Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu?

Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu?

Imate problem sa baterijom?  Ne traje vam ni jedan dan? Evo kako da to rešite! Sve što treba da učinite je da kalibrišete svoju bateriju! 

Problemi sa baterijom su najčešći problemi kada su pametni telefoni i tablet uređaji u pitanju. Korisnike od svega, najviše brine vek baterije svog uređaja i to kako da smanje potrošnju baterije. Ako ste primetili da performanse i istrajnost vaše baterije nije kao ranije, verovatno je vreme da razmislite o kalibraciji baterije odnosno oporavku. Danas smo rešili da vam objasnimo šta je to kalibracija baterije i kako da to učinite.

 >> Zamena baterije na mobilnom telefonu <<

Pre svega ako imate telefon kome baterija ne može da izdrži dovoljno dugo onda OVDE morate pročitati kako da joj povećate performanse. Ako i nakon primenjenih saveta, baterija i dalje kaska, vreme je da uradite kalibraciju. U ovim situacijama korisnici se lako odluče da telefon proglase pokvarenim i zamene ga, a zapravo sve što treba da uradite je da kalibracija baterije.

Šta znači kalibracija baterije?

Android operativni sistem ima sistem koji je zadužen za status baterije i njenog kapaciteta. Problem je u tome što se taj sistem nekad poremeti i počne da prikazuje pogrešne informacije o napunjenosti baterije. Ovakva greška u sistemu može dovesti do stizanja na 0% baterije pre vremena, naravno bez opravdanog razloga. Kalibracija baterije upravo rešava taj problem vraćajući sistem na prave vrednosti.

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

>> Kako napuniti telefon pomoću drugog telefona? (VIDEO) <<

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<Kako kalibrisati bateriju? (bez root-a)

I način

Prvo morate proveriti kapacitet vaše baterije, naravno to možete pročitati na samoj bateriji ili pronalaženjem karakteristika vašeg telefona na ovom LINKU.

Zatim, instalirajte aplikaciju “Current Widget: Battery Monitor”. Možete je preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA. Aplikacija bi trebalo da pokaže punjenje baterije u "mAh" formatu. Dakle, ako je vaša baterija 2000 mAh, vi morate da napunite svoj telefon sve dok se ne postigne ta miliamperaža. Aplikacija “Current Widget: Battery Monitor” će vam pomoći da pratite status punjenja, a kada se baterija napuni do kraja vi morate da resetujete svoj uređaj kako bi kalibracija bila uspešna.

II Način

Postoji i drugi način kalibracije. Sve što treba da učinite je da napunite telefon do kraja, zatim da raskačite telefon sa punjača i isključite ga.Kada se telefon isključi ponovo ga povežite sa punjačem i pustite ga da se ponovo napuni do 100%

Kada LED indikator pokaže da je telefon u potpunosti pun, tada raskačite telefon i uključite ga. Kada se telefon startuje neophodno je da podesite da se ekran ne gasi uopšte, potom da telefon ponovo prikačite na punjač i ostavite ga da se napuni do kraja.

Kada se opet telefon napuni do kraja raskačite ga sa punjača i koristite ga sve dok se telefon ne isključi sam. Po totalnom pražnjenju telefona trebate da ponovo odjednom napunite telefon do 100% kako bi ste pravilno kalibrisali svoju bateriju.Kako kalibrisati bateriju (sa root-om)

I Način

Prvo instalirajte aplikaciju "Battery Calibration" koju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA.  Zatim kako bi ste započeli kalibraciju morate napuniti telefon do kraja, pa tek tada treba startovati apliakciju. Po startovanju aplikacije primetićete na sredini ekrana oznaku “mV” i broj pored oznake sa leve strane. Ako se broj pored te oznake i dalje povećava iako je telefon napunjen 100% onda ostavite telefon da se i dalje puni. Kada se taj broj zaustavi i prestane da raste, a baterija je i dalje 100% napunjena, morate da dodirnete na taster “Battery Calibration”, a potom resetovati uređaj. Trenutni nivo će biti zapamćen kao nivo maksimalnog kapaciteta, a stara informacija, koja je naru šavala rad baterije, će biti obrisana. Nova ispravna informacija o bateriji koja je kreirana pomoću ove aplikacije će biti postavljena umesto obrisane.

II Način

Drugi način je da odete u recovery mod i u okviru “advanced” kategorije pronađite i dodirnite na naslov “wipe battery status”. Tim potezom ćete obrisati sve informacije koje su štetile bateriji.

Sledeće što treba da obavite je potpuno pražnjenje baterije telefona. Nakon toga sledi punjenje do samog kraja bez prekida, naravno telefon mora da bude isključen.

Kada se napuni do kraja, uključite telefon bez raskačivanja sa punjača i otvorite aplikaciju “Battery Calibration”. U aplikaciji na sredini ekrana imate taster koji trebate da dodirnete. Po dodiru na taj taster sistem će vas pitati za pristup aplikacije root-u, vi svakako to morate dozvoliti. Ubrzo nakon dodira na taj taster i odobravanja pristupa root-u, pojaviće vam se informacija “calibration succeeded". Potvrdite na taster “OK”, raskačite uređaj sa punjača i isključite aplikaciju.

>> Sve baterije postaju eksterne baterije uz pomoć “Better Re”! (VIDEO) <<

>> Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona? <<