Android, međutim, sve komplikuje. Iskustvo sa Android-om na Pixelu moglo bi da se razlikuje od iskustva sa istom verzijom na Samsung telefonu.



Neću jednostavno rangirati verzije zasnovane na tome koje imaju najbolje karakteristike, jer bi to u velikoj meri bilo usmereno ka najnovijim verzijama. Umesto toga, razmatraću uticaj koji je svako izdanje imalo na platformu u celini.

Da li ćete se u potpunosti složiti sa mojom listom? Ne! Zato počnimo.

10: Android 5.0 Lollipop

Počnimo sa dna liste sa kontroverznom verzijom Android-a. Izdan 2014. godine, Android 5.0 Lollipop dao nam je prvi ukus „Materijalnog dizajna“. Ovo je označilo još jedno veliko preuređenje dizajna za Android, ali ono koje je verovatno ostarilo najbolje.

Pored estetskih promena, ispod površine su se dešavale i neke glavne stvari. Android je sa Dalvika prešao na ART (Android Runtime), što je poboljšalo performanse aplikacija. Zbog toga većina Android aplikacija danas podržava Android 5.0 i novije verzije.

Iako je Lollipop izgledao sjajno na površini, bio je pun “bagova”. Upravljanje memorijom bilo je očajno na mnogim uređajima, zbog čega su se aplikacije prečesto zatvarale u pozadini. Takođe je bilo mnogo smetnji zbog novog sistema obaveštavanja.

Lollipop je bio važan za budućnost Androida, ali je imao dosta štucanja.



9: Android 6.0 Marshmallow

Govoreći o greškama, hajde da razgovaramo o verziji koja je ispravila puno problema sa Lollipop-om. Izdan 2015. godine, Android 6.0 Marshmallow nije imao fanfare kao druga izdanja, ali je bio potajno veoma važan.

Marshmallow je uveo veliku promenu u načinu na koji Android obrađuje dozvole za aplikacije. Umesto da traži od vas da date sve dozvole u ​​vreme instaliranja aplikacije, mogli ste da ih dodelite po potrebi. To znači da aplikaciji dajete pristup, na primer, datotekama samo ako radite nešto za šta je konkretno neophodna ta dozvola.

android marshmallow



8: Android 7.0-7.1 Nougat

Android 7.0 Nougat je objavljen 2016. godine i to je još jedno usavršavanje. U to vreme, “Materijalni dizajn” postajao je sve uglađeniji i usavršeniji. Android je imao lep, dosledan izgled.

Nougat je konačno doneo režim podeljenog ekrana na „stock“ Android. Pre ovoga, proizvođači telefona su primenili sopstvene metode za režim podeljenog ekrana, ali Nougat je to učinio standardnom karakteristikom. Ovo izdanje je takođe učinilo da „Doze“, funkcija namenjena uštedi baterije, deluje malo bolje.

Možda najveća stvar koju je Nougat doneo bio je Google pomoćnik. Ovo je bila verzija Androida koja je lansirana na Google-ovom prvom Pixel telefonu i bio je čvrsto integrisan sa operativnim sistemom. Google pomoćnik sada podrazumevano dolazi na svim Android uređajima.



7: Android 9 Pie

Kada je Android 9 Pie objavljen 2018. godine, njegov prijem bio je mešovit. Android prvi put nije imao dugme Nedavno / Pregled. Navigacija se sastojala od “home” dugmeta za u obliku tablete i malog kontekstualnog dugmeta za povratak.

Iako su polovični gestovi uskoro zamenjeni Androidom 10, neke druge funkcije imale su trajniji uticaj. Po prvi put je uključeno “Digitalno blagostanje”, paket alata za pomoć ljudima da steknu bolje navike u korišćenju. Takođe su predstavljene funkcije uštede baterije i automatske osvetljenosti ekrana napajani mašinskim učenjem.

