Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Policija misli da ih navigaciona aplikacija Waze ugrožava!

Policija misli da ih navigaciona aplikacija Waze ugrožava!

Američki policajci se boje za svoju bezbednost jer korisnici Waze aplikacija znaju gde su im patrole i radari! 

Da li ste znali da možete koristiti Google-ovu Waze aplikaciju kako bi izbegli saobraćajne gužve i radare? Naravno da je to moguće, ta vrsta usluge u okviru aplikacije služi kako bi vozači bili još oprezniji. Međutim, policajci ne misle tako. Oni to posmatraju kao pretnja i žele da Google učini nešto povodom toga. Američki policijski zvaničnik koji se obratio štampi povodom ove teme nagovestio je da ova funkcija koja Waze sadrži lako može dovesti do toga da se ubice lopovi i ostali kriminalci izvuku tokom potere. Policija se nada da će ove kritike naterati Google da deaktiviraju ovu vrstu usluge koju Waze pruža kako bi se sigurnost građana ponovo doveo na zadovoljavajući nivo.

Tim koji stoji iza Waze platforme tvrdi da vode računa o bezbednosti policajaca i poverljivih informacija, sarađujući sa svim policijskim stanicama širom sveta. Sa druge strane, postoje velike šanse da Google ne uradi ništa po tom pitanju jer su sve te informacije kreirane od strane korisnika Waze aplikacije. Dakle, oni uoče parkiran policijski auto ili radar gde kasnije u Waze unose to što su zapazili. Na taj način svi ostali mogu znati gde se nalazi patrola ili radar. Teško je diskutovati, barem što se Amerike tiče, o tome da se zabrani deljenje informacija ovog tipa.

Takođe, nameće se pitanje da li će ukidanjem ove opcije Waze-a dovesti do veće bezbednosti policajaca i građana? Waze ne dostavlja nikakvu autorizovanu mapu koja prikazuje gde se nalaze policijske patrole i radari ili možda neka njihova aktivnost. Iz svega ovog možemo zaključiti da se ukidanjem ove funkcije neće postići ništa. Srećom kod nas to nije problem!