Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati Android 5 LolliPop (CM12) na Samsung Galaxy S4 telefon?

Kako instalirati Android 5 LolliPop (CM12) na Samsung Galaxy S4 telefon?

Ukoliko ste nezadovoljni kako vaš Galaxy S4 telefon radi i mislite da bi trebalo da bude brži onda vam najtoplije preporučujemo CyanogenMOD 12. Evo kako da ga instalirate.

U više navrata smo vam predstavljali uputstva koja pokazuju kako se instalira novi operativni sistem na Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy S3 Neo, Galaxy S4, Galaxy S5, Galaxy Core Duos itd. Nekima su ova uputstva veoma pomogla, nekima i ne jer su već  sami instalirali novi Android. Sve u svemu predhodnih mesec dana se dosta pisalo o tome kako se pojedine Android verzije ubacuju na Samsung telefonima. To je kategorija koju nećemo zapostaviti i vremenom će se ona sve više i više širiti. Za sada je fokus na Samsung uređaje jer ih generalno na našem tržištu ima više od ostalih proizvođača. Zato smo rešili da napravimo još jedno uputstvo koje će vam pomoći da na svoj Galaxy S4 GT-I9505 telefonu ubacite čistu (eng. stock) verziju Android 5 LolliPop-a odnosno potpuno stabilni CyanogenMOD 12.

Pre nego što počnemo sa detaljnim uputstvom moramo prvo da spomenemo da je CyanogenMOD 12 već nedelju dana kod nas na testu. Iz našeg iskustva vam pouzdano govorimo da ne postoji ni jedan jedini bag ili greška. CM12 radi krajnje fluidno i po nama čak bolje od zvanične verzije KitKat-a koju inače Galaxy S4 koristi. Pored toga što će CM12 vašoj četvorci udahnuti Android 5 LolliPop, on će vam omogućiti da ga u potpunosti prilagodite. Modifikacije koje sadrži su implementirane kroz sistem i neće vam biti teško da ih pronađete. Brzo ćemo samo nagovestiti koje su to značajne modifikacije i nastavljamo sa procedurom instaliranja.Jedan od najbitnijih modifikacija koju prethodni CM12 za Galaxy S4 nije imao je “notifikacioni panel” (eng. notificaton drawer). Tu možete podesiti brzi prikaz panela, prikaz vremenske prognoze kada se spusti panel, izbor pločica tj. skraćenica na panelu, uveličavanje pločica koje su u prvom redu i još nekoliko sitnijih modifikacija.

Tu su i modifikacije za zaključan ekran gde možete menjati izbor skraćenica, kao i još po nešto. Možete takođe modifikovati da vam se umesto ikonice koja simbolizuje status baterije pojavi kružić sa statusom baterije u procentima. Naravno tu je još mnogo i mnogo dodatnih modifikacija koje samo novi CyanogenMOD 12  ima. Da ih ne nabrajamo sad u nedogled nego da počnemo sa procedurom instaliranja:

1. Preuzmite CM12 ROM sa ovog LINKA.

2. Preuzmite Gapps za Android 5 LolliPop sa ovog LINKA.

3. Prebacite preuzete datoteke na MicroSD karticu. Prebacite ih tamo gde ćete ih kasnije najlakše locirati.

4. Prebacite se u recovery. Ukoliko nemate recovery i ne znate šta znači, OVDE pogledajte tekst koji će vam sve pojasniti.5. Ako imate “CWM recovery” ili “Philz Advanced CWM recovery” onda neophodno je da instalirate "TWRP recovery".

6. To ćete učiniti tako što ćete prvo preuzeti "TWRP-2.8.3.0-F2FS.zip" sa ovog LINKA i prebaciti u vaš trenutni recovery.

7. Zatim iz recovery-a nađite "TWRP-2.8.3.0-F2FS.zip" datoteku i instalirajte je. Nakon toga restartujte telefon i prebacite se u novi TWRP recovery.

8. Preko TWRP recovery-a odradite potpuno čišćenje telefona na taster “Wipe”. Zatim dodirnite na taster “Advanced Wipe” gde treba da štiklirate sledeće opcije: "davlik cache, cache, data, internal storage i system". Ako ste sve štiklirali onda možete da prevučete strelicu sa leve na desnu stranu.9. Ako je sve odrađeno kako je navedeno do sada, spremni ste za instaliranje CM12 i Gapps-a. Sve što treba da uradite je da idete na “Instal ZIP” tu izaberete “external storage” gde će se pojaviti lista sa datotekama koje su na vašoj MicroSD kartici. Pronađite “cm-12-20150210-OPTIMIZED-jflte.zip” datoteku na listi i instalirajte.

10. Po završetku odmah možete instalirati i “gapps-lp-20141109-signed.zip”.


To je to, kada se završi instalacija Gapps-a jednostavno restartujte telefon i sačekajte da se nov sistem podigne. Prvo podizanje može potrajati od 15 do 25 minuta i to ne treba da vas brine jer se to neće ponavljati. Evo kako da još više unapredite svoj CyanogenMOD 12 i vaš telefon uopšte:

Kako poboljšati Android 5 LolliPop pomoću "L Speed" modifikacije?

Kako instalirati Xposed Framework na Android 5 LolliPop-u?

Ukoliko vam se slučajno ne dopadne ovaj CustomROM nije nikakav problem da se vratite na stari zvanični Android operativni sistem koji ste ranije koristili. Sve što treba da uradite imate na priloženom linku:

Kako vratiti zvanični Android na Samsung telefonima?