Važan deo Android Pie-a bila je privatnost. Android je dobio bolju kontrolu nad tim kada aplikacije mogu da pristupe vašoj kameri i mikrofonu. Bilo je puno sitnica koje su u velikoj meri poboljšale ukupnu privatnost i sigurnost operativnog sistema.

android pie

6: Android 2.0-2.1 Eclair

Ubedljivo najstariji Android na ovoj listi, Android 2.0 Eclair objavljen je 2009. godine, samo šest nedelja nakon Android-a 1.6. Ovo je bilo monumentalno ažuriranje za operativni sistem u to vreme.

Eclair je predstavio mnoge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo: glasovno navođenu  korak po korak navigaciju u Google mapama, žive pozadine, pretvaranje govora u tekst, pa čak i zumiranje sa štipanjem. (Da, Android u početku nije imao zumiranje sa štipanjem.)

Ako ste bili Android korisnika u ovom trenutku, Eclair je ažuriranje. Još uvek se sećam kada je moj HTC Eris dobio ažuriranje i mogao sam da koristim navigaciju u Google mapama. To je bila epohalna promena. I da li možete da zamislite da koristite telefon bez zumiranja štipanjem?

5: Android 4.1-4.3 Jelly Bean

Android Jelly Bean je sadržao tri ažuriranja od 2012. do 2013. Kao rezultat glavne promene dizajna u Android 4.0 Ice Cream Sandwich-u, Jelly Bean je bio posvećen usavršavanju.

Jedna od najzapaženijih karakteristika Jelly Bean-a bilo je uvođenje panela Brza podešavanja. Ovo je funkcija koja je postala standardna na gotovo svim pametnim telefonima. Donelo je nekoliko prekidača koji su fiksirani u podešavanjima na pogodnijem mestu.

Jelly Bean je takođe doneo „Google Now“, koji je sada tada napušten. Koncept predviđanja informacija koji bi vam mogao pomoći tokom dana bio je prilično neverovatan u to vreme. Bio je prisutan neko vreme, ali ga je na kraju zamenio Google pomoćnik.

Još jedna sjajna karakteristika Jelly Bean-a koju je Google u međuvremenu napustio bili su vidžeti zaključanog ekrana. Bilo je lepo imati brz pristup praktičnim dodacima bez potrebe za otključavanjem telefona, ali prosečnom potrošaču možda nije bilo tako lako za korišćenje.

4: Android 4.4 KitKat

Google je 2013. godine objavio prvu brendiranu verziju Android-a, 4.4 KitKat. Prethodne verzije Android-a su bile tamne sa neonskim svetlima. KitKat je krenuo u suprotnom smeru sa svetlom pozadinom i prigušenim svetlima.

Ovo je bila prva verzija Androida koja je imala prozirnu statusnu traku u vrhu početnog ekrana. Takođe je označio prelazak na jednobojne ikone na statusnoj traci, koja je u ovom slučaju bila bela. Ove male estetske promene učinile su da zona za obaveštenja izgleda mnogo čistije.

KitKat je prva verzija Androida koja je podržavala „OK Google“ komande za buđenje. U ovom trenutku to je funkcionisalo samo sa uključenim ekranom, ali to je bio važan početni korak za ono što će na kraju postati Google pomoćnik.

Ljubitelji Androida KitKat se možda sećaju kao verzije koja je pokrenuta na Nexusu 5. Nexus 5 je do danas verovatno najomiljeniji pametni telefon koji je Google objavio. Bio je to sjajan brak između softvera i hardvera.

android kitkat

3: Android 10

Android 10, objavljen 2019. godine, bio je prva verzija koja je napustila nadimke motivisane popularnim desertima. To je signaliziralo da Google vodi Android u „zrelijem“ smeru.

Najuočljivija promena u Android-u 10 bila je navigacija pokretima preko celog ekrana. Android Pie započeo je prelazak sa navigacione trake i dugmadi, ali Android 10 je to u potpunosti prihvatio. Android prvi put nije imao dugmad „Početna“ i „Nazad“.

