Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Saznajte sve novim Pixel 3 i Pixel 3 XL telefonima! [Karakteristike i Cena]

Saznajte sve novim Pixel 3 i Pixel 3 XL telefonima! [Karakteristike i Cena]

Google Pixel 3 i Pixel 3 XL su zvanično predstavljeni! Pogledajte o kakvim se telefinima radi i saznajte sve o njima!

 

U prethodnih mesec dana smo imali prilike da se detaljno upoznamo sa Google Pixel 3 i Pixel 3 XL telefonima. Naravno, to su nam omogućile procurele informacije koje su bile neverovatno detaljne. Šta više, imali smo priliku da vidimo detaljnu recenziju telefona pre samog zvaničnog lansiranja.





Prosto je neverovatno koliko je dostupnih informacija bilo, što u “foto” formatu, što u video formatu. Mi smo naravno pisali o tome te više o svemu možete pročitati na priloženom linku:

>> “Nezvanično lansiran” Google Pixel 3 XL! Evo kakvu kameru ima... (VIDEO) <<

Međutim, došao je dan kada će sve te informacije postati zvanične jer je Google predstavio svoje nove Pixel 3 i Pixel 3 XL modele na događaju koji se odvio 09. oktobra, 2018. godine.

Razlog zbog čega se Google nije toliko brinuo oko procurelih informacija je jednostavan: ništa bitno se nije ni otkrilo. Ove godine Google prosto nije išao na tu “kartu” visokih karakteristika i najnovijih komponenti. Ove godine, Google se okrenuo softwer tj. veštačkoj inteligenciji.

Samim tim, ovogodišnji Pixel 3 i Pixel 3 XL se ne razlikuju preterano od svojih prethodnika, kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju hardvera. 



I dalje Pixel telefoni dolaze sa 4 GB RAM-a, oba modela, sa 64 GB interne memorije. Naravno, postojaće varijanta i sa 128 GB interne memorije za one kojima 64 GB nije dovoljno. Smatramo da je pametnije izvodijiti 100$ više i odlučiti se za varijantu sa 128 GB interne memorije jer novi Pixel 3 i Pixel 3 XL telefoni ne poseduju fioku za MicroSD te se memorija ne može hardverski proširiti.

Ove godine Pixel 3 i Pixel 3 XL pokreće trenutno najmoćniji čipset Snapdragon 845 tako da po tom pitanju niko neće biti nezadovoljan. Ono što je istinski unapređeno u odnosu na prethodne Pixel 2 i Pixel 2 XL telefone je ekran. Novi Pixel 3 i Pixel 3 XL telefoni sada dolaze sa LG OLED ekranima čije osvetljenje doseže čak 400 i više nita. To bi trebalo da prepolovi šanse da se pojavi “Burn in” efekat koji zna da bude veoma iritantan. Više o tom “burn in” efektu, kao i to kako ga se rešiti, možete pročitati na priloženom linku:

>> Kako se rešiti “duh” slike na telefonu sa AMOLED ekranom? [Burn-in Screen] <<



Novi Pixel telefoni će moći da se kupe u tri različite boje: crnoj, beloj i roze. Zanimljivo je da je taster za uključivanje belog i roze Pixel telefona uvek drugačije boje. Primera radi, kod Pixel 3 telefona, roze boje, taster za uključivanje je narandžaste boje.

Detaljnije karakteristike samog telefona možete pogledati u priloženoj tabeli:



Model telefona

Pixel 3

Pixel 3 XL

Operativni sistem

Android 9 Pie

Android 9 Pie

Ekran

5.5 Inča,

OLED,

2160*1080 (18:9)

Gorilla Glass 5

6.3 inča,

OLED,

2960*1440 (18.5:9)

