Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti VR uređaj od kartona? [Google Cardboard Headset]

Kako napraviti VR uređaj od kartona? [Google Cardboard Headset]

Evo kako da napravite niskobudžetni VR uređaj koji uz pomoć pametnog telefona kreira virtelnu realnost. Dakle, ovo uputstvo je praktično jedan “uradi sam” projekat.

Google je još 2014 godine predstavio niskobudžetni VR uređaj, sačinjen od kartona! Pored kartona, od čega je kućište napravljeno, tu su i dva staklena sočiva i magnet. Da bi ovaj uređaj pružio iskustvo virtuelne realnosti, korisnik mora da ima kompatabilni Android telefon. To je sve!

 



E sada, Google je jedno vreme preko partnera prodavao gotov Google Cardboard Headset za one koji žele samo da ga sastave. Međutim, on se brzo rasprodao. Iako je Google Cardboard Headset 2 u međuvremenu postao dostupan, prva verzija je i dalje popularna jer se može lako napraviti kod kuće. Novija verzija Google VR uređaja od kartona je malo naprednija i zahteva više truda kako bi se napravila kući. Iz tog razloga, danas želimo da vam pokažemo kako da napravite Google Cardboard Headset prve generacije.

Zašto bi neko uopšte želeo ovakav VR uređaj? Pa, vidite da HTC, Facebook i Samsung uveliko rade na VR uređajima visoke klase. Doduše, mi nismo do sada pisali previše o njima, ali obećavamo da hoćemo jer zaslužuju mnogo pažnje. Kolege sa Benchmark.rs sajta su imali prilike lično da probaju HTC Vive VR uređaj, a kako oni navode radi se o izuzento naprednoj tehnologiji koja će oduvati prvo gejmere, a kasnije i sve ostale. Više o tome pogledajte OVDE.

Šta je potrebno za ovaj projekat?

Pre nego što krenemo sa “Do It Yourself” tj. DIY projektom, napomenućemo šta vam je to sve potrebno:

1. Prvo i osnovno je parče zdravog kartona dimenzija 60*30 cm.

2. Čičak traka dužine 6 cm.



3. Jedan neodimijumski magnet u obliku prstena, prečnika 1.9 cm.

4. Jedan keramički, okrugli magnet, prečnika 1.9 cm.



5. Dva 4.5 mm bikonveksna sočiva. Njih možete poručiti OVDE po ceni od 7$.

Što se alata tiče, tu improvizujte. Bilo bi dobro da imate mehanički skalpel, makaze, malo lepka koji brzo suši, lenjir i selotep trake.



Kako napraviti Google Cardborad Headset?

1. Prvo što je potrebno učiniti je štampanje šablona (na tri strane), po kom ćete rezati karton. Šablon možete preuzeti direktno sa ovog LINKA.

2. Makazama ili skalpelom izrežite šablon tako da ostane samo ono što vam je potrebno.

3. Na šablonu imate brojevima označeno koji delovi šablona se lepe jedno preko drugog. Dakle, preko zatamljenog broja “1” zalepite drugi, svetliji broj “1”. Sve tako do broja “3”.

4. Zatim lepkom, dobro zalepite sređeni šablon papir preko kartona.

5. Sada skalpelom odstranite višak kartona. Koristiti lenjir kako bi izvuli ravne i precizne linije prilikom sečenja kartona.

6. Zatim polako i strpljivo izrežite sve ostalo. Sitne detalje ubadanjem skalpela režite polako, bez prevlačenja skalpela duž linije jer tako ćete slučajno izrezati nešto što ne treba. Strpljenje je naš najbolji savet za ovaj korak.

7. Kada sve izrežete, vreme je za sklapanje! Prvo postavite sočiva na svoje mesto, ali obratite pažnju na to da ona budu ispravno orijentisana. Na šablonu imate navođenje koje vam govori u kom smeru sočiva treba da budu postavljena.

8. Prekalupite gornji deo napred, preko onog srednjeg gde sočiva stoje, a donji deo nazad. Na ovaj način sočiva budu u “sendviču od kartona” te ne mogu da ispadnu prilikom korišćenja Google Cardboard Headset-a.

9. Zatim pomoću lenjira prekalupite ostale delove šablona tamo gde je linija tanja i svetlija.

10. Postavite keramički magnet na označeno mesto, a magnet u obliku prstena sa postavite sa njegove suprotne strane.

11. Nastavite sa preklapanjem kartona prema šablonu tako da svi “zubići” upadnu u svoje mesto.

12. Kada preklopite sve, projekat će već dobiti svoju originalnu Google Cardboard Headset formu. Savetujemo da odstranite dodatnu, treću stranicu kod dela za magnetnog prstena jer nije toliko potrebna.

13. Takođe, koristite lepak kako biste dobro zalepili poslednju stranicu kod magneta. U suprotnom, tokom korišćenja, stranica će se odlepiti.

14. Na samom vrhu kartonske stranice, gde spuštate telefon, zalepite čičak traku tako da se ona kasnije hvata za drugu čičak traku koja je na gornjem delu Google Cardboard Headset-a.

To je to! Uspešno ste priveli kraju svoj DIY projekat i sami napravili Google Cardboard Headset VR uređaj od kartona!

Sada samo pokrenite Cardboard aplikaciju koja je dostupna za preuzimanje sa Google Play prodavnice i ubacite telefon u svoj Google Cardboard Headset!

Jedini nedostatak prve generacije Cardboard VR uređaja je to što ne podržava telefone ećih dijagonala kao što je Nexus 6. Za uređaje koje imaju ekran većih dijagonala potreban je Cardboard druge generacije. Ako vas zanima koje su to najbolje aplikacije za Google Cardboard Headset kartonski VR uređaj, onda se uputite na priloženi link:

>> Najbolje Google Cardboard Headset aplikacije! <<