Još jedan veliki dodatak u Androidu 10 bila je mračna tema širom sistema. Prebacivanjem prekidača možete da kontrolišete temu bilo koje aplikacije koja podržava sistemsku postavku. Nema više izbora tema po aplikacijama (osim ako to stvarno ne želite). Osnovna boja Androida polako je postala prilično bela i svetla, pa je ovo bila vrlo dobrodošla karakteristika koja takođe pozitivno utiče na bateriju na uređajima sa AMOLED ekranom.

Android 10 je imao mnogo funkcija, ali još jedna važna bila je bolja kontrola dozvola. Korisnici su konačno dobili veću kontrolu nad tim koje aplikacije mogu da pristupe njihovim lokacijama. To je nešto na čemu Google prilično radi poslednjih godina, a Android 10 je bio veliki korak napred.

Android 10 | Android

2: Android 8.0-8.1 Oreo

Objavljen 2017. godine, Android Oreo nije doneo masovno preuređenje dizajna, ali je tiho bio jedna od najstabilnijih i najfinijih verzija operativnog sistema. Ovo je drugi put da Google koristi brend za nadimak za desert.

Ipak, Android Oreo nije bio tanak sa karakteristikama. Slika u slici postala je izvorna karakteristika, kanali za obaveštavanje uneli su mnoštvo prilagođavanja obaveštenja, pa čak i odabir teksta dobio je nove opcije.

Možda je jedna od najprikladnijih karakteristika ikada na Android-u predstavljena je sa Oreo-m: Automatsko popunjavanje lozinke. Baš kao i u pregledaču Chrome, Android je mogao da zapamti vašu prijavu za aplikacije, čineći drastično lakšu upotrebu aplikacija i podešavanje novih uređaja.

Android Oreo je takođe predstavio Project Treble , koji je obećao da će poboljšati situaciju ažuriranja koja Android muči godinama. Četiri godine kasnije, da li je to nešto promenilo? Verovatno ne onoliko koliko se Google nadao.

1: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandvich objavljen je 2011. godine, a nepokolebljivi Android fanovi pamtiće ga kao prilično veliku stvar. Ovo je bilo prvi put da je Android zapravo izgledao kao savremeni operativni sistem zahvaljujući novozaposlenom šefu dizajna Matiasu Duarteu .

Android 3.0 Honeycomb, koji je bio namenjen samo za tablete, predstavio je neonski „Holo UI“. Ice Cream Sandwich (koji se obično naziva „ICS“) oplemenio je Holo interfejs  i preneo ga na telefone, objedinivši dve kategorije uređaja. Nisu svi ljubitelji načina na koji je Google spojio tablete i telefone, ali to je nesumnjivo bila velika promena za platformu.

Ice Cream Sandwich je doneo bogatija obaveštenja koja su prvi put u istoriji Android-a mogla da se uklone. Otključavanje licem je dodato kao novi bezbednosni metod.

Zaista se ne može dovoljno naglasiti koliko je Holo UI bio velik za Android. Pre toga, Android zapravo nije imao jezik dizajna. Bio je vrlo osnovan i izgledao je kao nešto dizajnirano za programere. Ice Cream Sandwich je konačno učinio da deluje prijatnije za upotrebu.

Ice Cream Sandwich je predstavljen na Samsung Galaky Nexus-u. Tada se stekao utisak kao da je Android konačno porastao i Google ga je shvatio ozbiljno kao glavni operativni sistem.

android ICS

Ovo je bio težak spisak sastavljanje, a mogao je da se napravi sasvim drugim redosledom sa valjanim argumentima. Svako Android izdanje je dodalo nešto važno, ali neka su imala veće uticaje u globalu. Nadamo se da je sledeća velika karakteristika pred vratima .