Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

7 trendova u svetu pametnih telefona koje je LG pionirao, a drugi kopirali!

7 trendova u svetu pametnih telefona koje je LG pionirao, a drugi kopirali!

Posle nedelja glasina, LG Electronics je zvanično objavio da ukida svoje poslovanje sa mobilnim telefonima. Iako je ovo bilo očekivano već neko vreme jer mobilno odeljenje ove kompanije konstantno gubi novac iz godine u godinu, za nas ljubitelje mobilnih telefona ova vest nije nimalo radosna.

LG Wing, telefon sa dva ekrana (jednim rotirajućim) je bio vrlo dobro izrađen pametan uređaj koji je doneo istinsku praktičnost novom tipu telefon, što još jednom potvrđuje da je LG-jev mobilni tim isprobao mnoge stvari kada su drugi brendovi igrali na sigurno.

 



Neke od novih stvari koje je LG isprobao bile su potpuni neuspeh, poput modularnog koncepta na LG G5 ili skeniranja ručnih vena na LG G8, ali bilo je još mnogo funkcija koje su se ne samo pokazale korisnim već su od tada postale industrijska norma. 

U nastavku se nalaze 7 trendova - poređanih po značaju - pokrenutih od strane LG-ja koji danas predstavljaju uobičajene, očekivane karakteristike modernog pametnog telefona.

Kapacitivni ekran osetljiv na dodir

Nema sumnje da je originalni iPhone bio revolucionarni uređaj koji je promenio tok industrije pametnih telefona. Ali narativ da je ovaj model izumeo ekran osetljiv na dodir za eru pametnih telefona nije sasvim tačan.

The LG Prada, the world's first phone with a touchscreen

LG Prada (ili poznat pod kodnim imenom LG KE850 u nekim regionima) zapravo je lansiran mesecima pre prvog iPhone-a, a imao je i kapacitivni ekran osetljiv na dodir. Ovo čini LG Prada-u prvim pametnim telefonom koji koristi ekran osetljiv na dodir. Naravno, Appleov multi-touch koji je nudio pokrete poput pinch-to-zoom je prefinjeniji, ali ako čisto govorimo o tome ko je prvi stigao, to je bio LG, a ne Apple.

Kamera ultra-širokog ugla

Kamera ultra-širokog ugla danas je toliko obavezna za sve pametne telefone u bilo kom rasponu cena da je teško poverovati da je postojao dvogodišnji prozor kada je LG bila jedina marka pametnih telefona koja ga nudi. Ultraširok objektiv je debitovao na LG G5 tokom proleća 2016. godine, a tek na jesen 2018. godine sledeći Android brend (Huawei) je usvojio ovaj objektiv. Samsung i Apple su uskočili na ultraširok opseg u proleće, odnosno u jesen 2019. godine.



LG showing off its ultra-wide lens during Mobile World Congress 2016

Uklanjanje prednjih hardverskih tastera za tanje okvire

Svaki pametni telefon danas - čak i budžetski - ima prednju stranu koja je gotovo u potpunosti ekran. Nije uvek bilo tako: sećate se kada su pametni telefoni imali ogromne okvire u kojima su se nalazili fizički tasteri koji su po današnjim standardima izgledali vrlo nezgrapno?

LG G2

 



LG G2, objavljen u septembru sada već davne 2013. godine, bio je prvo veliko izdanje koje je uklonilo fizičke tastere na prednjoj strani radi čišćeg izgleda. Samsung i Apple nisu povukli ovaj potez sve do 2017. sa Galaxy S8 i iPhone X modelima.

iPhone 6 Plus and LG G3 bezel sizes

Poređenja radi, LG G3 i Apple iPhone 6 Plus su imali istu dijagonalu ekrana od 5,5”, ali je zbog manjih ivica ekrana LG G3 bio daleko manji uređaj, samim tim i jednostavniji za držanje i korišćenje.



Profesionalni režim kamere

Dobra kamera pametnog telefona treba da omogući korisniku da usmeri i fotografiše bez razmišljanja i da u većini slučajeva napravi dobar snimak. Upravo je to filozofija po kojoj Apple i Google proizvode svoje telefone, otuda i njihove osnovne, veoma jednostavne aplikacije za kamere. Ali postoje neki entuzijasti koji žele veću kontrolu, što je LG imao na umu kada je njegov G3 dobio „ručni režim“, što je korisnicima dalo mogućnost podešavanja kao opcija kao što su balans bele, ISO, brzina zatvarača i područje fokusa. Nešto više od godinu dana kasnije, LG će dodaje i ručne kontrole za snimanje video zapisa u modelu V10.

