Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Antivirus za Android uređaje

Antivirus za Android uređaje

Pročitajte da li vam je zapravo potreban antivirus za vaš Android uređaj, zašto je dobro instalirati antivirus aplikaciju a zašto ne i koji su to najbolje antivirus aplikacije.

Vreme je da otvorimo diskusiju o tome da li je antivirus potreban za Android telefone ili tablet uređaje. Mnogi govore da je virusa puno, mi smo pisali o tome više puta, nešto detaljnije pogledajte OVDE, a neki govore da je antivirus softver neophodan i neizostaviv pogotovu od kako je plaćanje pomoću telefona omogućeno.

 



Dobri poznavaoci računara i pametnih uređaja su itekako svesni opasnosti koji se na internetu nalaze, međutim dosta njih ne želi da preuzima neke dodatne zaštitne mere od onih već postojećih jer smatraju da surfovanjem sigurno neće ugroziti sebe. Iskreno, ja i nekoliko mojih kolega spadamo u tu grupu ljudi. Znajući gde nas vrebaju nevolje mi ih jednostavno izbegavamo, tako da nam pored “Windows Defender-a” kada je Windows 8 operativni sistem u pitanju, dodatni antivirus nije potreban.

>> Pojavio se novi lukavi virus za Android platformu! <<

>> U kopijama, novim i jeftinim Android telefonima otkriven je virus! <<

Što se tiče Android telefona situacija je veoma slična. Google dosta vodi računa o sigurnosnim potreba korisnika Android platforme i radi na tome da “antivirus” bude implementiran u samu platformu. Kada kažemo “radi na tome” mislimo na to da se trude da iz dana u dan što više unaprede odbrambeni sistem Android platforme. Ne znamo da li ste znali, ali u okviru Google Play usluga nalazi se servis koji se brine o sigurnosti korisnika i on je prisutan sve vreme, još od dana kada ste kupili svoj Android uređaj.

Često nas pitaju “da li da instaliram antivirus” i “koji antivirus da instaliram”. Teško je dati najbolji odgovor. Jednostavno, savet nije univerzalan. Navešćemo nekoliko saveta pa se sami pronađite.



Mnogi telefoni nisu baš sinhronizovani sa Google servisima, uglavnom su to neke divlje kineske kopije ili telefoni koji jednostavno ne koriste Google sinhronizaciju. Niste znali to? Pa recimo Prestigio je na početku svoje “karijere” prodavao tablet uređaje koji nisu imali Google Play prodavnicu. U tim situacijama jedini način da se preuzme aplikacija su alternativni servisi poput AppBrain-a i slično. Ovakvi uređaji nemaju dobar odbrambeni sistem i svaki korisnik koji ne poznaje internet baš najbolje bi trebalo da se opremi antivirus aplikacijom.

Čak i ako imate telefon ili tablet koji koristi Google sinhornizaciju odnosno Google Play usluge to ne znači da ste 100% sigurni. Ako koristite plaćanje preko svog telefona i imate sinhronizovan nalog sa svojim tekućim računom onda je svakako dobro da imate dodatan “prsten” zaštite. Da se razumemo, Google je svoj posao po pitanju Google novčanika odradio savršeno, međutim ako ste neko ko instalira aplikacije koje nisu sa Google Play prodavnice onda razmislite o instaliranju antivirus programa.

>> Novi trojanac za Android lažira isključivanje telefona i špijunira korisnike! <<

>> TOP 10 Aplikacija koje troše bateriju, memoriju i usporavaju Android uređaj! <<



E sada, ukoliko nemate podešen Google novčanik i ako u svom telefonu ne čuvate neki kompromitujući podatak ili multimedijalni sadržaj, onda zaboravite na dodatnu zaštitu. Zašto vas savetujem da ne koristite antivirus? Zato što oni usporavaju telefon konstantim skeniranjem telefona i podataka na telefonu. Takođe, antivirus programi blokiraju pristup web adresama “sumnjivog” tipa, iako vi već duže vreme posećujete tu adresu na svom računaru recimo. Nekada antivirus može biti veoma dosadan nekim sigurnosnim pitanjima, proverama i zahtevima, a čemu sve to? Čemu tolika zaštita znajući da su, pored već perfektne Google-ove zaštite, sve vaše datoteke i informacije neprofitabilnog tipa.

Adrian Ludwig je jednom pametno rekao:

“Google sigurnosni servisi za Android platformu su dizajnirani da pruže najjaču sigurnost za mobilne uređaje, naravno sve to korisnici Android-a dobijaju potpuno besplatno. Podaci Android ekosistema su pokazali da se korisnici Android platforme suočavaju sa veoma niskim rizikom potencijalne zaraze škodljivih aplikacija. Korisnici naravno mogu da izaberu bilo koje drugo rešenje u nameri da se zaštite ako im se ne dopada Google zaštita. To im je omogućeno jer Google želi da to bude stvar izbora pa tek onda zaštite.”



Redakcija portala pametnitelefoni.rs ima poverenja u Google tako da trenutno ne koristimo dodatan antivirus. Opet, ukoliko spadate u kategoriju korisnika koji osećaju potrebu za dodatnom zaštitom, opravdano ili ne, evo nekoliko proverenih aplikacija.

>> Norton Security & Antivirus <<

>> AVG Zen <<

Dakle, šta je naš odgovor? Koji je naš savet, generalno?

Nema ništa loše u tome što nam ove kompanije nude svoje rešenje kada je zaštita u pitanju, iako nas je već Google zaštitio veoma dobro. Ove aplikacije su dobre za osobe koje jednostavno žele dodatnu zaštitu i “miran san”.

Sa druge strane ako izbegavate sumnjive linkove, ne otvarate sumnjive mejlove, ne instalirate aplikacije koje su iznenada preuzete sa interneta na vas telefon, ako instalirate aplikacije samo sa Google Play prodavnice ili Amazon Appstore-a onda nemate razloga za brigu. Antivirus aplikacija vam uopšte nije potrebna.

Ako primećujete da vaš telefon ne radi onako kako je nekada radio možda bi bilo dobro da probate antivirus i ocistite svoj telefon od mogućih virusa.