Gorilla Glass 5

Čipset

Qualcomm Snapdragon 845

Pixel Visual Core

Qualcomm Snapdragon 845

Pixel Visual Core

RAM

4 GB

4 GB

Interna memorija

64 / 128GB

64 / 128GB

MicroSD

Ne

Ne

Zadnja kamera

__________

12.2 MPx,

1.4-micron veličina senzora,

f/1.8 otvor blende,

OIS, PDAF

__________

12.2 MPx,

1.4-micron veličina senzora,

f/1.8 otvor blende,

OIS, PDAF

Primarna prednja kamera

__________

8 MPx,

f/1.8 otvor blende,

auto fokus,

širokougani objektiv od

75°

__________

8 MPx,

f/1.8 otvor blende,

auto fokus,

širokougani objektiv od

75°

Sekundarna prednja kamera

__________

8 MPx,

f/2.2 otvor blende,

statični fokus,

širokougani objektiv od

97°

__________

__________

8 MPx,

f/2.2 otvor blende,

statični fokus,

širokougani objektiv od

97°

__________

Povezivost

Wi-Fi 802.11ac 2x2 MIMO,

Bluetooth 5.0 LE,

NFC, GPS

Wi-Fi 802.11ac 2x2 MIMO,

Bluetooth 5.0 LE,

NFC, GPS

Audio

Stereo zvučnici,

USB-C

Stereo zvučnici,

USB-C

Baterija

2915 mAh

Nezamenljiva

3430 mAh

Nezamenljiva

Punjenje

18W USB-C PD

Qi wireless

18W USB-C PD

Qi wireless

IP sertifikat

IP68

IP68

Bezbednost

Konvencionalni čitač otiska prstiju

Konvencionalni čitač otiska prstiju

Dimenzije

145.6 x 68.2 x 7.9 mm

148 g

158 x 76.7 x 7.9 mm

184 g

Boje

Crna, bela, roze

Crna, bela, roze

Ono što se nama izrazito dopada je to što Pixel telefoni imaju brušenu staklenu pozadinu koja odaje daleko skupoceniji utisak. Još bitnije, to brušeno staklo ne skuplja otiske. Konačno zadnje staklo koje omogućava bežično punjenje i koje ne skuplja otiske!

A kada već govorimo o bežičnom punjenju, Google je napravio paket posebnih funkcija jednom kada se Pixel 3 ili Pixel 3 XL konektuje sa svojim “Pixel  Stand” bežičnim punjačem. Telefon tada prikazuje neke osnovne informacije u zavisnosti od toga koje je trenutno vreme. Pa ako je rano jutro, telefon će osvetleti ekran budući da se alarm biliži i prikazati tačno vreme. A ako je noć, telefon će zatamniti ekran kako ne bi smetao korisniku olakšao mu da zaspi.

Prema onome što smo videli na samoj prezentaciji, kamere Pixel 3 i Pixel 3 XL su doživele mnogo unapređenja. I ove kodine na poleđini Pixel 3 i Pixel 3 XL telefona imamo samo jedan senzor. Google smatra da softverskim rešenjima može da postigne isto ili možda više od onog što drugi rade sa dve ili čak tri kamere.

A kada je reč o slefie fotografijama, Google je Pixel 3 i Pixel 3 XL telefonima podario još jednu, širokougaonu kameru koja može napraviti prilično široke fotografije. Uz pomoć posebnog algoritma koji je Google osmislio, fotografije načinjene prednjom širokougaonom kamerom neće imati tu distorziju koja u suštini očekivana.

Takođe, Google Lens sada radi i pre okidanaj fotografije. Dovoljno je samo da pokrenete kameru i da je uperite u neki modni detalj, tekst i slično, kako bi saznali nešto više o tome. A kada reč o “portrait” režimu, on je ove godine unapređen tako da korisnik može da kontroliše nivo zamagljenosti pozadine, da odabere polje fokusa ili da dodatno pojača boju onoga što je u fokusu.

Neka druga unapređenja po pitanju kamere su:

- Novi noćno režim koji prema primeru Google kompanije može drastično da unapredi fotografisanje u lošijim uslovima osvetljenja.

- Novi “super-res zoom” režim koji omogućava digitalno zumiranje bez gubitka kvaliteta prilikom fotografisanja.

- Novi “top shot” režim koji kreira više fotografija pre i nakon dodira na taster za okidanje radi odabira one najbolje fotograije: bez zatvorenih očiju, čudnog izraza lica i slično.

- 40% brže HDR+ procesuiranje.

- Novi AR stikeri sa boljom interakcijom i mapiranjem okruženja.

Narano, Android 9 Pie je dostupan direktno iz kutije. Stim da će Pixel 3 i Pixel 3 XL imati neke dodatne funkcije i opcije koje će korisnicima omogućiti daleko lakše korišćenje telefona. Sve je orijentisano oko AI tj. veštačke inteligencije pa je tako moguće angažovati vašeg Google digitalnog asistenta da primi poziv i odloži ga ukoliko to želite.

Kada je reč o dostupnosti novih Pixel 3 i Pixel 3 XL telefona, možemo reći da nećemo biti preterano zadovoljni informacijom da ih Google neće zvanično prodavati kod nas. No, i cena je nešto viša u odnosu na cenu Pixel 2 telefone kada su se prvi put pojavili.

- Pixel 3 sa 64 GB interne memorije će koštati 800$

- Pixel 3 sa 128 GB interne memorije će koštati 900$

- Pixel 3 XL sa 64 GB interne memorije će koštati 900$

- Pixel 3 XL sa 128 GB interne memorije će koštati 1000$

Od samog starta će Pixel 3 telefoni biti dostupni na Google Store servisu, preko njihovog mrežnog operatera Google Fi ili preko Verzion provajdera tj. BestBuy prodavnice.