Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Dualboot za Android. Dva operativna sistema na jednom uređaju!

Dualboot za Android. Dva operativna sistema na jednom uređaju!

Pročitajte šta je to daulboot i kako se on može primeniti na Android uređajima. Ovaj tekst vam može pružiti neke osnovne informacije o tome kako da instalirate dva ROM-a na jednom telefonu ili tabletu.

Dualboot u suštini nije ništa novo. On se najčešće koristi kod računara jer su pojedinim korisnicima potrebni benefiti dva različita operativna sistema u jednom pakovanju, da se tako izrazimo.

 



Grubo rečeno, dualboot znači da uređaj poseduje dva različita operativna sistema koji su u celosti operativni tj. spremni za korišćenje. Kada korisnik uključi uređaj, njemu se prikaže izbor između dva ili više operativnih sistema koji su instalirani. U tom momentu, korisnik bira koji operativni sistem želi da koristi. Sve izmene koje se dogode prilikom korićenja jednog od operativnog sistema bivaju sačuvane, kao i kod normalnog korićenja uređaja.

>> Android 7.0 Nougat će verovatno omogućiti dual-boot za Pixel telefone! <<

>> Kako instalirati Ubuntu Touch na Android uređajima? <<

>> Cube I10 DualBoot je tablet za koji mnogi smatraju da je odlična kupovina tj. BestBuy! (VIDEO) <<

Dakle, prosto rečeno, dualboot zači da na uređaju postoje dva ili više operativna sistema koji su spremni za korišćenje. Sve što korisnik treba da uradi je da odabere koji će sistem da “butuje” (eng. boot)  prilikom uključivanja uređaja. Da se razumemo, nije moguće koristiti dva operativna sistema odjednom. Pomoću emulatora jeste, ali to nije isto iskustvo kao kada imate instaliran operativni sistem direktno na uređaj.

Zašto bi neko koristio dva različita Android operativna sistema na jednom telefonu ili tabletu? Pa, iz istih potreba koje se javaljaju kod korisnika koji imaju postavljen dualboot na računaru, a to su želja za isprobavanjem novih ROM-ova, kompatabilnost sa određenim aplikacijama, korišćenje modifikacija (xposed) koji rade isključivo na određenim ROM-ovima i slično.



Sama ta sloboda koja se nudi je primamljiva mnogim “tech” entuzijastima koji žele isprobavati nešto novo i pomerati granice dokle god je to moguće. Uzećemo naš primer zašto koristimo dualboot i pokušati da vam objasnima otkud potreba za tim.

Prilikom pisanja raznih uputstva za aplikacije, za rešavanje određenih problema, za instaliranje određenih custom ROM-ova i slično, koristili smo dualboot kako ne bismo narušili celu postavku uređaja koji koristimo na tom našem fabričkom Android operativnom sistemu. U prevodu, dualboot je kao da imate dva telefona!

E sada, koliko je zapravo komplikovano podesiti dualboot na telefonu ili tabletu? Pa, to sve zavisi od uređaja koji posedujete. Postoje mnoge aplikacije koje na automatizovan način pripremaju telefon za dualboot. Ranije je bilo potrebno ručno podesiti internu memoriju kako se podaci dva različita ROM-a ne bi mešali i pravili problem prilikom korišćenja.

Sada, to je sve mnogo lakše za obaviti jer postoje aplikacije kao što su “MultiROM”, zatim “GRUB”, kao i DualBoot Patcher. Ovo su samo jedne od poznatijih aplikacija, pionira, koje olakšavaju postavljanje i korišćenje dualboot-a, a mnogo je drugih novijih koje isto to mogu učiniti.



Ono što je bitno da znate je da nisu svi telefoni podržani za dualboot. Potrebno je na internetu istražiti da li postoji neka aplikacija koja može da omogući dualboot na vašem uređaju. Jednom kada je pronađete, biće potrebno da otključate bootloader, ukoliko je on na vašem uređaju zaključan, da root-ujete uređaj i instalirate custom recovery.

Sledeće što treba da uradite je da instalirate kernel koji omogućava dualboot na Android uređajima. Taj kernel se naziva “kexec-hardboot”, a više informacija o njemu možete pročitati OVDE.

Kasnije će vam biti potreban custom ROM koji želite da instalirate kao sekundarni operativni sistem. Kada njega pronađete, onda ste spremni za pravu akciju! Dalja procedura zavisi od aplikacije koja vam na automatizovan način omogućava dualboot.



MultiROM recimo najglavniji posao obavlja iz TWRP recovery-a. Prethodno se uputite na Google Play prodavnicu gde treba da preuzmete i instalirate MultiROM. Potom pokrenite MulitROM, štiklirajte opciju “MultiROM” i “Recovery” pa dodirnite na taster “Install”. Sačekajte da aplikacija preuzme sve neophodne datoteke i instalira ih. Kada se pojavi poruka u kojoj se od vas zahteva da ponovo pokrenete uređaj, vi naravno to potvrdite dodirom na “Reboot” taster. Sačekajte da se telefon restartuje i da obavi flešovanje. Kada se to završi, bićete spremni za korišćenje. Sve što treba da uradite je da pristupite custom recovery-u, da dodirnete na “Advanced” taster, pa na “MultiROM” taster i jednostavno pronađite sekundarni custom ROM koji želite da flešujete. Nakon flešovanja, kada uključite uređaj, na ekranu će se prikazati “MultiROM” korisnički izgled gde ćete imati izbor između dva operativna sistema koja možete da pokrenete.

Kod DualBoot Patcher aplikacije je situacija malo drugačija. Naime, potrebno je preuzeti custom ROM koji će se koristiti kao sekundarni i “provući” ga kroz DualBoot Patcher aplikaciju. To automatsku znači da ćete imati novu .zip datoteku koja će na kraju biti imenovana isto kao i custom ROM koji ste preuzeli uz “daul” na kraju: “neki_custom_rom_dual.zip”. Kao i kod MultiROM aplikacije, potrebno je flešovati custom kernel koji omogućava dualboot. I na kraju, iz custom recovery-a samo flešujte custom ROM koju ste prepakovali uz pomoć DualBoot Patcher aplikacije. No, moguće je flešovati ROM i iz DualBoot Patcher aplikacije, ukoliko vam je tako lakše.

Ovo su neka uputstva za korišćenje dualboot aplikacija koja samo grubo opisiju proceduru kako bi i sami shvatili da nije previše teško sve obaviti. No, imajte na umu da cela procedura može biti drugačija u zavisnosti od modela vašeg telefona, odnosno tableta.

Uglavnom, na kraju se sve svodi na istraživanje i pronalažanje odgovarajućih datoteka za vaš model uređaja. Istina je da ćete izubiti nešto malo vremena istraživajući, ali ako vam je lakše, barem ćete naučiti mnogo toga o samom dualboot-u.

Ukoliko vas sve ovo zanima, pišite nam u komentarima posta koji telefon imate, a mi ćemo uraditi detaljno uputstvo kako odraditi dualboot za telefon koji se najviše bude pominjao.