Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sačuvati sve fotografije sa Facebook-a na Google Slike servis?

Kako sačuvati sve fotografije sa Facebook-a na Google Slike servis?

Evo kako da najlakše i najbrže moguće prebacite sve fotografije sa Facebook društvene mreže na Google Slike servis.

Facebook nije previše uradio da vaše fotografije koje ste podelili na toj društvenoj mreži budu dostupne za ponovno preuzimanje odjednom. Većina nas ima gomilu fotografija na Facebook-u ali to nije dugoročno rešenje. Razumemo da je korisnicima pametnih telefona najlakše da tako dele fotografije, međutim Facebook je očajan po pitanju pretrage i organizacije tih fotografija.

 



Vremenom, mnogi se odluče da sve fotografije podeljene na Facebook društvenoj mreži sačuvaju na nekom drugom, kvalitetnijem i korisnijem cloud servisu namenjenom baš za te stvari.

Jedan od najboljih servisa za to je Google Slike. On je uvek bio odličan izbor jer je išao kao podrazumevani uz Google+ društvenu mrežu. A od kako je na Google I/O predstavljen kao individualni, unapređeni servis koji radi na raznim platformama, Google Slike je sada “nuber one” u svakom smislu. Nešto više o Google Slike servisu pročitajte na priloženom linku:

>> Nova, fenomenalna Google Slike aplikacija je sad dostupna za preuzimanje <<

Ali kako prebaciti sve fotografije odjednom sa Facebook-a na Google Slike? Nažalost, preuzimanje svih datoteka uz pomoć alatki koje nudi Facebook je poprilično komplikovano. Jednostavno te alatke nisu baš korisne. Međutim, postoji način da se sve to obavi kako treba bez previše muke. Mi ćemo vam pokazati kako.

Facebook vam omogućava da veoma lako podelite fotografije ali ne i da ih povratite. Jedini način da preuzmete svoje fotografije sa Facebook-a je da ih preuzimate jednu po jednu ili preuzmete sve datoteke koje se odnose na vaš nalog.

Kako preuzeti kopiju svog Facebook naloga

1. Uputite se u podešavanja svog Facebook naloga.



2. U okviru “General” isečka imaćete opciju “Download a copy of your Facebook data

Facebook data export tool

3. Klikom na tu opciju podnećete zahtev za preuzimanje kopije vašeg Facebook naloga.

4. Nakon nekoliko minuta, koliko Facebook-u treba da pripremi kopiju, će vam stići email sa linkom za preuzimanje zip datoteke.



Kada raspakujete preuzetu ZIP datoteku imaćete razne foldere i datoteke između kojih je i folder “Photos” i “Videos”. Ti folderi pored mnogobrojnih ostalih datoteka sadrže sve vaše fotografije i video zapise. Ono što ne valja u svemu tome je to da će među tim datotekama biti mnogo duplikata. Ono najiritantnije je to što će mnoge fotografije biti kompresovane na rezoluciju 800*800. Tu nije kraj. Sve informacije (EXIF data) o tome kojim uređajem je fotografisano, gde je fotografisano, datum, vreme, apsolutno sve će biti potpuno obrisano. To znači da će računari ili servisi za čuvanje fotografija, kao što je recimo Google Slike, sve te datoteke gledati kao da su načinjene u momentu kada su preuzete na računar. Nažalost, to je posledica loše odluke pri postavljanju telefona gde nije aktivirano pravljenje rezervne kopije fotografija i video zapisa na Google Slike servis.

No, ipak nije na odmet jednostavno preuzeti fotografije i video zapise sa Facebook-a i naknadno ih sačuvati na Google Slike servis. Nije da će te fotografije moći da se sortiraju po lokaciji, vremenu i datumu nastanka ali ćete svakako moći da ih pretražujete po samom sadržaju. Mislimo na to ako se na fotografiji nalazi ljubimac, neki vaš tagovani prijatelj ili slično.

Da biste sve te fotografije nakačili na Google Slike potrebno je da uradite sledeće ukoliko ne želite da ručno sve radite. Pre nego počnete bilo šta preporučujemo da iskoristite neki program za pronalaženje i brisanje duplikat fotografija ili da ih ručno obrišete.



1. Sa priloženog linka preuzmite i instalirajte program “Google Photo Backup” i prijavite se na svoj nalog.

2. Raspakovane “Photos” i “Videos” foldere spakujte u jedan novokreirani fodler nazvan “Facebook za Google Slike”.

Google Photos Backup tool

3. Startujte instalirani Google Slike desktop program i u podešavanjima kliknite na taster “Add”. Umesto podrazumevanih foldera podesite novokreirani “Facebook za Google Slike