 

LG G3 manual mode

Ručni režim, koji je sada možda poznatiji kao „Pro režim“, može se naći na gotovo svakom Android pametnom telefonu, osim u Google Pixel-u, naravno.

Treba napomenuti da je LG G3 bio prvi pametni telefon u svetu koji je posedovao laserski autofokus koji sve češće viđamo na današnjim pametnim telefonima.

Ekran sa Quad HD rezolucijom

the LG G3's quad HD display

U poslednje dve godine većina Android proizvođača se zalaže za WQHD + rezoluciju (zajedno sa 120Hz) što drastično utiče na životni vek baterije. Pa, LG je, u dobru i zlu, bio prvi brend koji je progurao ideju da bi moglo vredeti žrtvovati trajanje baterije za više piksela na ekranu. LG G3 je prvi telefon koji je ponudio Quad HD rezoluciju (1440 x 2560) još kada su ekrani telefona jedva dostizali 1080p. To je dovelo do osrednjeg trajanja baterije, ali taj ekran je izgledao tako oštro te 2014. godine, da je to bila poštena trampa.

Duži / viši odnos širine i visine

the LG G6

Veličine ekrana pametnih telefona počele su da postaju sve veće i veće sredinom 2010-tih godina, do te mere da je telefone poput Nexus 6, iPhone 6 Plus i LG-jev V10 bilo prilično teško držati jednom rukom. Ovo je dovelo do toga da odluka LG-a da krene sa višim / užim odnosom stranica 18:9 (umesto dugogodišnjih 16: 9) sa G6 modelom iz 2017. godine, bude od velikog značaja za industriju jer je omogućilo da se ekrani telefona neprestano rastu prema gore, a da pritom ne budu previše široki. Samsungov Galaxy S8 takođe zaslužuje zasluge za promenu odnosa širine i visine na 18:9, ali LG G6 je predstavljen nedeljama pre Samsungovog uređaja.

Dvostruko tapkanje za buđenje / zaključavanje

Budući da je LG sklonio dugme za početak sa prednje strane telefona, počevši od G2, morao je da smisli lakši način da korisnici probude ekran telefona. Njihovo rešenje je i dalje jedna od mojih najdražih softverskih karakteristika do danas: dvostruko tapkanje po ekranu za buđenje ili zaključavanje. Brže je i zahteva manji doseg prsta od pritiska na bočno postavljeno dugme za napajanje, a takođe se i mnogo teže slučajno aktivira od Apple-ovog pojedinačnog dodira za buđenje (koji je predstavljen sa iPhone X). Prilagođeni ROM-ovi su imali neke različite primene iste funkcije pre LG G2, ali LG je zaslužan za to što je implementirao ovu funkciju kao zvaničan proizvođač telefona.

LG je uvek bio spreman da isproba nove stvari

Bezbroj je razloga za propast LG-ovog poslovanja sa pametnim telefonima. Njegov marketing bi mogao biti doveden u pitanje (sećate se insistiranja na dodavanju „ThinQ-a“ imenima njihovih telefona?), a imao je i nesrećnih hardverskih grešaka poput problema sa bootloop-om kod G4. Ali na kraju mislim da je gigantski neuspeh modularnog eksperimenta G5, zajedno sa drugim eksperimentima u uskim nišama poput prethodno pomenutog skeniranja vena ruku, doveo do toga da su potrošači i mediji LG telefone smatrali neozbiljnim uređajima punim „trikova“. LG je takođe često odustao od svojih hardverskih odluka, što baš i ne uliva poverenje kada se nadate izgradnji dugotrajnog ekosistema.

Izlazak LG-a sa tržišta pametnih telefona je loša vest jer su za svaki neuspeli “gimik” ostale tri-četiri istinski korisne funkcije. I naravno, kao što sam rekao na početku, smatram da je LG Wing zaista koristan uređaj.

LG Wing running two apps at once

Nedostajaće mi LG u telefonskom prostoru - nisu se plašili da isprobaju nove stvari u industriji koja ponekad može biti puna dosadnih kopija - i zahvalan sam na stvarima koje su uveli u mobilnu industriju. Hvala ti LG za sve što si nam dao.