Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Treble se može primeniti na Xiaomi Redmi Note 4!

Google Treble se može primeniti na Xiaomi Redmi Note 4!

Android 8 Oreo će je već dostupan za Xiaomi Redmi Note 4 telefon zahvaljujući Google Treble projektu.

Google Treble je jedan od projekata koji treba da naprave razliku kada je reč i nadogradnji starijih telefona na noviju verziju operativnog sistema. Sve to nam je stiglo uz Android 8 Oreo i jedini zvanični uslov da Google Treble bude primenljiv je da uređaj “iz kutije” dolazi sa najnovijom verzijom Android-a.

 



Mi smo već pisali o Google Treble projektu i objasnili šta on konkretno znači za Android zajednicu i uopšte Android korisnike. Ukoliko želite dodatno o tome da se informišete, posetite priloženi link:

>> Sve o novom Google Treble projektu! <<

Primera radi Galaxy S8, OnePlus 5T i Nokia 8 premium telefoni ne mogu iskoristiti benefite Google Treble projekta, ali zato budžetni Xiaomi Redmi Note 4 može! Za one koji nisu pročitali naš članak, Google Treble je prosto rečeno Android OS framework u modulu koji je odvojen od svega onog što dodaju proizvožači komponenti telefona, kao i od onog što dodaju mrežni operateri. To mnogo olakšava i ubrzava proceduru prilagođavanja nove verzije Android-a za sam uređaj, a ima ih na milione različitih. To je čak dovelo do lakšeg “portovanja” AOSP verzije Android-a za ostale uređaje.

E sada, programer “phhusson”, sa XDAdevelopers.com foruma, je napravio dobar posao napravivši takozvani “single system image” Android 8 Oreo operativnog sistema koji se može podići na različitim uređajima koji koriste drugačije tipove čipseta. Naravno, sve ovo je moguće zahvaljujući Google Treble projektu. Upravo je njegov rad doveo do toga da i sam Google radi na Treble-u za Redmi Note 4 model telefona.

Redmi Note 4 pokreće Snapdragon 625 čipset što je dodatna prepreka za AOSP portovanje. Međutim, programer “abhishek987” je uspeo da iskoristi “cust” particiju MIUI korisničkog kako bi napravio vendor particiju koju Treble projekat zahteva.

To u prevodu znači da je moguće instalirati LineageOS 15.1 ROM, prateći veoma detaljno uputstvo, i tako doći do Android 8 Oreo operativnog sistema koji nije presvučen nekim korisničkim izgledom. Takođe, jednom kada se instalirate LineageOS 15.1 ROM, automatski ste ispunili jedan od preduslova za prelazak na nadolazeću Android P verziju.