Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!?

Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!?

Pročitajte na koji način možete mnogo uštedeti bateriju na telefonima sa AMOLED ekranima! Mahom su to Samsung telefoni Galaxy linije. 

Razvoj baterija stagnira već nekoliko godina, a najveća unapređenja su brzina punjenja i fizičke dimenzije. Neki značajni pronalasci se nisu desili i to je jedini razlog što mi danas moramo da punimo dva puta dnevno telefone. Srećom, na ovogodišnjem CES-u je predstavljen punjač koji bateriju puni za svega dva minuta, pa nam punjenje možda više neće pasti toliko teško. Zapravo to je jedini značajan napredak u svetu baterija koje koriste pametni telefoni i tablet uređaji.

 



Dok naučnici ne nađu način da baterije budu većeg kapaciteta, odnosno da korisnici pametnih telefona mogu da se oslone na svoj uređaj barem 2 dana bez punjenja, svi moraju da sagledaju činjenice i prihvate realnost da je štednja baterije jako bitna! Mi smo vam pisali o tome kako možete sve sačuvati bateriju i produžiti vreme rada telefona nakon jednog punjenja. Ti saveti vam mogu svakako pomoći koji god telefon da koristite, a savet koji ćemo vam upravo dati je namenjen osobama koji poseduju telefon sa AMOLED ekranom.

AMOLED ekrani su sjajni, imaju fantastičnu paletu boja, crna i bela boja je krajnje prirodna bez onog ispranog izgleda. AMOLED ekrani su zaslužni za brz porast prodaje telefona kompanije Samsung. Međutim, nije samo to ono što AMOLED ekrane čini specijalnim već i njihov način rada, kod ovih ekrana se crni pikseli gase kako bi se uštedela baterija. Dakle kada koristite tamnu temu i pozadinu, telefon sa AMOLED ekranom ima veće šanse da izdrži duže nakon jednog punjenja od telefona sa ostalim ekranima.

Korisnici misle da gašenjem pojedinih aplikacija i oslobađanje RAM-a postižu ogromnu uštedu energije. To je u neku ruku mit. Tačno je da se umanjenjem aktivnosti nepotrebnih aplikacija smanjuje potrošnja energije, ali to je jako nizak procenat sačuvane energije kada se uzme u obzir činjenica da ekrani icrpe 75% baterije nakon jednog punjenja. Smanjenjem svetline erkana može doprineti ogromnoj uštedi, međutim postoji aplikacija koja koristi zanimljiv sistem uštede.

Pixel Battery Saver

Programeri su se dosetili kako da uštede bateriju na telefonima sa AMOLED ekranima! Napravili su aplikaciju koja isključuje svaki drugi piksel i na taj način aplikacija prepolovljava potrošnju energije ekrana. To naravno podrazumeva umanjenje kvaliteta slike, međutim kada vam je telefon hitno potreban radi nekog bitnog poziva ili poruke, kvalitet slike je najmanje bitan. Takođe niste uslovljeni na jedan mod, već u okviru aplikacije imate nekoliko modova odnosno profila.

U najnovijoj verziji je čak dodato i nekoliko korisnih opcija: automatsko aktiviranje Pixel Battery Saver-a kada procenat napunjenosti padne ispod predodređene vrednosti, ručna promena svetline ekrana, startovanje aplikacije po paljenju telefona i opcija koja omogućava skrivanje ikonice u notifikacionom panelu.



Evo i tabele koja pokazuje odnos štednje:

Imajte u vidu da je ova aplikacija namenjena uređajima sa AMOLED ekranima. Ako niste sigurni da li vaš telefon poseduje AMOLED ekran, OVDE pretražite svoj telefon i u karakteristikama pročitajte sve o njemu.

Aplikaciju Pixel Battery Saver možete preuzeti direktno sa ovog LINKA jer je, iz nama nepoznatih razloga, uklonjena sa Google Play prodavnice. Ukoliko prvi priloženi link iz nekog razloga bude neaktivan pokušajte OVDE.



O detaljnim statistikama i informacijama o tome koliko aplikacija može produžiti vek baterije pročitadje na XDA Developers sajtu klikom na ovaj LINK.