Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM?

Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM?

Ako ste dugogodišnji korisnik Android uređaja, onda ste sigurno na raznim forumima, stranicama i video klipovima viđali da se pominje root, custom recovery i CustomROM. Pročitajte šta se dobija rutovanjem, šta instaliranjem rekoverija, a šta ubacivanjem modifikovanim romova?

Kada savladate početnički nivo koriščenja Android operativnog sistema obično onda ide ovaj malo napredniji, a to je: instaliranje modifikovanih Android romova, otključavanje Android operativnog sistema i ubacivanje custom recovery-a u telefon tj. tablet. 

 



Tada, vi se u jednom trenutku bukvalno igrate sa svojim uređajem. Ne samo da se igrate, vi učestvujete i u razvoju novih platformi zapitkivajući po forumima, obaveštavajući o nepravilnostima i ukazivajući na neke nove opcije koje biste voleli da imate. Rešili smo da vam na najjednostavniji način približimo šta je to što ove Android uređaje čini posebnim.

ROOT

Mnogi korisnici pametnih telefona svakodnevno nailaze na izraz "rut" (eng. root), što po forumima, što na raznim portalima, ali i po Google Play prodavnici. Oni koji nisu dobri poznavaoci same Android platforme se mogu vrlo lako izgubiti i naći zbunjeni kada je root u pitanju.

>> Zašto rutovati telefon? <<

>> Kako proveriti da li je vaš telefon rutovan (root)? <<

>> Razlike između Android Root-a i iPhone Jailbreak-a? <<



Root pruža pristup sistemskoj facsikli, odnosno pristup sistemskim datotekama. Ako je Android uređaj otključan, odnosno root-ovan, onda korisnik imate pristup svim sistemskim datotekama u svojstvu administratora. No, to ništa ne govori i ne objašnjava šta root može da donese. Da li dobro ili loše?

Prednosti



Instaliranje aplikacija koje mogu pristupiti sistemskim fajlovima i na taj način ubrzati telefon, uklanjanje sistemskih (preinstaliranih) aplikacija koje ne koristite, modifikacija korisničkog izgleda, instaliranje custom recovery-a, korišćenje aplikacija koje zahtevaju root i još mnogo toga! 

>> Najbolje aplikacije za root-ovane uređaje! [Best root apps - 2016] <<

>> Kako izbrisati sistemsku ili preinstaliranu aplikaciju!? <<



Nedostaci

Gubitak garancije i mogućnost se sistem obori nepravilnim korišćenjem aplikacije koja zahteva root.

Postoji mnogo aplikacija koje zahtevaju root, a doprinose mnogo boljem radu Android-a. Ne samo radu, već i optimizaciji samog korisničkog izgleda, što je veoma bitno jer olakšava kretanje kroz Android platformu. Neke od korisnih aplikacija su Titanium BackUp, xPosed Installer, Tasker i još mnogo sličnih.

Evo univerzalnog uputstva koje će vam pomoći da root-ujete telefon:

>> Kako “rutovati” telefon? <<

>> Kako root-ovati telefon ili tablet pomoću aplikacije! (VIDEO) <<

>> Kako root-ovati telefon ili tablet bez narušavanja garancije! <<

Custom Recovery

Da biste instalirali bilo koji modifikovani Android, odnosno CustomROM, neophodno je da imate custom recovery. On vam je nešto slično bios-u na računarima, ali i malo više od toga. Recimo, ako trebate da instalirate neku modifikaciju sistema direktno u Android, onda to morate preko custom recovery-a. Ili ako želite da instalirate modifikovani Android (CustomROM) neophodno je da ga instalirate, odnosno flešujete (en.g flash) takođe preko custom recovery-a. U poslednje vreme se rade fajlovi koji se koriste za root-ovanje preko recoverija što je primer čemu sve on može poslužiti.

Pogledajte kako da instalirate custom recovery na pojedinim telefonima:

>> Kako instalirati novi TWRP 3.0 Recoveri na Android uređaju? [Flashify, Fastboot/ADB] <<

>> Kako instalirati i koristiti recovery na Samsung telefonima? (VIDEO) <<

>> Kako instalirati ClockworkMod Recovery na ZTE Blade 3 telefonu? <<

>> Kako instalirati recovery na Samsung Galaxy Core (Duos) telefonu? <<

>> Kako instalirati CWM Recovery na HTC Desire 620g? <<

>> Kako instalirati CWM Touch Recovery na LG Optimus 4X HD? <<

>> Kako otključati Bootloader, instalirati TWRP Recovery i root-ovati Huawei Y300? <<

>> Kako root-ovati i instalirati custom recovery na Nexus 5 kojeg pokreće Android 5 LolliPop? <<

CustomROM

Ovo je modifikovana Android slika (operativni sistem) koja se sa MicroSD kartice instalira umesto zvaničnog operativnosg sistema. Postoji mnogo ovakvih Android CustomROM-ova, ali nisu svi stabilni i pouzdani. Neki koče, restartuju se, ne rade im određene aplikacije, a neki rade čak bolje i brže od zvaničnih Android-a, odnosno fabričkih operativnih sistema. Najpopularniji su MIUI CustomROM, CyanogenMOD i Paranoid Android.

>> Šta je CyanogenMOD, da li ga treba instalirati i kako? (VIDEO) <<

>> Kako instalirati CyanogenMod na telefon ili tablet? (Android LolliPop, KitKat, JellyBean) <<

Procedura instaliranja root-a, custom recovery-a i customROM-ova nije uvek ista za sve telefone i modele. Na nekim je jako slična, na nekim i ne baš, a na nekim modelima telefona i ne postoji mogućnost da se ovo instalira. Bitno je da znate da ne smete pokušavati ovo da instalirate sami, bez upustva za konkretno vaš model telefona, jer ukoliko negde pogrešite možete da pokvarite telefon ili tablet. 

Ako ste vlasnik Samsung Galaxy S3 telefona onda u ovom video upustvu možete pogledati kako se instalira recovery i CyanogenMod, jedan od najpopularnijih ROM-ova. Upustvo je poprilično detaljno tako da ako pažljivo pratite ne možete pogrešiti.

Evo kako da instalirate CustomROM na sledećim telefonima:

Kako instalirati zvanični Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S4 GT-I9505?

Kako instalirati Android KitKat na ZTE blade 3 telefonu?

Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S3 Neo GT-I9300I?

Kako instalirati Android 5 LolliPop (CM12) na Samsung Galaxy S4 telefon?

Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S2!?

Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S3 telefonu!?

Kako instalirati Android 5 LolliPop na HTC HD 2 telefonu?

Kako instalirati Android 5 LolliPop na Galaxy Core Duos?

Kako instalirati Galaxy Note 4 Android na Samsung Galaxy S3 telefon?

Što se ostalih uputstva tiče, pretražite ih na našem sajtu.