Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Reklame na YouTube su koristile vaše uređaje za rudarenje crypto valuta!

Reklame na YouTube su koristile vaše uređaje za rudarenje crypto valuta!

Crypto skripta iskoristila milione uređaja kako bi rudarile "Monero". Evo kako je Google reagovao i o kakvoj se skripti radi...

Sigurni smo da niko od nas ne sumnja u bezbednost sajta kao što je YouTube. Svi mi imamo poverenje u giganta kao što je Google i ne opterećujemo se problemima kao što su virusi, hakovanje ili `pak reklama koje će naše uređaje koristiti za rudarenje crypto valuta.

 



Ipak, svi smo se izgleda prešli… Ovo nisu nagađanja. Tačnije, bila su do jednog momenta dok i sam Google nije priznao da se to dešava. Google je povodom toga izjavio “da su sumnjive reklame blokirane u roku od 2 sata i da su svi akteri brzo uklonjeni sa platforme.”

Reklame su koristile skruptu “Coinhive” kako bi iskoristile procesorsku moć YouTube posetioca za rudarenje crypto valutu “Monero”. Coinhive je skripta koja omogućava vlasnicima sajtova da generišu prihode koristeći računare svojih posetioca. Ideja iza skripte kao što je Coinhive je da posetioci sajta dobiju obaveštenje da se njihov računar koristi za crypto rudarenje. Na taj način oni znaju o čemu se radi, a vlasnici sajta umesto reklama prihoduju od crypto rudarenja. Smatra se da je to sasvim uredu i etički.

Ispostavilo se da rudarenje putem YouTube reklama nije ni etički ni legalno. No, hakere, ako možemo tako da ih nazovemo, to ne zanima te su iskoristili priliku i uz pomoć ogromnog broja korisnika stekli finu sumu novca.

Ono što treba da znate je da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Treba da budete oprezni i da u task manager-u pratite aktivnosti svog procesora. Često se dešava da razni sajtovi koriste crypto skripte, čak i neke aplikacije koje konstantno rade u pozadini, rudare i štete vašem uređaju.

Doduše, prvi je put videti da je nešto slično ovome uspelo da se nađe na ogromnoj platformi kao što je YouTube. Inače, o ovome se saznalo nakon što se više korisnika požalilo kako je njihov antivirus uspeo da detektuje crypto skripte kod određenih reklama na YouTube-u.